-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

21.05.2009.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Četvrtak je lijep, sunčan. Jučer je bilo ružno sparno, toliko je vlage u vazduhu bilo da se jedva disalo. Meni se nešto sedmica otegla, ne mogu da vjerujem da je tek četvrtak.



Zasjeda Vlada TK, bit će tu zanimljivih tema. Materijali obimni, terminologija nekada i nerazumljiva ako se radi o nekim stručnim izvještajima ali Vlada ima dobru press službu koja ima odgovor na sva pitanja. Mogu vam reći da su novinarima veliko olakšanje i kamo puste sreće da svi tako rade. Ipak, nećemo ih previše hvaliti da se ne ureknu, a ne piše mi se puno ni o politici, krizi, ekonomiji, bolestima, pa bi danas mogli o nečemu skroz drugom. O frustraciji.

Frustracija je termin koji se kod nas u Tuzli često čuje, istina ne u izvornom obliku već da je neko isfrustriran, a posebno su ONE isfrustrirane. Oprostite mi što ću da branim žensku liniju ali baš me neka huja uhvatila.

Emancipacijom su žene došle do značajne neovisnosti, prije svega materijalne. Sticanjem obrazovanja sticale su i samopouzadnje, novac u džepu davao im je i osjećaj vrijednosti. Pa su žene izašle iz kuća, a kad se izađe valja se misliti i kako će se svijetom hodati, garderoba, šminka, putovanja i sve drugo što treba da ženu na jedan fin način oplemeni. Prirodnoj ljepoti svaka čast ali ako žena o sebi ne vodi računa ne vidi se to ništa. Ljepša mi je svaka, ne tako lijepa ali sređena žena, zdravih zuba, kose, kože, noktiju i prije svega uredna, nego neka „kad bi se ona sredila baš bi bila lijepa“. Pristojan izgled mi je gotovo stvar kulture.

Onda su nam te obrazovane, njegovane žene, počele na muškarce drugačije da gledaju, od njih više očekuju i s pravom traže. Muškarci, velika većina, koliko god oni pričali priče o savremenosti vole ženu koja je draga, mila, nema jezičinu, fino kuha, da je u najboljem slučaju obrazovana ili pametna kao oni, a sve iznad njima teško pada. Boje se oni žena kojima ne mogu pametovati, udarati lafinu, od sebe praviti neku veličinu, a sve na priči. Zna ona šta je i kako je. Nakon par decenija desilo se da je u Tuzli sve više neudatih žena. Što je najgore, sve te neudate generalno izgledaju puno bolje od udatih, bolje zarađuju i vode često i kvalitetniji život. Glupo je reći nemaju obaveza, imaju itekako, ali nemaju obaveza prema mužu i djeci, ne prilagođavaju svoj godišnji sa njihovim pa idu žene, putuju kad im se može i hoće.

Mogla bih ja još da pričam o osobinama tih žena ali meni je zanimljivo da se ako treba kojoj od tih žena "spustiti" na dobro poznati bosanski način onda se kaže da je ona isfrustrirana jer eto nije udata. Po ovom ispada da sve udate nisu isfrustrirane, a sve se to veže za seksualne odnose, pa mi stvarno smiješno da se sada misli da se seksualni odnosi imaju samo u braku i da su po pravilu redovni i dobri, a neka žena koja nije udata i ima nekih 35 godina, kao sve sjedi u kući i nikoga nema. Ovakvo shvatanje dolazi od muškaraca jer da je tako rekli bi oni i da je isfrustriran neki njihov od 45 godina koji nije oženjen. Ali, eto neoženjeni nisu isfrustrirani, a neudate jesu.

Po ovom mom svakodnevnom pisanju jasno vam je da sam društvena, analiziram i staro i mlado, i muško i žensko pa mogu da kažem nema ništa gore od samog muškarca. Ako zna i šta skuhati smiješno je nespretan kad čisti kuću, pere zavjese i prozore i slično. Žena sama puno ljepše živi nego muškarac, bilo da se nije udala ili je razvedena ili udovica, daleko se bolje snalazi od muškaraca koji su ponekad kao izgubljeni bez žene.

Vole oni da je tu ženska ruka, da radi kuću i miluje njega, a ko ne voli? Lijepo je kad se nađu srodne duše, kada se ljudi raduju jedno drugom, kada im je lijepo samo zato jer su skupa ali nažalost nisu svi sreće da to nađu, a i kad nađu mnogi to uzimaju zdravo za gotovo i ne cijene. Ali, do tih momenata bolja je i kvalitetna samoća nego udaja ili ženidba pošto poto da im neko ne govori o frustracijama pa na kraju bude oženi se brzo, kaji se polako.

Ovo je bila moja odbrana ženskog roda, a žene bi čim je neko muško zakeralo, nervozno, ljuto, trebale da kažu kako je isfrustriran jer nije oženjen, jer ga žena vjerovatno vara i slično. Pa da im se malo začepe usta.

Svi muškarci koji se nisu našli u ovoj priči, koji nemaju te podrugljive izraze samo za žene, imaju od mene veliki poljubac.

I na kraju frustracija (lat. frustratio), po definiciji je osjećaj nezadovoljstva uzrokovan neispunjenjem želja ili potreba pa smo vjerovatno svi isfrustrirani. Kome su to sve želje i potrebe ispunjenje?

S.M.


OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi