-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

07.09.2010.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Trenutno je oblačno a da li će se biti kiše kao jučer, to ćemo da vidimo. Malo kiše i ne smeta, u principu lijep mi je bio i kraj augusta i početak septembra. E ovo moje „u principu“ sve se manje čuje, masovno je u upotrebi „u biti“, neki toliko pretjeruju da im je „u biti“ postala poštapalica kao ba, ovaj ili onaj. U biti je lijep dan, u biti danas nemam puno posla, u biti mi se ne radi, i na kraju samo čujem to "u biti" i ništa drugo.



Desilo se da se raspadom bivše zemlje raspao u principu, hoću reći u biti, isti jezik. Na ružan način smo se podijelili, jezik svako svoj ima, s tim da se kod nas izučavaju sva tri, i zvanično su u upotrebi u školama bosanski, hrvatski i srpski.

Poligloti kakvi jesmo, sve više gledamo TV programe iz zemalja regiona. Mi i ne moramo jer na FTV-u imamo hrvatskog više nego u Hrvatskoj, pa je tako došlo do masovnog usvajanja riječi za koje se ne zna više ni kojem jeziku pripadaju. Pošto je malo šta živo kao jezik kojim komuniciramo od toga i ne treba praviti neku halabuku jer je nemoguće insistirati na jednom jeziku u podneblju gdje živi više nacionalnih i religijskih grupa. O tome su neki dan i na TV-u govorili jer su mnoga djeca u Srbiji kroz crtane filmove počela govoriti na hrvatskom, a i kod nas je to česta pojava samo što se osim hrtvatskog koristi i ekavica.

Nedavno sam se slatko ispričala sa dječakom koji malo malo pa kaže mleko, belo, lepo, jer svaki dan gleda crtane sinhronizovane na srpski. Tako je dobio želju da nauči i taj srpski jezik pa me pita znam li ja srpski, kažem mu da znam kao da sam rođena u Srbiji (audicija esperanto op.a). Pita me kako se kaže sto, ja kazem sto, kako se kaže na srpskom tepih, ja kažem tepih, kako se kaže prozor, ja kažem prozor, a njemu ništa nije jasno, razočara se dijete.

Malo sam se raspričala, a samo sam se sjetila masovne pojave „u biti“ u ovdašnjem govoru. Mlađi su uveli “lik“, kao što je nama nekada bila faca, kod njih je lik pa tako kažu „prof. Fočo je lik“.

Jučer sam kupovala školske udžbenike i naravno, kao i svake godine, prelistala da vidim šta i mene čeka. Morala sam se smijati kada sam listala udžbenik Historije, opet idu od kamenog doba, preko Egipta, Kine, Indije i završavaju sa Rimom. Kao i u osnovnoj školi, krenuli od kamenog, malo se približili drugom svjetskom ratu, i onda ide kraj školovanja. Kao guje boje se doticanja novijih datuma i ne daj ti Bože naučiti djecu šta se ovdje dešavalo.

Definitivno, djeca i mladi u Federaciji, ili je bolje reći u jednom njenom dijelu, u školi neće naučiti šta se dešavalo u skorijoj prošlosti zemlje u kojoj žive. U Republici Srpskoj djeca se filuju iskrivljenom istorijom, prikazanom iz jednog ugla toliko da dižu tri prsta čim im kažu da je neko iz Federacije. Djeca u dijelu Federacije u kojoj je više Hrvata imaju svoje hrvatske škole i povijest, a ima i ostatak Federacije u koji spada i naša Tuzla, u kojem se šuti o ovome, šuti o onome, zna se sve o Egiptu ali ne i novijoj Bosni i Hercegovini. Samo da se ne talasa i da udžbenik prođe multi kulti komisije za odabir knjiga. Lakrdija ništa drugo, istina je jedna pa sviđala se nekome ili ne. U principu, ili u biti, svako dijete zna ono što mu roditelji pričaju ili ne pričaju, pa mu ostaje da poslije, kad se počne sam zanimati, ocijeni šta je to istina u masi napisanih i laži i istina. Ne bih im bila u koži.

Vidite li vi i ovo što se dešava sa Tomislavom Petrovićem? U zemljama EU koje nam nameću međunarodna pravila, policajci imaju pravo da pucaju pa i da ubiju ako ocijene da je situacija takva bila. Na taj način se oni riješe svojih Petrovića, a nama sole pamet, pa se sad na ovog Petrovića troši novac poreskih obveznika. U silnim kritikama kako se pare troše na fontane i slično, niko ne napiše kako se troše za ubice, silovatelje, psihopate koji jedu, oblače se, obuvaju, liječe i žive na trošak države. Od svih ovih koji nakon izbora obećavaju med i mlijeko, hoće li iko sastaviti teoriju i praksu u zakonima naše hibrid države?

Jedni od tih što nam svašta obećavaju su jučer defilovali gradom. Izgledali su kao oslobodioci grada sa svim onim autima, motorima, zastavama, megafonima i muzikom. Svijet stao i gleda, mislim ja žali bože para. Danas će sigurno neki drugi zauzeti saobraćajnice. Spada li ta silna buka u narušavanje javnog reda i mira? Vjerovatno ne, parola je što glasnije to bolje, ožeži.

Ugodan vam dan.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođena je 15 beba, 6 djevojčica i 9 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 113 pregleda

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljena su 3 krivična djela, dogodilo se 5 saobraćajnih nesreća


OSTALE VIJESTI
VIDEO Studenti u SAD-u i Berlinu prosvjeduju za Palestinu, izbili sukobi s policijom
Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj, traži ga 200 vojnika
Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona
SAD najavio novih 6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini
Buckinghamska palača: Kralj Charles vraća se kraljevskim dužnostima
Kijev evakuira dvije bolnice zbog optužbi šefa bjeloruske sigurnosne službe
Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: "Novi George Floyd"
UZNEMIRUJUĆE Prevrnuo se auto u kojem je bio kontroverzni izraelski ministar
Ukrajina i Rusija tvrde da bi druga strana mogla izazvati novi Černobil
VIDEO Izbio veliki požar na povijesnom pristaništu u Kaliforniji
Veliki sukob SAD-a i Kine preko društvenih mreža. Zašto je zabranjen TikTok?
Rumunjski sud: Andrewu Tateu će se suditi za trgovinu ljudima i silovanje
Na današnji dan eksplodirala je elektrana u Černobilu, sve zbog jednog testa
Porasle cijene nafte, približile se 90 dolara
Aktivisti podignuli propalestinski kamp u Berlinu, policija ga danas srušila
Rusi napadaju ukrajinske željezničke pruge, žele spriječiti isporuku američkog oružja
Slovenska državna firma Ministarstvu: Zbog gužvi na cestama omogućite rad od kuće
Nova prijava za korupciju protiv supruge španjolskog premijera
Civilna obrana Gaze: U masovnoj grobnici u bolnici nađeno skoro 400 tijela
Dvojica tinejdžera optužena za ubojstvo Hrvata u Dublinu







SVASTARIJE

Studenti u SAD-u i Berlinu protestuju za Palestinu, izbili sukobi s policijom

Boeing u SAD-u prisilno sletio nakon što je otpao komad aviona

U SAD-u zabranjen TikTok, a u Kini zabranjeno sve

VIDEO Izbio veliki požar u restoranu na povijesnom molu u Kaliforniji

Crnac u Ohiju umro nakon što mu je policajac klečao na vratu: ˝Ne mogu disati˝

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi