TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

29.09.2019.
Preporuka za čitanje:
Andrej Nikolaidis ˝Dolazak˝

Roman "Dolazak" Andrea Nikolaidisa je mračan, depresivan, pesimističan, pun problematičnih likova. Na prvoj stranici se opisuje stravično ubistvo jedne porodice. Nakon bezuspješnih pokušaja policije da pronađe ubicu, porodica angažuje privatnog detektiva.

Tuzlarije


Radnja romana se dešava u Ulcinju, ljeto je, a pada snijeg. Sve je pomalo "pomaknuto" od normalnosti. Detektivu koji nije ni znao da ima sina, počinju stizati emailovi od sina koji je u duševnoj bolnici u Austriji.

Zbog priča u priči ovo je pomalo zapetljan roman u kojem se spominje dolazak apokalipse, jedino što je dobro je način na koji piše Nikolaidis.

Ima ljepote u njegovim rečenicama koje su često sarkastične ali i duhovite.


Dio iz romana:

(...)Zato je ovdje tako neizdrživo: jer primitivizam ovdje nije eksces, nego suština ovdašnje kulture, koja otud, u suštini i nije kultura. Ako niste primitivni, vi ste ovdje strano tijelo, i to ćete na svojoj koži svakodnevno imati priliku osjetiti. Uz mnogo truda, sreće i novca možete konstruisati svoju utvrdu i u njoj održavati vlastiti poredak stvari – neko vrijeme. Na neko vrijeme možete zatvoriti svoj svijet: podići visoke zidine, iskopati duboke kanale, dići mostove. Ali oni će naći načina da se probiju kao u Poeovoj Maski Crvene smrti, njihova priroda će se probiti do vas i zbrisati vaš svijet sa lica svoje zemlje. (...)

Tuzlarije


Andrej Nikolaidis rođen je u Sarajevo 1974. godine, gdje je živio do 1992. godine, kada se odselio u Ulcinj. Književnik, novinar, kolumnist, za roman "Mađarska rečenica" dobio je nagradu "Meša Selimović" na Književnim susretima Cum grano salis u Tuzli.


S.M.