-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

30.07.2008.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Ako ste sve važne, zanimljive i manje zanimljive vijesti pročitali mogu i ja doći na red sa svojim „tuzlarijama“. Pa ide prva rečenica koja govori o vremenu, dakle, toplo je, čak šta više vrlo toplo. Sada ću malo da zastanem da se divim toj konstrukciji rečenice i molim Boga da ovo ne čita ni jedna moja nastavnica ni profesorica.



Nakon uvoda o vremenu ide standardni početak drugog pasusa o jezeru. Pa šta ću ja, po mom životu sigurno neće niko pisati scenario za avanturistički film. Kao u onoj pjesmi od Zabranjenog pušenja kad kaže poso - kuća – džamija, kod mene bi moglo poso - kuća – jezero.

Ma ja se tamo pravo udomaćila, prve godine kad sam došla imala sam želju da se od svlačionice do jezera napravi neki tunel od platna da samo uronim u vodu da me niko ne vidi u kupaćem kostimu. Nije lako, ne zovu ono džaba vodemo korzo, dok sve izpozdravljaš, a svi u gaćama, džaba je oči idu gdje ne treba, same lete, teško mi ljudima u oči gledati, reko bi svijet da nešto lažem dok pričam.

E nakon par godina kako se upoznah sa svim manama i vrlinama na tijelima kupača, benovima, dlakama, mladežima, više nikoga i ne primjećujem, a bogami i ja u kostimu krugove obilazim, bez pardona, šta me briga. Kad juče i načelnik na jezeru, odmah ja tražim aparat ali propade mi slika načelnika u majici i bermudama, a to i nije nešto zanimljivo.

Kako se sad zahuktava predizborna kampanja sve se stavilo na vagu, ma kakve karakterne i poslovne osobine kad je fizički izgled vrlo važan u našoj mahali. Kako rekoše da je i Salko Bukvarević kandidat za načelnika, pale su žešće analize pa se sad raspravlja i koji je viši. Kako je aktuelni načelnik tanji, on djeluje i viši, a Bukvarević onako plećat čovjek, djeluje nabijeno, mišići su tu ali niži je 100 %.

Mislim stvarno da bi svi kandidati trebali slušati glas naroda i poraditi na svom izgledu jer nećemo mi da nam svako vodi grad, taj mana ne smije imati, a ne daj Bože da im iz prošlosti šta iskopa, gluho i čoravo taj bi mogao da se pozdravi sa načelnikovanjem. A mogla bi vala opet i neka žena da bude. Koja bi to ljepotica morala biti, moralna i humana taman kao Majka Tereza, lijepa kao slika iliti glumica, da voli djecu, životinje i cvijeće, plače kad gleda ljubavne filmove, pametna kao Ajnštajn i da ne nabrajam. Lako joj u Tuzli ne bi bilo, sredini poznatoj po “nama ne valja niko“.

E kad smo kod žena moram reći da smo mi jedan od rijetkih gradova koji je imao gradonačelnicu, Eminu Zaimović. Ona je bila gradonačelnica, tada smo valjda bili grad sada smo opet općina pa imamo načelnika, nema veze ali zid sa slikama bivših gradonačelnika i načelnika krasi i slika jedne žene.

Sasvim ozbiljno mogu reći da žene u Tuzli nisu mačiji kašalj, analizirajte malo pa ćete vidjeti da bi muškaci mogli da se žale na ugroženost, a njih bez dileme treba malo pritegnuti. Predsjednica Općinskog vijeća Tuzle je žena, sekretar Općinskog vijeća opet žena, od pomoćnika načelnika većina su žene, žena vodi i službu za finasije, službu za raseljena lica i izbjelice, boračka pitanja, civilnu žaštitu, društvene djlelatnosi ... i da ne nabrajam ali velika većina su žene. Neke općinske službe imaju samo jednog ili dva muška člana, sve ostalo su žene. Tako da je kod nas za mnogo šta zadovoljena dobna, kvalifikaciona, nacionalna ali ne i polna struktura zaposlenih. Žene su i po školama, bolnici, sve više u politici, sve više voze taksi, drže auto škole, policajke i da ne nabrajam, ja vam kažem žene vladaju ovim gradom i muškarci znate onu "nije se s jačim igrati". E sad me smijeh uhvatio, valja mi ovu priču kolegi opravdati, ionako sam mu se popela na vrh glave sa svojim fillozofiranjem, a šta ću ja, čovjek nikako da shvati mene demokratija u razmjeni i iznošenju mišljenja ne zanima.

Ovo vam je malo šale malo zbilje, ne kaže se džaba gdje ima dima ima i vatre, a kod mene više vatre nego dima.

S.M.


OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi