-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

22.09.2009.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Posljednji je dan ljeta, a baš je lijepo. Velike su razlike u temperaturi u toku dana. Jutra i noći su svježe, a dani gotovo kao pravi ljetni.

Danas će u Općini Tuzla da prezentiraju Urbanističko rješenje stambeno-oslovnih objekata na Stupinama, jednom od Tuzlanskih naselja koje se brzo izgrađuje, a i mlađi Tuzlaci pamte kada tamo nije bilo ništa. Preko puta, na Zlokovcu, zgrada koju prave pa stane, konačno je pri kraju, lijepo izgleda. Ne znam koliko zaklanja pogled stanarima starijih zgrada ali nova mi se sviđa mada mi se činilo, kada su tek počeli sa gradnjom, da se neće nikako uklopiti.



Naselje koje je sve ljepše su Slavinovići, toliko je novih zgrada, a kada je novih zgrada tu bude i mlađih ljudi, male djece pa cijelo naselje dobije na nekoj svježini. I tamo se jedna zgrada završava, uz onu praonicu automobila. Kuće koje su tamo bile decenijama, kao same na ledini, sada su između zgrada. Privatna je svojina pa me ne bi čudilo da otkupe te kuće i sruše ih. Tako je godinama ona kućica u blizini Tuzlanske banke bila kao neka naša zanimljivost, bilo mi je i žao kada je srušena iako je djelovala izgubljeno između onih zgrada.

Neke nam se zgrade ne sviđaju kada ih tek naprave a sve je stvar ukusa i navike. Nakon nekog vremena se naviknemo pa i ne znamo kako je bez njih bilo. Neka se gradi, to mi je znak mira i neke stabilnosti koji su na ovim prostorima rijetki. Politički najstabilnije je bila između drugog svjetskog i zadnjeg rata 1992-1995. godine. Zaista je tužno kad se kaže da se svi na ovim prostorima rađaju između dva rata, ratova sa velikim, besmislenim civilnim žrtvama, razaranjima gradova i svega što su prethodne generacije gradile.

Svaki rat nas dobro unazadi po svakom pitanju, godinama se ne dolazi na normalu a onda opet počinju zakuhavanja i rat. Treba biti dobro optimista i hrabar pa vjerovati u dugoročni mir kod nas. Ima nešto u narodu pa ne pamti ono što treba pamtiti. Uglavnom se svi sjećaju jednog rata i opet, kada se sprema neki novi misle pa neće ba, ima svijeta pametnog, neće dati svijet(stranci) i sl. Zaista, počinjem da mislim da su ovdje pametni i razumni u manjini i da nemaju snage da nešto promijene. Rulja je srž društva, ona koja pokreće niske strasti i koja srlja a ne razmišlja.


Pred spavanje sam čitala knjigu, koja se eto u jednom dijelu bavi drugim svjetskim ratom, pročitala jedno poglavlje pa nisam mogla dugo zaspati. A kako ću i zaspati kada opisuju četnike i ustaše ali na način na koji meni do sada nije bio poznat. Uglavnom se o raznim bitkama saznaje kroz udžbenike a oni su manje više frizirani, previše uopšteni i bogati statističkim podacima. Ovdje se opisuju ustaške i četničke, a i partizanske vojne jednice. Opisuju se pojednici, razlike među njima, način kako su ubijali. Opisuju klanja staraca, žena i djece. Taj užas kada se pređe granica, kada čovjek postaje ubica, kada okrvavi ruke i nakon koje nikada više neće biti isti.

Naišla sam i na jedan dio koji me jako iznenadio, a govori o seksualnom uzbuđenju kod ubica, koljača. Užasi silovanja, koliko god o tome mislila, nikada mi nisi bili jasni, nije mi bilo jasno da je moguće u takvim situacijama imati seksualno uzbuđenje, izvršiti silovanje. Nakon ovog fenomena koji se opisuje malo mi je jasnije ali još u glavi gore.

Koliko god me dijelovi knjige potresli, bacili u neko razmišljanje u kojem nema spokoja danima, ipak takve stvari treba pročitati. Možda i žutokljunci koji bi da ratuju a ne znaju u šta idu, ovi koji sad ove 2009. pričaju o ratu, koji bi ubijali za pedalj zemlje i jer se neko zove drugačije. Napune im glavu glupostima. Naše jučerašnje vijesti su također uznemiravajuće, te Dodik prijeti na sve strane, te oni što neće da sklone šator, Jurišiću mijenjaju optužnicu, ma dobro mi i funkcionišemo, dobro se u toku dana i jednom nasmijemo.

Napravila pauzu u pisanju, gledala kroz prozor, sunce i dalje sija, ako ništa drugo lijepo nam je vrijeme. Sada pritišćem ono dugme koje me tjera da se držim površine, tada mi je najbolje. Dan mi je kao dar koji nastojim maksimalno iskoristii i ne misliti puno ni na sutra, a posebno ne na jučer.

Ugodan vam dan

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 4 djevojčice i 6 dječaka
Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena su 144 pregleda
Vatrogasci - imali su 7 intervencija
MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljena su 4 krivična djela, dogodilo se 13 saobraćajnih nesreća


OSTALE VIJESTI
Šef golemog norveškog fonda: Europljani su lijeni u usporedbi s Amerikancima
Orban u panici zbog mladog oporbenog vođe. "U kriznom je stanju, napada svim silama"
VIDEO Kamera snimila pljačku koju su izveli srpski Pink Pantheri u Ateni
Uhićen ukrajinski ministar
Tisuće carskih pingvina uginule na Antarktici
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta
Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku
Traje druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima. Napetosti su visoke
Rusi uhitili dvojicu svojih vojnika zbog jezivih zločina
Ruski špijuni traže rutu kojom oružje stiže u Ukrajinu. "Jasno je što je glavna meta"
EU kreće u pravi trgovinski rat s Kinom: "Imamo novo oružje". Kina prijeti odmazdom
Potonule dionice tvrtke vlasnice Facebooka
Sjeverna Koreja ispalila rakete iz novih bacača. Kim Jong-un sve nadgledao
Kineski šef diplomacije Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba
Amerika šalje Kijevu paket oružja težak milijarde dolara. Što će sve biti u njemu?
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju







SVASTARIJE

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi