-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

01.07.2010.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Kiša je gotovo svakodnevna samo što prošle sedmice bila i dosta niža temperatura pa je opšti dojam bio jesenski. Nakon jučerašnjeg pljuska još satima je grmilo i sve je izgledalo gotovo sablasno. Pašće ona i danas, a ovih dana se sa zebnjom gleda u nebo jer svaka kiša na natopljenu zemlju znači problem i sa starim i novim klizištima.



Šahtovi su puni kamenja i lišća, baš sam jučer gledala kojom se brzinom pravi velika bara na parkingu iza zgrade jer šahtovi ne primaju vodu. Poplavljeni su i podrumi, i možda bi svoju akciju komunalci trebali usmjeriti na sve odvode koji se moraju osloboditi smeća i svega što je voda nanijela.

Iako me glava i sada pomalo boli od jučerašnjeg Vijeća, čujem da sam i dobro prošla. Neke kolege su ostale do 18 sati, a i dalje su bili na spornoj tački. Prosto je nevjerovatno, zaista se čudim ljudima, u ovom slučaju Ajanoviću koji svjesno maltretira kolege vijećnike. Oni su bar plaćeni za to sjedenje, a šta je sa gostima Vijeća? Možda bi vijećnici trebali biti plaćeni isključivo po učinku, odnosno realizovanom Dnevnom redu. Za jučerašnju sjednicu bi trebali dobiti za jednu usvojenu tačku.

U jednom momentu dok je načelnik pričao i svi drugi su pričali, jer ruku na srce većina je to sve isto već čula ili pročitala u materijalu za sjednicu. U tom trenutku Imamović opominje Ajanovića da ga sasluša i po meni je to bio početak kraja jučerašnje sjednice. Od onoliko naroda opomenuti Ajanovića to je kao dirnuti u osinje gnijezdo. Načelnik svoje ispriča i odlazi iz sale, i još poručuje Iliću, koji je za govornicom, da će ga pratiti iz druge prostorije (postavljen monitor). Nema sumnje da su Ajanovića i opomena i izlazak načelnika maksimalno iznervirali i on za govornicom počinje svoj poznati šou program. Iako bi se moglo pričati o korektnosti ponašanja svih, što se tiče Poslovnika o radu Vijeća, pravilo je da sjednici bude prisutan izvjestilac, a on je i bio prisutan. Ajanović međutim insistira da sjednici prisustvuje Imamović kao predlagač, i tako satima. Ali džaba sva ova priča, ni danas ne možemo pisati da li će doći do pojeftinjenja vode, da li postoji mogućnost da općinska vlast jednog grada, odnosno jedne općine, utiče na BH Telekom, Elektrodistribuciju da imamo niže račune za telefon i struju.

U svakom slučaju da u svim nivoima vlasti urade i mali pomak prema narodu, bilo bi bar nešto bolje. Kako političari igraju kada je izborna godina u pitanju pokazuje primjer iz RS-a gdje su dijelili narodu šporete, a najavljena je i podijela frižidera. Po nekoj logici, mnogi bi uzeli poklonjeni frižider ali je pitanje da li bi zbog frižidera glasali za nekoga. Imam utisak da političari misle ako dođu negdje sa cvijećem, rukuju se sa narodom, da će se za njih i glasati. Lično mi ništa ne znači prisustvo političara na obilježavanjima dana mjesne zajednice, otkrivanju spomenika i slično.

I konačno, da se pohvalim da sam prešla sve administrativne prepreke i predala sve što treba za pasoš koji se sinu vadi ne znam ni koju put. Za one koji se ovih dana spremaju za isti poduhvat da objasnim proceduru da ne bi bilo lutanja. Kod predavanja zahtjeva moraju biti prisutni i roditelji i dijete (ili djeca), pripremite još 40 KM, CIPS, rodni list i stari pasoš.

Rodni list se vadi u Općini. Sistem je sljedeći, stane se u red da se traži rodni list, zatim vas gospođa uputi u drugi red gdje platite 3 KM, onda ponovo idete u prvi red pokažete da ste platili i dobijete rodni list, a onda stanete u treći red da se potpiše i to je to, možete kući odnosno u CIPS(zgrada PTT) gdje se predaje za putne isprave. Stanete u jedan red za uplatnicu, a onda svi zajedno u drugi da se preda. Toplo je i zagušljivo, djeca se ganjaju i dobro je bar imaju gdje, prije dok se predavalo u zgradi MUP-a jedva se moglo disati od gužve u malom prostoru.

Ako ide sve ok oko 15 minuta se obrađuje jedan zahtjev. U međuvremenu svako malo neko kaže „gospođo mi ovdje svi čekamo“ strogo se vodi računa da se neko ne prošverca, jer mogao bi i glavnom da plati. Kada dođete do šaltera na kojem je neko od onih koji su čekali napisao „ovo je katastrofa“ onda možete biti sretni, vaša administrativna avantura je gotova, ulazite u proceduru i imate vremena oko dvije sedmice da se oporavite kada treba opet stati u red i sa djetetom čekati. Samo da kažem da sam naravno zvala sina kada sam dotakla plavu liniju. Taman stala do cilja, i čitam – poštujte ŽUTU liniju, i počnem se smijati.

Za one koji su daleko da napišem da i mi sad u javnim objektima imamo diskrecione linije, ali opet se već nađe neko da vam dahće za vratom.

Za višak adrenalina kod nekih savjetujem skok sa Starog mosta u Mostaru koji se organizije po 444. put, prijave su u toku. Zanima me samo taj broj 444, zar se toliko održavaju skokovi?

Pozdravljam vas

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba, 6 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljen je 141 pregled

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 10 krivičnih djela, dogodilo se 9 saobraćajnih nesreća


OSTALE VIJESTI
Pogođena željeznica u Ukrajini, stradao i neboder. Rusi napali moćnim Iskanderom
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
Pad na azijskim burzama. Ulagače zabrinule poruke iz tvrtke vlasnice Facebooka
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke
Pentagon potvrdio: Isporučili smo moćne ATACMS-e Ukrajincima
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ







SVASTARIJE

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi