TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

14.07.2019.
Preporuka za čitanje:
Elena Ferante ˝Dani napuštenosti˝

Mnogi žive u braku i misle da je sve u redu, veće ili manje probleme smatraju normalnim u svakoj vezi i onda ne mogu sebi doći kada im muž ili žena saopšte da ih napuštaju.

U knjizi "Dani napuštenosti" Elena Ferante opisuje žensko iskustvo, faze kroz koje je prošla jedna žena od prvog šoka do momenta kada je počela racionalno da razmišlja, stala na svoje noge i krenula dalje.

Tuzlarije


Bez imalo uljepšavanja, vrlo iskreno, glavni ženski lik opisuje sve šta je osjećala i mislila. Sa nepunih 40, dvoje male djece, bez posla, a ubrzo i bez pravih prijatelja, odjednom je ostala sama. Od smirene žene, koja tiho priča, vodi računa o sebi, svojoj djeci, kući, dolazi do totalnog nervnog rastojstva.

Iako opisije ženu koja se nalazi u nezavidnom položaju, Ferante svojim opisima i duhovitim komentarima daje cijeloj knjizi posebnu notu tako da su neki dijelovi tragikomični iako je cijela situacija u kojoj se našla jedna žena ozbiljna.



Dijelovi iz knjige:

(...) Danju sam postajala sve mahnitija i nesmotrenija. Nametala sam sebi obaveze, jurila sam s jednog kraja grada na drugi obavljajući zanemarljive zadatke kao da su u pitanju neodložni poslovi. Željela sam da djelujem odlučno, a zapravo jedva da sam imala kontrolu nad sopstvenim tijelom (...)

(...) Ukoliko sam išla pješice sudarala sam se sa predmetima i ljudima, često sam bila primorana da sjednem kako bih se umirila. U automobilu je bilo još gore, zaboravljala sam da se nalazim za volanom. Umjesto puteva pred očima su mi se nizale uspomene iz prošlosti i mučne fantazije, ulubljivala sam branik, kočila sam u zadnji čas i to bijesno, kao da stvarnost nema pravo da se miješa u svijet koji je za mene u tom trenutku bio jedini stvaran. U tim prilikama bijesno sam izlazila iz automobila, svađala se sa onima koji su bili u autu koji sam lupila, urlala sam uvrede, ukoliko se za volanom nalazio muškarac govorila sam da znam šta mu je na umu, sigurno svinjarije, možda kakva mlada ljubavnica (...)

(...) Nisam mogla da se sjetim gdje sam ostavila auto. Nastavih da lutam besciljno, prođoh pored Pozorišta Alfjeri, nađoh se u Ulici Pjetra Mike. Osvrnih se oko sebe dezorjentisano, auto sigurno nisam ostavila tu. Umjesto auta, ispred izloga jedne juvelirnice, ugledah Marija sa njegovom novom ženom. Ne znam jesam li je odmah prepoznala. Osjetih samo kao da me je neko udario pesnicom u stomak. Možda sam prvo primijetila koliko je mlada, tako mlada da je Mario pored nje djelovao kao starac (...)

(...) Postade mi jasno da me je pet godina kljukao lažima. Proveo je skoro pet godina uživajući u njenom tijelu, njegovo je tu strast, dopustio da preraste u ljubav, strpljivo je spavao pored mene prepuštajući se maštanjem o njoj, čekao je da postane punoljetna, i više nego punoljetna, kako bi se odlučio da mi saopšti da je sada sasvim njen, da me ostavlja. Kakav bijednik, kakva kukavica. Bio je toliki podlac da nije smogao snage da mi kaže šta se zaista dogodilo. Sve ove godine pretvarao se zadovoljan svojom porodicom, bračnim stanjem, seksualnim odnosima, kako bi sebi kupio vrijeme, kako bi se izborio sa svojim kukavičlukom, kako bi ga nadjačao i malo pomalo smogao snage da me ostavi (...)

(...) Priđoh mu s leđa. Udarih ga poput ovna unjevši u udarac svu svoju težinu. On poletje naprijed, udari licem u staklo. Karla možda nešto povika, ja je na čuh, samo vidjeh njena razjapljena usta. Pođoh ka Mariju koji se okrenu prema meni, krvavog nosa, uputi mi zbunjen i preplašen pogled. Znala sam da nije lako kada te neki događaj trgne iz vesele zaljubljenosti i uživanja, i baci te u nered, kad ti se sruši cijeli svijet. Siroti, siroti muškarac. Ščepah ga za košulju, povukog ga takvom silinom da mi u rukama ostadoše desni rukav i dio koji je prekrivao leđa. Ostade nagih grudi, nije više nosio potkošulju, nije se više plašio prehlada i upala pluća, sa mnom ga je izjedala hipohondrija. Bilo je očigledno da mu je zdravlje procvjetalo, bio je preplanulog tena, bješe smršao, lijepo je izgledalo (...)



Elena Ferante, se smatra jednom od najuticajnijih spisateljica na svijetu. O njoj se vrlo malo zna, tek da je rođena 1943. godine u Napulju i da je majka. Ne želi susrete sa novinarima.

S.M.