-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

28.09.2010.
Servisne informacije
....i malo tuzlarija


Sija sunce ali zubato, jučer me je prevarilo, danas neće. Pohladno je, lijepo ali treba imati neku jaknicu. Jučer je nekoliko puta počinjala kiša ali na kraju je pobijedilo sunce.



Otvoren je Dom za stare, nešto mi ovo "stare" škripi, možda je primjerenije "starije osobe", a i "stare" je dobro kako zvuči ono "iznemogle", kako znaju reći za sve penzionere.

Godine i iznemoglost ne idu uvijek pod ruku. Jučer sam vidjela puno vrlo čilih starijih žena kojima mogu i mlađe zavidjeti na energiji i volji za životom.

Energija, bilo pozitivna ili negativna, srž nekog bića, ista je bez obzira na godine, neki su kako se rode ćutolozi, melanholici, kao da brinu sve brige svijeta, a za neke opet vežemo vedrinu i pozitivnu energiju bez obzira na životnu dob. U Domu za stare jučer su bile nasmijane penzionereke koje na spravama rade kao da su instruktorice fitnesa. Nema muškaraca, sve su žene, jednom samo došao neki muškarac pa kad je vidio da su sve žene nije se više vratio. Ne osjeća se svako prijatno u društvu puno žena.

Što se tiče Dječijeg parka, u pitanju je isti park koji je već dugo ispred Doma za djecu bez roditeljskog staranja samo ima nove sprave. Koliko god puta odem u Dom gdje su djeca, napuštena od nekoga, bude mi teško. Bez obzira što ih u Domu dobro paze, ne ulazim u to, sama činjenica da su došli u situaciju da budu u Domu meni je tužna. Posebno mi je žalosno jer znam da neki imaju roditelje ili bar jedno, a djeca nisu s njima. U redu kada je bolest u pitanju ali kad čujem za slučajeve da se mati preudala, a dijete ostavila, ma muka mi dođe, zar joj je važniji taj neki muž od djeteta? Sve nas djetinjstvo obilježi, ono je po meni baza cijelog života, sve strahove, traume, a i ljepotu, iz tog doba vučemo.

Neprijatno sam se iznenadila koliko je nedavno bilo negativnih komentara na vijest o dječaku iz Doma koji pravi probleme. Koliko je samo onih koji bi ga tukli, neki kažu "ubili Boga" u njemu. Ne znam ko bi preuzeo ulogu onoga ko će to dijete batinama kažnjavati, ko uopšte smije tuči dijete?

Kažu da je batina iz raja izašla, i da batine i slične vaspitne mjere u djetetu treba da probude strah pa da ne radi više što je radilo. Pošto sam i ja iz generacije kada batine od roditelja nisu bile neko čudo, a neki se sjećaju da su ih i učitelji udarali, moram reći da se ne sjećam nikoga ko je dobio jednom batine i više nikada. Djecu su tukli i kada su kriva i kada su roditelji nervozni pa se na djeci za sitnicu iskaljivali. Da je to dobra metoda onda bi se dijete kaznilo jednom i više nikada ne bi ništa ponovilo. Znamo da nije tako, jer i onaj koji kažnava uglavnom nije principijelan, a dijete ko dijete, dok odraste puno griješi.

Ne rađa se dijete sa certifikatom i pravilnikom šta se u nekoj kući smije, šta ne smije, sve se uči u hodu. Mišljenja sam da nema univerzalnog pravia nego nam valja svako dijete posmatrati kao osobu, djeca istih roditelja su nekada dva svijeta.

Djeca su različita kao što smo svi mi odrasli različiti, neki nikada nisu prekršili zakon, drže se pravila, a neki ga stalno krše, više puta budu u zatvoru i veće su šanse da se nikada neće promijeniti bez obzira na kaznu.

Što se konkretnog dječaka tiče mislim da ga batine ne bi "naučile pameti", naprotiv, bio bi još gori. On je očito navikao na ružno, ljudi su ga razočarali, batine bi mu bile samo potvrda da i nema dobrih ljudi. Da ne pamutejum, nije ni na nama laicima da tražimo rješenje. Za stvari koje se tiču duše logika često ne pomaže. Dobro je da je ta majka napisala šta se dešava u razredu i bio bi red da se nadležni jave dok nije kasno.

Kada je neko tužan ili plače, obično se kaže, nemoj, biće dobro, pa se još nabraja zašto ta osoba treba biti dobro, kao zdrava je, prava, zaposlena i slično ali bez obzira na sve tuga se praktičnim razlozima teško objašnjava. Psiholozi kažu to je kao da nekome kome je slomljena ruka kažemo „nemoj da ti je slomljena ruka“. Zato neke slučajeve treba ostaviti stručnjacima, pogotovo ne treba organizovati linč na dijete od 12 godina.

Danas se Dragodol priključuje na sistem centralnog grijanja, prije sezone bi trebali da se priključe svi kolektivni stambeni objekti. Onda će biti puno manje zagađeno ali opet ostaje veliki broj individulanih kotlana koje su sada najveći zagađivači.

Pisat ćemo o tome poslije a do tada ugodan dan vam želim.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođena je 12 beba, 5 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena su 134 pregleda

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, dogodilo se 20 saobraćajnih nesreća


OSTALE VIJESTI
Veliki ukrajinski napad dronovima na Rusiju. Pogođeno skladište goriva i trafostanice
Ovo je Indijac koji je poginuo u Ukrajini boreći se za Putina. Priča je jeziva
Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom
Rusija će otvoriti centar za proizvodnju dronova
Bivša manekenka pokušala izliječiti rak sokovima. Umalo je umrla
Šire se snimke: "Ukrajinci sinoć napali Rusiju s 50 dronova"
Amerika blizu povijesne odluke o Ukrajini. Ovo bi moglo promijeniti tijek rata
Ukrajinci dronom napali Ruse, ubijen ruski ratni reporter
Sjeverna Koreja testirala "superveliku" bojevu glavu krstareće rakete
Njemački ratni brod štitio trgovačke brodove od napada Huta u Crvenom moru
Otkrivena golema crna rupa u našoj galaksiji, neočekivano je blizu Zemlje
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je
Eksplozija u bazi proiranske milicije u Iraku, spominje se zračni napad. Jedan mrtav
SAD povlači vojsku iz Nigera
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina







SVASTARIJE

Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi