-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

14.08.2009.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Petak osvanuo sa kišom, pa to nema smisla, kiša ne bi trebala da pada sredinom augusta. Ali srećom prestala je, još samo da sunce grane pa neka i sparine da se kuham.



Uglavnom pišem neplanski, onako šta mi pada na pamet, baš kao da časkamo uz kafu, ali danas ću malo planski, o razvodu braka. Često čujem da se neko razvodi, međutim, ono što je za mene novost je da se za razvod sve više odlučuju stariji bračni parovi. Nije tako davno bilo vrijeme kada se ko zna zašto razvod braka smatrao porodičnom sramotom. Kome je drago da se bilo ko razvodi? Traume proživljavaju svi koji imaju bilo kakvu vezu sa određenim bračnim parom. Teško njima, djeci još teže pa je gotovo neumjesno pisati o roditeljima, rodbini i prijateljima koji se nađu kao podjeljeni, ne znaju, a i neće da budu na nečijoj strani. Koliko li je onih koji su proživjeli decenije u patnji jer su vaspitani da je važnije mišljenje drugih nego njihov život. Jeza me uhvati od pomisli na neke ugovorene ili nametnute brakove, ona niti dijete niti djevojka se uda, gotovo neformirana ličnost, ne zna ni šta hoće ni šta voli, sumnjam da se tako može biti sretno.

Kako se mijenja sve tako se mijenja i situacija sa razvodima pa ih je sve više, ne što su današnji parovi nesretniji, ljudska priroda, ćud i ljubav se ne mijenjaju kako je svijeta i vijeka, nego što je sve manje onih koji prihvataju loše i dobro kao određenje s neba, nego se nastoje boriti za svoju sreću.

Kako djeca mnoge vežu i drže zajedno, tako kada ta djeca odrastu i odu, često daleko od rodnog grada, neki kao da shvate da žive sa strancom, pitaju se ko je sad ovo biće pored mene? Ni ljubavi ni prijateljstva. A ovo drugo, prijateljstvo, dobronamjernost prema nekome, i dovodi do neke sloge i ljepote zajedničkog života koje mora biti. Kako godine zajedničkog života nekome donesu tu prijateljsku bliskost, neke dovedu gotovo i do mržnje i situacije da se ne mogu očima gledati. Zdravljem im se i fizičko i psihičko pogorša, osjećaju se kao u zatvoru i tada se kao jedino rješenje javlja razvod braka.

Pošto je ovo Bosna i kod nas sve komplikovanije, nije se lako razvesti. Teže nego stupiti u brak. Za brak treba jedno mjesto stanovanja, ljubav tada u cvatu, dovoljna mladencima i jedna sobica. Lijepo im sve samo neka su zajedno. Kad se razvode, sve im malo, treba zidovi da ih dijele da lakše dišu. Mnogi se razvedu i ostanu u istom stanu, a to nije lako. Naši stanovi su jedna dnevna, jedna spavaća, ako je sreće eto i jedne dječije (bez obzira na broj djece), jedna je i kuhinja, jedno kupatilo, u većim stanovima odvojen WC. Kako sad napraviti raspored korištenja i pravednu podjelu? Pa onda jedan šporet, jedan frižider, jedan pretis lonac, sve po jedno, a dvije osobe i puno želja.

Sad dolazim do stvarne priče koja je bosanski tragikomična. Razveli se nakon decenija zajedničkog braka, djeca daleko, unučad također. Razdvojili se od postelje i stola ali se guraju zajedno po kući. Godine braka donesu ženi i sreću i nesreću, zavisi s kim je, a i njemu isto. Glavnoj junakinji naše priče donijele i bore, i brigu, i bolest, i mržnju ali ako je šta naučila u tom braku bilo je da ugađa tom svom, sad bivšem. Da mu pere i pegla baš kako on voli, da mu kuha kako on želi i kuću održava čistom baš kako hoće neko ko nikad ništa nije radio pa misli da se to samo radi. Kad se razveo ubrzo je uvidio da nema ni šta jesti, ni šta obući i da se njegova soba pretvara u svinjac, a žena cvrkuće u drugom dijelu blistavog stana. Svaki dan izlazi sa prijateljicama, sretna penzionerka puna života. Pliva na jezeru i žali što se nije razvela ranije.

Mudri muž, koji je uvijek znao dobro za svoj produžetak leđa, predloži ženi da nastavi sve da radi kao i ranije ali da joj on to plaća. Neće kućnu pomoćnicu jer bolje od njegove žene za te stvari nema. Pristane žena, udari tarifu, peglanje toliko, pranje toliko, kuhanje, i sve pobroji. On ne pita za cijenu samo da mu se vrati od žene onaj njen dio koji mu se uvijek sviđao. Ona pristala, sad lijepo i njoj i njemu, djeca kukaju, pitaju se šta će svijet reći, a njoj se pare osladile pa misli može li se šta i retroaktivno naplatiti.

Eto dragi moji ja vas sada puno pozdravljam, ne volim dijeliti savjete ali treba znati za sebe

S.M.


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 6 djevojčica i 8 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena su 152 pregleda

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir narušen je 3 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, dogodilo se 20 saobraćajnih nesreća


OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi