-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

27.12.2007.
Servisne informacije
... malo tuzlarija


Evo ga četvrtak je, provjerila sam, prošlu srijedu sam pisala da je četvrtak pa me niko ne ispravi, samu sam sebe zbunila, tanka sam ja kad su dani u sedmici u pitanju. A ako još koji praznik bude, neću biti više nigdje tanka, neće me niko prepoznati kad me vidi nakon par godina, ali sad će biti malo slobodnih dana pa idem ja da se kližem i tanjim se. E što se to meni sviđa, ponese me ona muzika, šta li, pa mi nešto lijepo, zamišljam da sam Sanda Dubravčić, pa ja osvajam medalje, haljinica mi slatka, a Milka Babović opisuje moje šljokice.



U Tuzli je još uvijek snijega na sve strane samo sada je malo već dobio onu tuzlansku sivo smeđu boju, ali ima dijelova grada, recimo na Slanoj Banji, gdje još ljudska noga nije kročila, pa fino šetajte i budite prvi na svijetu koji će stati na netaknuti snijeg.

Ne volim čitati kad nešto psihijatri pišu jer ja se u svemu nađem, eto baš sam jednom čitala kako nije baš normalno da se čitaju registracije, broje balkoni i slično. Sada sam malo popustila ali nekada nisam mogla vidjeti zgradu a da ne izbrojim bar spratove, registracije se pročitaju, jedem kikiriki onaj u ljusci i kažem, e sada ću ja biti prva, baš prva na svijetu koja će vidjeti ovaj kikiriki, tako i kad stanem na netaknut snijeg, baš volim stati tamo gdje niko nije ili da stajem u tuđe stope da vidim koliki su nekome koraci, pa kad stanem u neke muške stope jedva uhvatim onu sljedeću. Kao da je Jeti stigao u naše krajeve.

E Jetija nema ali ima dosta našeg naroda koji sada ne žive u Tuzli. Pa mogu ja vama reći da se po njima, tj. po nama koji smo ovdje, najbolje vidi kako je jezik živ i kojom se brzinom razvija. Ušle u uho neke nove riječi pa nam sad k´o normalne, a bogami ovi neki kad stignu pitaju se šta mi to pričamo. Recimo riječ ( tj. dvije) "trzni me" nekako se pojavila unazad par godina, to znači nazovi me, ili trzni me pa da te nazovem, to je za one koji nikad nemaju kredita u mobitelu pa da ne troše.

Inače, meni je naš jezik super, šteta što se ono kako stvarno govorimo ne može i pisati, da to bude i književni jezik :) a ne samo ulični, naš tuzlanski sleng. Pa kojem bi strancu bilo jasno šta znači da je neko puk´o, skreno, šeno, šizno, šumašeno. E to je za duševne bolesnike koji i ne znaju šta ih je snašlo, ali kad neko misli da je pametan a provaljuje se, kažemo mi nije on sav svoj, fali njemu daska u glavi.

Kad je cura lijepa ili više zgodna, ima puno izraza, a od pristojnijih kažu recimo "jest´ dobra", a može ona biti vještica prava, koja karakerno je sve samo ne dobra ali "jest´ dobra" označava da je tu negdje 90 60 90, ili kažu cura je "k´o zvono", zvoni mala. A što je sad zvono zgodno, ko će ga znati? Bogat neko je "k´o brod", nekad se govorilo "pun k´o brod", ali sada je to skraćeno, pa je dovoljno reći "ma on je k´o brod". Džigeraši su narodnjaci, i tako dalje i tako dalje, nema tome kraja.

Raspisah se ja o ovome a zaboravila na druge stvari. Sutra ću vam pisati o maskembalu za malu djecu koji će biti u nedjelju i još nekim stvarima, a sada sviramo, pjevamo i pozdravljamo se.

Prije nisam slušala Doris a u zadnje vrijeme sviđaju mi se njene pjesme. Mijenja se čovjek dok je živ, toliko se kako godine idu toga spozna i shvati. Sve je to fino priroda podesila, mladosti su dovoljni mladost i ona poletna vedrina koja neminovno, kako godine idu, nestaje polako a situacije, problemi, nova iskustva je potiskuju. Za uzvrat se neke rupe iz mladosti pune mudrošću, životnom filozofijom. Nije bilo tako davno kada sam mislila da su stariji, svi stariji od mene, starci koji mi nemaju šta reći, međutim, daleko je to od toga. Zreli ljudi, muškarci i žene, imaju životom obogaćenu dušu koja mi se svida. A ja, na granici, prelaznom obliku mnogo čega, još malo pa možda i sebe nađem.

Dosta lafina, slušamo pjesmu .... i ne pomisli na mene kad te stignu uspomene i ne trudi se da znaš gdje i s kim sam sad ....



S.M.


OSTALE VIJESTI
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci
Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje iz 2020. godine
Rusija zaprijetila Poljskoj







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi