TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

07.05.2019.
Preporuka za čitanje:
Elena Ferrante ˝Priča o izgubljenoj djevojčici˝

Elena Ferrante napisala je priču o jednom prijateljstvu koje traje gotovo šest decenija. Zadnji, četvrti dio "Priča o izgubljenoj djevojčici" počinje nakon što Elena napusti muža i dvije djevojčice, i ode sa Ninom. On je njena ljubav iz djetinjstva, mladosti, čovjek o kojem je često mislila, kojem se divila.

Tuzlarije


Priču saznajemo iz prespektive Elene Greco Lenuccie. O svim likovima čitaoci stvaraju sliku na osnovu onoga što priča Elena, kako ih vidi i opisuje. Svi likovi imaju svoje dobre i loše strane, mnogi puno više loših, što svemu daje pečat realnosti. Kroz četiri dijela, opisuje se veliki broj ljudi i događaja ali zbog specifičnog načina pisanja Elene Ferrante, u pitanju su knige koje čitaoci "gutaju".

Specifičnost odrastanja u napuljskom predgrađu obilježava život Lenuccie Elene Greko, a njena prijateljica Raffaella Cerullo, Lina ili Lula, njen je kompas. Iako bi da Lina nema uticaja na njen život, i kad se ne vide i ne čuju duže vrijeme, Lina je prisutna. Svoj život, uspjeh, sve mjeri prema Lini. Svoje nesigurnosti, osjećanja, nade i strahove opisuje dodajući stanje u Italiji od pedesetih prošlog vijeka do novijeg doba.

Dijelovi iz knjige:

(...) Laskalo mi je što sam se u uporedbi s njom osjećala kao vrlo iskusna žena, a osjećala sam da je i ona zadovoljna što sam takva. Govorila sam joj o Francuskoj, o Njemačkoj, o Sjedinjenim Državama, o raspravama u kojima sam učestvovala ovdje ili ondje, o muškarcima s kojima sam bila nedavno, nakon Nina. (...)

(...) Naravno, to nije bila istina, ja sam znala nešto posve drugo, Punuccia je tako govorila zbog dugogodišnje nesnošljivosti. Pa ipak, jedina prava Lilina reakcija na bratovu smrt bila je potkrijepiti mnoge od tih laži. Odavno sam primijetila da svako uspomenama barata kako mu paše, i danas se iznenadim kad sama to činim (...)

(...) Prošlo je mnogo godina no Nino svejedno ne propušta priliku da spomene Lilu, da bude pažljiv prema njoj čak i izdaleka. Ja sam bila ondje pred njim, nekad sam ga voljela, kraj mene je bila njegova kći i lizala sladoled od čokolade. Ali smatrao me samo prijateljicom iz mladosti kojoj će se pohvaliti izuzetnim putem koji je prevalio od gimnazijskih klupa do mjesta u parlamentu (...)


Tuzlarije
Svi nastavci


Četvrti i posljednji nastavak priče o Lini i Leni, završava se bez odgovora na mnoga pitanja. Pripovijedanje se prekida, ne saznaje se šta se tačno desilo sa Ninom i da li je Lina mrtva kako se to povremeno insuinira.

S.M.