-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

16.01.2008.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Što je srijeda lijepo počela, sunce sija mada je pohladno, i još će kažu biti hladnije, a sutra će da nešto i pada, snijeg ili kiša, trećeg nema.



Ovu sliku treba dati djeci kada imaju one pismene radove "Opiši .....", baš me zanima kako bi djeca opisala ovaj dio Tuzle. Još ove godine bi baš ova zgrada stare Opštine i trg mogli da progledaju. Skeptična sam kada je u pitanju ova zgrada, izgleda mi da će se srušiti ako na nju ptica sleti, a kažu da će biti k´o nova.

Kad se iz petnih žila trudim da samo lijepo vidim, pa eto mogu reći da je nebo lijepo, i ove neke grane što proviruju, a evo i sat je tačan, vidi stvarno 9 sati!

Malo se zahuktava sa dnevnim aktivnostima u Tuzli nam pa ćemo nastojati da pratimo što se može. Zanimljivo je da kad je puno posla da ga radim bez problema, a kad je manje, nekako se razlijenim, fino mi nešto bude mrsko. Eto, čim je napisah, sama mi riječ MRSKO nekako zvuči neobično, ako je ponovim još koji put izgubit će smisao, a baš je zanimljiva, mrsko.

Kad smo kod riječi, sinoć mi pade na um riječ ĆALOVINA, pa od smijeha ne mogu da zaspim. Zar nije smiješna riječ, kako li je nastala, baš me zanima?

Od ćalovine do nataliteta tanka je linija, a ja ću je upravo preći.

Stalno nam pričaju o padu nataliteta, a kako neće padati kad pada i bračna i vanbračna, i svaka druga zajednica. Čim je kriza u zemlji eto krize i u novčanicima, pa onda i u braku. Pa tako vam je to, u početku veze svađe su zbog ljubomore i ko koga više voli. E majko draga šta se potroši enrgije da se dokaže da se voli više, što je svijet blesav kad je zaljubljen. Onda kako vrijeme ide, nekako svađe, ili te sitne razmirice, više razmjene mišljenja, počnu zadirati i u druge sfere, na udaru se nađe rodbina. Recimo, neko od rodbine, koga jedan kroz jedan ne možeš očima vidjeti, postane najbolja osoba na svijetu kada bračni drug/drugarica kaže za tu porodičnu babarogu koju pametnu. Mislim, sve je to tako, ali da neko drugi, iz tuđeg neprijateljskog tabora kaže nešto loše za rod, za krv našu, ma to ne može biti.

Naučnici, to su oni koji pare zaradiše što na nama nešto istažuju pa pišu, a meni duša čitati, kažu da se rodbina i svi drugi problemi, mane muža, odnosno žene, najviše vide kada se nema para, nekako brate upadaju u oči. Tako da je najviše bračnih svađa baš kada je besparica na snazi. I malo po malo, para sve manje, a razvoda sve više. Evo, neki su već drugu, treću, pa i još neku sreću tražili ili našli. Sad ko ima jedan vjenčani list manje više u rangu je sa dinosaursima, izumiru. Kad sam bila na godišnjici mature, stvarno sam se osjećala neprijatno, stid me ba kad mi iz klupe drugarica reče «pa ti još s istim»?

Tako ja opet dođoh do političara. Primijetila sam da se naši ne razvode previše. Pa je li to tajna braka u politici leži? Država koju vode je u raspadu ali brak im čvrst. Enigma je to ljudi dragi, moram ja malo neke političare ispitati o njihovom privatnom životu. Baš gledam predsjednik Francuske, nije se svijet ni naviko na njega a on se fino razvede, i ne samo to, nego on ima i ljubavnicu, mlađa od njega fino, viša od njega još finije, a i ljepša, a i trudnija, ali eto zaljubila se ta mlađa, ljepša, trudnija i viša u njega, crče žena za njim, tako je ta ljubav nekad slijepa.

Ne mogu ni zamisliti da neki naš političar ima ljubavnicu, to mi nekako gotovo egzotično zvuči, svakako ih ne mogu zamisliti ni sa ženama, ali ljubavnica, mislim, ipak nije to isto. Kažu mi da je sadašnji premijer Branković bio jedan od nestašnijih, i to, vidi čuda, baš sa nekom novinarkom.

Ma brine me Francuska, šta li će s nje biti, nije to Bosna, mi smo navikli na sve samo nismo na previše dobrog. Nekako mi žao tog napaćenog francuskog naroda, ko ih vodi? Nekako mi onaj čovjek sklon ženama, a opet mislim, bolje i ženama nego gluho bilo muškarcima. E baš bi bio fazon da naš neki političar, tj. predjsednik nečega, ima neku aferu sa muškarcem, joj kad bi to bilo.

O političarima na državnom nivou često bude pisanja po novinama a najiše volim rubriku MOJ DOM, u kojoj se neka tamo faca predstavi u svom domu. Skučeno žive, u nekih 300 kvadrata, kukaju što kasni namještaj iz inostranstva, onaj jedan skuplja umjetnička djela, Berbera stavio u hodnik, ono gdje kod nas narod stavi onaj drveni ključ za druge ključeve, ili kalendar Transervisa, majko draga, svijet skuplja značke, razglednice, a on Berbera.

Eto mora se ići, ugodan vam dan, ljepota je prava kao da je proljeće.

Nina i "Takvi kao ti"


S.M.


OSTALE VIJESTI
Orban u panici zbog mladog oporbenog vođe. "U kriznom je stanju, napada svim silama"
VIDEO Kamera snimila pljačku koju su izveli srpski Pink Pantheri u Ateni
Uhićen ukrajinski ministar
Tisuće carskih pingvina uginule na Antarktici
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta
Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku
Traje druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima. Napetosti su visoke
Rusi uhitili dvojicu svojih vojnika zbog jezivih zločina
Ruski špijuni traže rutu kojom oružje stiže u Ukrajinu. "Jasno je što je glavna meta"
EU kreće u pravi trgovinski rat s Kinom: "Imamo novo oružje". Kina prijeti odmazdom
Potonule dionice tvrtke vlasnice Facebooka
Sjeverna Koreja ispalila rakete iz novih bacača. Kim Jong-un sve nadgledao
Kineski šef diplomacije Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba
Amerika šalje Kijevu paket oružja težak milijarde dolara. Što će sve biti u njemu?
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica







SVASTARIJE

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi