-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

08.09.2011.
Servisne informacije
....i malo tuzlarija



Četvrtak je sunčan i fine temperature. Na jezeru je divno, malo svježe ali kad se zapliva dobro je.



Danas se održava sjednica Vlade Tuzlanskog kantona, a jučer su predstavljeni strateški planovi šest ministarstava. U pitanju je sedma kantonalna vlada i sve su imale strateške planove koje su imale za cilj poboljšanja ovoga i onoga, a svjedoci smo kako nam je.

Najgore su mi te prezentacije i slični skupovi gdje se puno priča a malo kaže, nema se tu zašta uhvatiti, reći brojku, datum, bilo šta. Previše se često mijenjaju vlade koje prvu godinu provedu u uhodavanju i planiranju, pa onda izrade planove, nešto se realizuje, uglavnom ostaje nedovršeno i onda na scenu stupa nova vlada.

Vremenom se izgubi i interes, jedno vrijeme sam sve pratila, zanimale me i informativne emisije, sada pratim samo što zbog posla moram, a ostalo me ne zanima. Znam, smiješno je, sve te odluke tiču se svakoga ko ovdje živi ali vremenom se shvati da nemamo nikakvog uticaja, da se na glavu nasadimo naša se ne pika.

Jučer su iz Tuzlanske mljekare predstavnicima medija donijeli doručak, njihove proizvode koji su na Gradačačkom sajmu osvojili zlatne medalje. Ukusni su im namazi, a od Mljekare simpatičan potez.

Zove se kao i prije Tuzlanska mljekara iako je slovenačka, isti je slučaj i sa Tuzlanskom bankom kojoj je ostalo ime, klijenti, a sve ostalo je od Slovenaca. Nekada su naši mljekari prizvodili mlijeko i kajmak a sada je tu čitav spektar proizvoda, voćnih jogurta, raznih namaza, sireva, po čemu se vidi da se pokušava ići u korak sa ostalim većim proizvođačima, te širiti asortiman. Priznali ili ne, ali Slovenci jesu ispali najpametniji.

S obzirom da sam nedavno autom prošla kroz Crnu Goru, sve dijelove naše zemlje, odnosno Federaciju i RS, Hrvatsku i Sloveniju, mogu reći da smo pomalo kao u vicevima. Kakav je ko bio u Jugoslaviji, manje više bio je i u ratu i poslije rata. Bosanci i Hercegovci su uvijek najviše davali a najmanje dobili, nekada su nam muzli i rude i sirovine, gurnuli nam tešku industriju, u ratu smo najgore prošli, pretpjeli najveće ljudske i materijalne žrtve, a sada nakon rata malo je onoga što je ostalo naše, banke su nam austrijske, njemačke, slovenačke, hrvatske, osiguravajuće kuće isto, pokupovali su fabrike, njihovi su tržni centri ovdje. Odlični smo im kao mušterije, kod nas su čak proizvodi koji nisu tako lijepo upakovani kao za Slovence. Isti keks ima dva pakovanja, za dva tržišta, jedno naše i drugo za EU.

U Sloveniji se dobro osjeti da su novi u Europi, još se dokazuju, na svakom koraku se vidi da su odmakli daleko od nas. Nakon što su najbolje prošli u ratu, brzo su uz prijatelje iz Europe uhvatili korak, a od zemalja bivše Jugoslavije pobjegli kao partneri nakon lošeg braka. Hrvatska sa dobrom potporom katoličkih zemalja prati Sloveniju, idu lošije, sporije, ali idu, kukaju na sva zvona a na svakom je koraku vidljivo da je u mnogo čemu situcija bolja nego kod nas.

Mi smo kao izgubljeni, kako i ne bi bili kada tri glave predsjedavaju, kada se elementarne stvari ne mogu riješiti, a kamoli šta drugo. Vučemo repove prošlosti. Nama je Republika Srpska, ta nagrada za agresiju, kao rak rana. Ona nas jede iznutra. Cijelom RS je najbitnije da se označi na čijoj se putnik nalazi teritoriji. Gdje god se moglo napisalo se "4C", ime nekog ratnog zločinca, "ovo je Srbija", krst i zastava svuda, pa bila to kozija staza, neka ih. Onda mi tako tužno bude kada prođem kroz Federaciju, pa i ono malo bh zastava što se okači na javne objekte je prljavo i poderano, nama nisu bitni ni simboli ni važnije stvari. Dok se mi smišljamo Srbija pere ruke od mnogo čega, Crnogorci isto. Oni su se još dobro izvukli, generalno se okrivljuje Srbija a zaboravilo se da su kod nas baš crnogorski rezervisti dolazili, da su bili nemilosrdni kada su uništavali najbliži im grad Dubrovnik, i mnogo šta.

Zbog svega toga ne mogu se oteti utisku da smo i dalje najnaivniji, da nas je naše "kako ćemo lako ćemo" davno udarilo po glavi i kako god okrenem ovdje se može živjeti da se prihvataju stvari takve kakve jesu ali slabe su šanse da će kad šta biti drugačiji, jer Bosanci su vrlo specifični.

Ako niste, pročitajte knjigu „Jevrejsko groblje“ Enesa Karića, u jednom dijelu hodža u džamiji kaže „znam ja nas pljunem ja na nas“ i to jer ne cijenimo sebe, jer nam je tuđe ljepše i bolje, a kad čovjek ne cijeni sebe ne može očekivati da ga cijene i drugi.

Pozdravi.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 5 beba, 3 djevojčice i 2 dječaka
Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena su 83 pregleda
Vatrogasci - imali su 6 intervencija
MUP TK - javni red i mir narušen je 5 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, dogodilo se 10 saobraćajnih nesreća


OSTALE VIJESTI
U stanu Amerikanke pronašli zamrznuta tijela njezinih beba. Neće joj suditi
VIDEO Ukrajinci objavili snimku: Uništili smo ruski sustav Buk. Nisu ga mogli ugasiti
Turska obustavila svu trgovinu s Izraelom
BBC: Netanyahu i izraelski vrh strahuju da ih čeka Haški sud
Iznenada umro još jedan zviždač koji je govorio o problemima s Boeingom
VIDEO Deseci tisuća Gruzijaca na ulicama. Oglasili se SAD, EU, UN...
Ukrajinci će prvi put od početka rata pokopati svoje vojnike u zajedničkoj grobnici
Biden: Zašto Japan ima probleme? Zato što su ksenofobni
Dva tjedna traju nasilni prosvjedi na sveučilištima u SAD-u. Biden se tek sad oglasio
Ruski plinski gigant prvi put u više od 20 godina poslovao s gubitkom
Stambena kriza u Nizozemskoj, u Amsterdamu parkirno mjesto doseglo 495.000 eura
NATO: Ruski hibridni napadi na Europu su sve intenzivniji
Veći dio Kenije bez struje nakon što je zemlju pogodila olujna kiša
Trump: Pogledajte London i Pariz. Neprepoznatljivi su
Izraelski predsjednik poslao poruku prestrašenim židovskim studentima u Americi
U Gruziji se događa ono što se događalo u Ukrajini uoči rata
VIDEO Policija po mraku srušila propalestinski kamp na uglednom UCLA-u u Kaliforniji
Prva brza željeznica u SAD-u imat će Siemensove vlakove koji će voziti 350 km/h
Najbolje poljoprivredno zemljište u SAD-u nestaje pod solarnim pločama
Gruzija želi donijeti zakon o "stranim agentima". Dužnosnik EU: Neprihvatljivo







SVASTARIJE

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h

VIDEO Otac u SAD-u silio sina (6) da satima trči na traci, dječak preminuo

Ovo su besplatni tečajevi o AI. Nude ih Harvard, Google, Microsoft...

VIDEO Nezapamćene poplave u Brazilu. ˝Ovo je katastrofa, bit će još gore˝

Policija u SAD-u upucala i ubila učenika ispred škole nakon dojave da ima pištolj

Policija u SAD-u upala u zgradu sveučilišta. Trump: To je bilo baš lijepo gledati

Urušila se autocesta na jugu Kine, 36 ljudi poginulo

Kolumbijski predsjednik: Prekidamo diplomatske odnose sa Izraelom

VIDEO Kina počinje testiranja najnaprednijeg nosača aviona

VIDEO Ogromni neredi u Istanbulu. Prosvjednici mlate policiju, trgaju im štitove





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi