-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

18.09.2008.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Jutros ne pada kiša ali je baš hladno, nema više od pet stepeni, smrznut se. Opet će danas biti priče o Iliji Jurišiču, od te priče mi je više muka, samo pričaju a on je već žrtvovan. O Muhamedu Brkiću da ne pričam, staviti čovjeka tek tako na potjernicu, ni krivog ni dužnog ga hapsiti i držati u pritvoru samo zato što je imenjak nekog drugog čovjeka, sramota je za ovu našu BiH.



Ipak neću da se žalim na Bosnu jer sam sticajem okolnosti uzastopce čitala knjige koje govore o napaćenosti žena po svijetu, pa kažem lijepa Bosna kakva god je. Jedna knjiga odnosi se na žene Afganistana, i to u novije doba, o tome ću kad mi se malo slegnu utisci i pisati, a sad ću o drugoj knjizi i o ženama Kine.

Uz sve one patnje vezane za totalnu diskriminaciju žena u društvu u kojem je muškarac glavni, posebno me dojmilo opisivanje drevnog običaja podvezivanja stopala koje se sprovodilo od 10. do 20. vijeka, a i poslije u manjem obliku.

Puno puta sam o tome ranije i čula i čitala ali nisam imala priliku da vidim ta mala stopala pa sam se šokirala kada sam prvi put vidjela slike deformisanih nogu. Ne znam zašto, prije nego sam vidjela slike zamišljala sam da stopalo izgleda kao normalno samo je malo, ali ne, totalno je deformisano.

Ovo je jedan od rijetkih slučajeva gdje su djevojčice iz bogatih kuća prolazile gore nego iz siromašnih u kojima su također podvezivali stopala ali manje, da bi mogle u polju raditi. Bogatijim djevojčicama, sve u cilju njihove dobre udaje, te da bi za tadašnja vremena bile privlačne svojim muževime, vrlo rano su počinjali podvezivati stopala, nekima od tri godine, a uglavnom od 5, 6 godina. Obično je to radila majka tako što bi djevojčici slomila nožne prste te ih što više savila pod stopalo a onda čvrsto umotavala. Djevočice su jedva hodale i već tada bi postajale teret svojoj porodici, da bi se onda udavale i udovoljavale mužu. Na takvim stopalima mogle su praviti samo sitne korake koji su se smatrali posebno seksipilnim. Najveća stopala su bila oko 15 cm, a uglavnom oko 10. I danas se mogu vidjeti starice u Kini koje na nogama imaju izvezene cipelice kao za lutku.

Koliko je u Kini bitna ljepota pokazuje i najnoviji primjer sa OI kada djevojčici prekrasnog glasa zbog nepravilnih zuba nisu dozvolili da nastupi. Nikakvo čudo za zemlju u kojoj je do nedavno žena postojala samo zato da rodi muško dijete i da posebno pazi da udovoljava mužu. Učila je da bude umiljata i krotka, ja čak ne mogu ni zamisliti Kineskinju da se jako razljuti, toliko su mi u filmovima djelovale tihe.

Dobre kineske žene, knjiga novinarke iz Pekinga Hue Xinran, govori o patnjama žena kojima su tek rođenu djecu oduzimali i drugim, doslovno strahotama, kojima su vijekovima bile izložene. Imamo mi i drugih primjera maltretiranja da bi žena bila što ljepša, primjer su za to korzeti, moda Europe zbog koje su žene padale u nesvijest i trpile bolove. Jedan od rijetkih primjera gdje se nešto, da tako kažem, radilo muškarcu je kastriranje. Stvarno mi je nevjerovatno da su zbog potrebe pjevanja u crkvenim horovima u vremenu kada je ženama bilo zabranjeno da pjevaju kastrirali mladiće da bi imali taj potrebni glas.

Historija je puna sličnih primjera koji su nam sada čudni ili se zgražavamo, a kad malo bolje analiziramo može se vidjeti da se to u blažim oblicima nastavlja i danas. Nije li činjenica da su i sada žene na cijeloj našoj planeti izložene većim pritiscima nego muškarci? Dok se on po plaži šepuri sa svim svojim dlakama, da ne kažem dlačurinama koje vire sa svih strana, žena stiže nekada kao očerupana kokoš ako je bila na vosak tretmanu. Baš da vidim koji bi to muškarac podnio trake umočene u vreli vosak pa onda naglo povučene. Posebno da mu se zalijepe na tkz bikini zonu. Pa se čupaju obrve, farba kosa, puštaju nokti, pete se ribaju, maske se stavljaju i nema šta se ne radi sve ne bi li bile lijepe i poželjne njegovom visočanstvu muškarcu, a usput je na cijeni da se lijepo i kuha, ima šta pojesti i još u čistoj kući biti. Ženi koja rodi i troje djece gleda se sa negodovanjem na opušten stomak a on može da ga pusti koliko hoće jer on je muškarac. Nikoga ne čude parovi tipa ljepotica i zvjer. Nije neobično ni da je ona 20 godina mlađa od njega koji će po potrebi i sa još mlađom otići, a ako je obrnuto čak i žene znaju govoriti protiv žene zavodnice.

Mogu vam reći da su ovo knjige koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a posebno mene koja sam na nepravdu jako osjetljiva. Hvala bogu pa je daleko vrijeme kada je majka svojim curicama lomila prste zbog ljepote, neka ih sada uče da su prije svega ličnosti vrijedne poštovanja, te da moraju same sebi u životu praviti mogućnost izbora.



S.M.


OSTALE VIJESTI
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore
Scholz traži od saveznika u NATO-u da Kijevu isporuče šest sustava Patriot
EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja
SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Zapovjednik kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Argentina traži partnerski status u NATO-u
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi