-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

17.10.2008.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Eto stiže i petak kojeg ja najavih kao dan promjene vremena i nažalost nisu pogriješili ni meteorolozi ni ja. Kiša pada li pada i ne mogu da ne žalim za onom jučerašnjom ljepotom.



S kišobranom ili bez njega noge će danas da mi idu na daleke pute. U Domu zdravlja ima svašta nešto, juče je bila najava pa nema potrebe da prepričavam. U Fondaciji "Istina Pravda Pomirenje" je zakazan press u povodu dizanja optužnice za ratni zločin protiv Tuzlaka Izeta Smajića. Izet kaže da nije bio ni blizu mjesta događaja za kojeg ga terete pa se čini da srbijanski tužioci olako izbacuju imena optuženika i nije ih briga sa kakvim će se problemima ti ljudi suočiti, sjetimo se i nedavnog slučaja Muhameda Brkića.

Mi smo još čudniji, čekamo da nas neko optuži pa da se eventualno branimo, a dok se skupe svi dokazi i šta sve treba, prođe voz. O svim spornim događajima naši su morali imati pripremljeno sve. Neshvatljivo mi je da se o 15. maju, u pravom smislu riječi historijskom danu za Tuzlu, govori kao o ratnom zločinu umjesto da se o tom događaju uči u školi, i to baš onako kako je bilo, ni viška ni manjka.

Kad već spominjem školu, moram reći svoj utisak da se djeca muče sa nerazumljivim gradivom. Sinoć sam malo ispitivala dijete, danas mu je dan kada mu valja odgovarati iz gotovo svih predmeta. Lekcija je neka o Njemačkoj u 13. vijeku, pa dragi Bože koliko je u njoj podataka, datuma, imena, brojeva. Zaista mislim da djeca moraju mnogo više znati o svojoj zemlji. Ne samo kod nas, svugdje se historija na neki način uljepšava čime ona postaje ono što nije, kada iz okvira činjeničnog stanja pređemo u ono šta nam srcu drago. Ne samo kada je škola u pitanju, tako je često i u životu. Većina zna neke pretke koji su bili face (još se godinama nadodavalo pa se od prosječnog pradjeda napravila ikona), lijepi, zanimljivi, a tamo neke koji nisu bili hvale vrijedni izbrisali iz sjećanja, od nekih duševnih bolesnika grana na porodičnom stablu odrezana. Kada doktor pita o porodičnim bolestima svi zdravi ko drenovi.

Idemo dalje, u stvari opet moram o školi, a sve to iz perspektive sina, rodio majka. Nema dijete knjigu iz muzičkog, kažem ja njemu da ćemo je uzeti od nekog druga pa da mi to iskopiramo, a on kaže da je rekla nastavnica da ne može kopirana jer ona neće da se radi iz nečega što je protuzakonito. Nastavnica zvana poštenje i pravda, lijepo je to, samo još kad bi bilo knjiga u knjižarama da se kupe pa da mi kopiranje ne pada na pamet. A zašto da budem i kriminalac kad KOPIRNICE rade regularno, s papirima, plaćaju porez i sve što treba. Znači, država ti da dozvolu da kopiraš a kopiranje bez dozvole autora nije po zakonu. Pa ti budi pametan, ili recimo radnje na kojima piše DEKODIRANJE. Šta ću ja sad, pošto ne možemo kopirati, a u knjižarama nema, jedino da je ukrademo.

Meni dan lijepo počeo, smijala se ja sama sebi, dešava se to meni. Spavam jako čvrsto pa stavila mobitel pored glave, uz jastuk, da čujem kada pozvoni. Zvoni on ali ne mogu ja da skontam je li san ili java, samo osjetim nešto tvrdo, metalno na sljepočnici. Odjednom se sva prestravim i mislim da mi je neko prislonio pištolj na glavu (gledam svaku noć one detektivske serije). Koliko sam se uplašila jadna majko svoja. Opipam se da vidim je li sve na broju, vidim dobro je, sve je tu, ima i viška, živa i zdrava, i tek onda skontam da je u pitanju mobitel.

Što se ja raspisah a sve u neznanju.

Uživajte danas i za vikend.

Još da dodam večeras ima koncert mladog gitariste Emira Okanovića, mislim u Domu u 19 sati ali provjerite, dijete svira odlično.



Evo jedog objekata brze prehrane, smješten uz Malu pijacu, piše da je ćevabdžinica ali mi nije baš jasno gdje se mogu napraviti ćevapi. Pogledajte kako su poredani iz staklo fildžani. Svoje mušterije sigurno ima pa sam ga malo i slikala, nije najljepši ali sve je to Tuzla.

S.M.


OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi