-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

17.02.2009.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Hladno je i vedro. Pravi zimski, lijep dan. Međutim nije lijepo počeo. Kako smo već pisali, na šičkoj petlji dogodila se rano jutros teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedan naš sugrađanin poginuo. Saobraćajne nesreće su vrlo česte a najčešći razlozi su nepažnja, dotrajale saobraćajnice i automobili ili loši uslovi na cesti uzrokovani vremenskim nepogodama.



One sitnije udese u kojima se vozila samo malo zakače, malo ko i spomene, ne može se to stići sve pratiti. Ako je stanje takvo kakvo jeste, po meni je jedno od rješenja postavljati semafore gdje god se može. Koliko se god nekima činilo nepotrebnim ipak semafor velika većina vozača poštuje. Onih koji prolaze kroz crveno ipak je puno manje od onih koji pretiču i kada je puna, ne poštuju pravo prvenstva i igraju igre u kojima pobjeđuje jači ili bezobrazniji a ne onaj ko poštuje propise.

Na petlji na Šičkom velike su gužve, puno autobusa i kamiona, tu se mimoilaze i ukrštaju mnogi, a petlja nije prava, a nema ni semafora, ali zato na sve strane imaju spomen ploče poginulim u saobraćajnim nesrećama.

Inače u Tuzli osim hladnoće nema nekih zanimljivosti. I dalje ima sniženja na sve strane ali malo kome je problem odjeća i obuća. U zavisnosti od dubine džepa može se solidno obući ako se malo prošeta gradom. Najgore mi je kad vidim da se puno snizi nešto što sam kupila po prvoj cijeni ili nakon jednog sniženja. Ko zna šta je to u čovjeku, ali eto meni krivo kad vidim da je cijena moje jakne četiri puta niža nego prije.

Ono što svijet sekira su računi koji se moraju platiti, i hrana. Jesti se mora a cijene su dosta visoke. Nekako se učini da i nije toliko ali kad se više artikala sabere onda se vidi da je hrana uz režije najveća stavka u kućnom budžetu a uz njih dođu i sredstva za održavanje higijene, i lične i kućne. A gdje je luksuz, ako nam u luksuz i parfem spada?

Neki nam pišu po novinama kako je prasa zdrava, jašta je nego zdrava, a posebno se narod ozari kad vidi kako je jeftina u odnosu na paprike iz inostranstva koje su tako velike da se od njih ne mogu praviti punjene paprike. Moglo bi ali treba staviti kilu mesa i pola kile riže, stvarno su ogromne.

Inače, ima se svašta kupiti, od kavijara do egzotičnog voća i povrća, čudnih biljki, korijena, sojinog mlijeka i prepeličijih jaja. Sve se to prodaje i pokazuje velike socijalna rezlike kojih prije rata nije bilo.

Sjetih se jedne priče koju sam čitala od Hemona, uglavnom piše o Amerikancima, ponekad i kako su za naše pojmove glupi (izvinjavam se, nisam za generalizovanje) pa tako piše o nekoj ženi koja je angažovala "životnog trenera". Uglavnom taj njen životni trener bi nju savjetovao za pofine pare šta da radi kada ona ne zna šta bi sa sobom. Pa kad je neraspoložena ona njega nazove a on joj kaže da malo izađe ili ode na frizuru i to joj naplati 200 dolara. Takvima i treba sve naplatiti.

Nego slušam ja maloprije, na CNN doveli finansijsku savjetnicu i pričaju kako im je u ovoj strašnoj krizi živjeti, pa im žena kaže da kada recimo vide puter od kikirikija da je negdje jefitniji za koji cent da idu u tu radnju i kupe ga. Ja savjeta majko moja!? Opet neki dan na Oprah šou, ista tema i govore Amerikanci kako štede i kako sada moraju da žive i sa 8000 dolara mjesečno!? Pa su im odštampali listu restorana gdje recimo djeca mogu da jedu besplatno, da idu tamo, a jedna je žena rekla kako je ponukana krizom napravila neki džem koji će da poklanja za Božić i neće kupovati druge poklone. Jedna se opet javila da kaže kako ona isključuje sve eletrične uređaje kada ih ne koristi.

Stvarno bi trebalo tim Amerikancima napraviti turističko putovanje po Bosni, naravno na naš račun, imamo mi za strance, pa neka njihovi genijalci kažu kako da žive dva penzionera sa 500 KM mjesečno, i to nisam namjerno navela drastičniji primjer.

Jutra su ledena, po danu je dosta toplije ali ako niste još izlazili iz kuće obucite se slojevito da se može jedno po jedno skidati i pazite se, još ima poledice u sjenama zgrada.

S.M.


OSTALE VIJESTI
Heinekenu nakon podizanja cijena ipak porasla prodaja
U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti
Izvješće o ljudskim pravima: Hrvatska nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj
Zbog napada na australskog biskupa uhićeno sedam tinejdžera
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za "Put razvoja"
VIDEO Dva konja lutala centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju
Njemačka nastavlja suradnju s agencijom UN-a za Palestinu, unatoč kritikama Izraela
Izaslanstvo Sjeverne Koreje u posjetu Iranu
Suspendiran ruski svećenik koji je održao javnu molitvu za Navalnog
Amnesty: Ljudska prava najugroženija u posljednjih nekoliko desetljeća
Blinken stiže u Kinu. Problemi između Kine i SAD-a su ozbiljni, među njima i TikTok
Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?
Cijene nafte porasle, dolar oštro pao
Narkobos htio ubiti nizozemsku princezu, pobjegao zbog greške španjolskog suda
Čovjek u SAD-u ubio suprugu i svoje troje djece. Zatim sebe
Stotine tisuća Argentinaca izašlo na ulice, prosvjeduju protiv mjera štednje
Kanađanin umro tijekom odmora na Kubi. Obitelji poslali krivo tijelo
Nastavnici u Tennesseeju će moći nositi oružje u škole
Moćna sestra sjevernokorejskog vođe: Izgradit ćemo nadmoćnu vojnu silu
Kongres SAD-a odobrio pomoć Ukrajini







SVASTARIJE

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?

FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto

Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi