-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.03.2008.
Servisne informacije
.. i malo tuzlarija


Sunce sija, baš je lijep dan. Dijele narcise u gradu pa da znate. To su organizovale žene da bi podsjetile druge žene da samopregledanjem i redovnim pregledom očuvaju zdravlje svojih dojki. Uzmite narcis ali ne budite škrti pa priložite nešto jer tako ćete pomoći rad "Kluba žena liječenih od raka dojke".



Volim ja narcise, nekako se pojave među prvim cvijećem po cvijetnjacima ispred kuća uz lale ili tulipane, kako ko kaže, uglavnom crvene ili žute boje. Tulipan je jedna od riječi čija se osnova susreće u mnogim jezicima, a riječ je turska. Znam da nam je jezik pun turcizama ali se iznenadim koje su to sve riječi, a jedna od najčudnijih riječi koja se isto nalazi i u drugim jezicima je riječ majmun. Pa sam se čudila i za ove, a i za puno drugih za koje sam pronašla da su turcizmi u nekim radovima Alije Isakovića.

Meni nije bilo mrsko da ih pišem, a vama nek ne bude mrsko da pročitate neke od njih ... admiral, ajvar, alat, algebra, bakar, baklava, baksiš, barut, bašta, bešika, boja, bor, boza, bubreg, cifra, čarapa, čarsaf, čekić, čelik, čerga, čizma, čoban, čorba, ćelav, ćevap, ćilim, ćorav, ćufta, dućan, dud, duhan, durbin, džep, đon, ekser, ergela, galama, hapsiti, hašiš, jarak, jaruga, jastuk, jatak, jorgan, jorgovan, jufka, juriš, kaiš, kajgana, kajmak, kajsija, kalaj, kalemiti, kalup, kapak, kapija, karavan, kašika, kat, katran, kava/kafa, kavez, komšija, kreč, kula, kundak, kutija, lakrdija, leš, limun, makaze, majstor, mana, mangup, marama, meza, miraz, odaja, ortak, pamuk, papuče, pekmez, pirinač, pita, rakija, rusvaj, saksija, sanduk, sapun, sarma, sat, sirće, sunđer, šah, šator, šećer, šegrt, tambura, top, veresija, zanat, zavrzlama, zenit ... jel dosta?



E baš je lijep dan, trebamo svi izaći da prošetamo i kolima ne prilazimo, konačno da Tuzla malo živne.

U bolnici je u toku još jedna kadaverična operacija. Što ti je život, neko umre, a njegovi organi dugima život spašavaju ili produžuju. Nije lako doktorima koji dobar dio radnog vremena provedu u sali pa još kada se dežura, noću je vjerovatno sve teže pa i operisati. Zanimljivo mi je, i pomalo čudno, da su kod nas ljekari specijalisti isto plaćeni bez obzira na vrstu specijalizacije. Nakon završene medicine nekima specijalizacija traje tri, nekima četiri, a nekima i pet godina, neki svu edukaciju završe kod nas, a neki u inostranstvu pa su mi to ipak neke razlike koje bi trebale uticati na različito vrednovanje nekog posla. Ali šta je tu je, kod nas fizijatri, očni, neurohirurzi, ortopedi, ginekolozi, pedijatri, hirurzi i šta sve ne, imaju istu platu pa radili u Domu zdravlja ili na klinici. Pa se onda ne treba čuditi da je upravo neadekvatno vrednovanje dovelo kod nekih i do bahatosti, korumpiranosti i mnogo čega drugog. Nikada ih ne generalizujem, ne mogu reći svi su dobri ali daleko od toga da su svi loši i svi isti. Nisu i to po puno osnova, od moralnih do stručnih kvaliteta.

Baš juče, po običaju gledam jednu od onih emisija o medicinarima pa snimaju slučajeve spašavanja ljudim, pa mislim nešto, nije ba isto hljeb zaraditi sjedeći u udobnoj stolici i kuckajući po cijeli dan i gledati bolest i smrt svaki dan.

Ali dosta ozbiljnih temica, ovih dana mi se dešavju neki biseri pa nadam se da će današnji dan proći normalno. Ne mogu vam sve pričati ali eto mogu da kažem ako vam kojim slučajem slušalica od mobitela upadne u mlijeko, možete je fino oprati i posušiti i za dan će da bude kao nova, izgleda da joj godi kalcijum. To se meni desilo, a desilo mi se i da je neko greškom kuhano jaje stavio u frižider među ona normalna jaja, i ja baš njega uzela. Kucnem lagano da ga razbijem ništa, mislim ja "ja tvrdog jajeta", puknem ja sad dobro po onim kuhinjskim elementima, kora se razbije ali ne može da se odvoji. Tek kad sam palčevima jaje raspolovila vidim da je kuhano. Joj koliko sam se smijala majko draga, mislila sam da će pozvati komšije one čike iz Kreke da me malo privežu, ali imaju oni pametnija posla, ja sam još slučaj za "onako" naučnih ispitivanja.

Evo i muzičkog pozdrava.



S.M.


OSTALE VIJESTI
Vrhovni zapovjednik Ukrajine: Sigurno možemo zadržati Ruse, ali pod jednim uvjetom
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi