-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

19.05.2009.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Prekrasno je jutro. Vedro, svježe, ptičice cvrkuću. Na Stupinama sam vidjela male ptice koje do sada u Tuzli nisam viđala. Izgledaju kao vrabac a na vrh glave imaju kao kao neku ćubicu. Zanimljive su, lete, skakuću, evolucija se na moje oči dešava jer ja do sada nisam vidjela ove pernate sugrađane. Koliko puta papagaji pobjegnu, možda se neki zaljubio u vrapca i tako je nastao ovaj vrabac sa frizuricom, a možda sam na času prirode i društva sjedila na ušima pa ne znam o čemu se radi.



Ovih dana me zbunjuje životinjski svijet. Prvo da naglasim da sam ja veliki zagovornik kampanje „Kupujmo domaće“, da ne bi ko nešto drugo pomislio, nećemo tako Dino. Uglavnom, idem ja jučer, jagode na sve strane, cijene sve niže, a ja sam od onih koja ne može ni pored kupusa proći da ga ne kupi a kamoli pored jagoda koje baš volim.

Iz Čelića su bile oko 2, 5 KM (nije pijaca), a iz Hercegovine 3 KM. Ništa mi ne pomaže djed Hercegovac, morale se kupiti bosanske u ime vječite recesije. Prekrasne jagode, velike, bez i jedne mane. Oprala ja njih i sad ih čistim, skidam ono zeleno gore, a one velike, samo ih prepolovim na veličinu zalogaja. Kad u dvije puž, bar ja mislim da je puž, pitanje šta je to tačno. Meni izgleda kao pužić mali, nema naravno kućicu, šta će mu kad stanuje u jagodama. Nikada u životu do sada nisam u jagodama našla ništa. Viđala sam crve po domaćim šljivama, jabukama, dinjama, kruškama, trešnjama ali u jagodama pužiće nisam. Nakon tog susreta i najmanje sam jagode prepolovila, ma šta prepolovila, na osmine sjekla. Većina ljudi ima običaj zagristi jagodu, umoči u šećer i jede, ja neću više nikada. Znam ja da neće ni crv ni puž u špricano i nezdravo ali mi to još do mozga ne dolazi. Zgadile mi se jagode, a tek sezona počela. Iako tako ne zvuči ova priča ipak ide u prilog domaćoj proizvodnji, jer se radi o zdravoj hrani. Nemoj da vam pokvarim ćejf, boga pitaj čega smo se sve najeli, samo eto nije loše malo ih prepoloviti. Imaju šupljinu u sredini jagode gdje se smjeste fino, u velikim jagodima šupljina kao trosoban stan.

Od vrabaca i puževa evo me do riba, i to onih uginulih u Modracu. Otrovane kažu nisu a da li su zaražene to će da se vidi, "posadili" su u federalnom Institutu za ovo i za ono što treba pa će da vide šta se to dešava u ribljem svijetu. Interesantno je da se radi o samo jednoj vrsti riba, a i utješno, jer da ugibaju sve ribe bilo bi sigurno do vode u kojoj se nalaze.

Parkinzi jučer vijest dana, s kim god sam pričala spominjali smo i parkinge. Kada bi se korigovali u hodu, na terenu vidjeli šta ne valja, moglo bi biti odlično. Stanare izbaciti iz naplate ispred svoje zgrade, a ostalo je ok. Na komentarima po običaju svašta. Najbolji su ono što svaki put kada se u Tuzli nešto završi ide, a kada će stadion, a kada će kino, a kada će ovo, a kada će ono. Polako, ne može se ništa preko noći, pa i parkinzi će još da se grade i grade. Naplatom će se osigurati određena sredstva, a projekat natkrivanja dijela Jale je već završen. U koliko će se faza raditi zavisi od novaca, naravno. Smiješno mi je da neko poredi Sojenice od 120 000 KM i stadion, za nas mega projekat koji bi se trebao graditi na federalnom, prije svega kantonalnom, a tek onda općinskom novou. Meni je previše da se ove godine za stadion izdvoji 4 miliona iz općinskog budžeta.

Danas ima niz press konferencija, pa se otvara Dječiji hospis, počinje Vezeni most, i da ne nabrajam, jedva čekam ponoć kada ću završiti sa današnjim radnim danom. Raja s Tuzlarija, jaran i jaranica vas pozdravljaju. Sjetila se kako je moj sin sa drugom bio u dvorišu, igrali se pa taj njegov drug kaže „mi smo jajani“ (imao je oko 3 godine). Davno je to bilo, ta ista dva druga, pardon jajana, su gledali tada jajanicu kako piški u dvorišu iza zgrade. Dva druga se fino sagela da gledaju i to čudo da neko čuči i piški pa ovaj moj pametnjaković šokiran prizorom kaže meni „mama, Eta ima dvije guze“ a sada mi predavanja drži o spolonosti i seksulanosti. Mi, savjesni roditelji mislili da kažemo koju pametnu djetetu u teškom pubertetu, da se ne desi da preko noći nena i djed postanemo. Osramoti nas dijete, savladalo je to i što treba i ne treba, nismo ni do pčela ni tučka stigli a gdje su rode, kad smo shvatili da nas je malo vrijeme a i interent pregazio.

S.M.



OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi