-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

15.12.2011.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Volim kad je fino vrijeme ali ova decembarska vrućina mi je više dosadila. E, sad ćemo vidjeti hoću li ureknuti vrijeme pa da sutra pišem da je pao i snijeg.



Danas će zlatni studenti Univerziteta u Tuzli dobiti plakete za svoj trud. Zaista im svaka čast, završe fakultet u roku pa još sa najvišim ocjenama. Da nije lako pokazuje i to da tako dobrih studenata na nivou Univerziteta i nema previše, godišnje oko pedeset, s tim da onih sa Medicine i Elektrotehnike bude najmanje, zato ko je tu zlatni baš je zlatni.

Pored silnih problema eto studenti imaju i problem nabavke prijava za ispit, kao da je to neko čudo. Zar se u ovo informatičko doba i treba prijavljivati na isti način kao kada se otvorio prvi fakultet u Tuzli, pismeno? Čak i kada nabave famozne prijave studente opet čeka gužva u studentskoj službi i čekanje.

Kao što vidite u Tuzli ništa novo ali kako sad imamo stalno i vijesti iz svijeta vidimo da tamo nema šta se ne dešava. U školi u Pakistanu djecu držali u okovima, Francuskinja će zbog burke biti u zatvoru dvije godine, u Belgiji ubistva, saomoubistvo i puno ranjenih. Kuda ide ovaj svijet? Bolje je ne analizirati previše. Dobra je vijest da je Obama prekinuo rat u Iraku, pa Obama dragi bilo je i vrijeme da uradiš nešto dobro, puno si i ti pričao.

Večeras je izložba slikarice Natalije Cimeše, zanimljivo je da u svom radu koristi zlato, srebro i drago kamenje, a čitam kako je na slici "Pijaca" naslikala portrete osoba koje su ostavili traga u ni manje ni više nego svjetskoj historiji, a na spisku su Gavrilo Princip, Ivo Andrić, Kralj Aleksandar, Kraljica Elizabeta, Papa Pio II, Josip Broz Tito, Čarli Čaplin, Džemal Bijedić, Aleksandar Ranković, Haris Silajdžić, Milorad Dodik, Fikret Abdić.

Zanimljiv mi je "svjetski" trag zadnje trojice i inače mi je neobičan izbor nabrojanih osoba zajedno za jednu sliku. Ali, ko će razumjeti umjetnike. Sjećam se kad nam je nastavnik još u osnovnoj govorio o poznatim slikarima i kaže kao, lako je sad Pikasu kad je slavan, sad može da pljune na platno, potpiše se i proda sliku. Baš ta šaljivo izrečena rečenica je uticala na mene kada čitam i gledam bilo šta, držim se svog suda i utiska. Uočila sam, da je bar kod nas, i kritika često hvalospjev. A posebna su priča one nerazumljive kritike tipa "vidi što sam pametan", u kojima se nabaca nekih stučnih izraza koje i autor jedva razumije.

Od ostalih zanimljivosti javiše da je John Travolta u Bosni i Hercegovini, ako ga ko vidi neka ga od mene pozdravi. Volim ja njega, nekako je kompletan glumac, od onih koji i glume i pjevaju i plešu. Poznati glumci su otkrili našu zemlju kao mjesto gdje su dobrodošli, a još dobiju i koji dodatni poen jer se bave tamo nekim nikad čuli narodima.

Vjerovatno se nikada neće ponoviti doček koji je imala Esmeralda (ne znam kako je pravo ime glumice) iz istoimene sapunice, jedne od prvih koje su se počele prikazivati na ovim prostorima. Znate da toga prije nije bilo, od serija bilo, a ima i sad "Bolji život", "Partizanska eskadrila", "Otpisani" i tako te da se utvrdi gradivo, ali sapunice su počele prije nekih 15 godina i to je sad uzelo maha da se ne zna ni koji broj se prikazuje.

Uglavnom kada je Esmeralda stigla u Sarajevo imala je nevjerovatan doček, sa toliko topline su ljudi dolazili da je vide i daruju da je to bilo pomalo i tugaljivo. O tome se poslije po novinama dugo pisalo. Toliko je dobila poklona da se jedva vratila kući.

Inače, povremeno na TV-u budu tematske emisije gdje dovedu stručnjake koji govore o sapunicama, odnosno ljudima koji ih gledaju. Više se čude nego onima koji pljačkaju, besposličarima i ostalima sa dna kace facama. Sve neki dr. i mr. pričaju taman da svako ko je ikad gledao sapunicu treba odmah da dobije dijagnozu i terapiju.

Svaka čast stručnjacima ali ne treba se čuditi narodu što gleda stvari kojih se ne sjeća nakon pet minuta, gleda svijet mladost, ljepotu, bogatstvo, i ljepše mu nego naša svakodnevnica. Što se tiče preporuke stručnjaka kao recimo gledanje pozorišnih predstava, i to gledam ako ću se zabaviti i nasmijati, teške teme zaobilazim, šta ću izlaziti iz kuće ako ću se nasekirati.

Današnja slika je da nas depresija uhvati, Željeznička stanica stari i propada, sve staro pa na to još i nepokošena trava. Ovo je jedna od onih slika za rubriku "I ovo je Tuzla", a opet, ko zna, možda baš ova slika može kod nekih da probudi i neke uspomene, asocira na drage ljude, sastanke i rastanke i sl.

Idemo dalje, dan onako, još ne sija sunce kako je znalo ovih dana. Evo jedne stare pjesme "Volim te kad pričaš", iz moje perspektive to je prava ljubav. Teško je zadovoljiti sve muzičke ukuse pa i ne pokušavam, zato je u ovom slučaju bar jedno sretno, odnosno ja, volim ovu pjesmu.





Evo mašem vam sa ove stanice a vi putujte u mašti gdje vam srcu drago.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 6 beba, 2 dječaka i 4 djevojčice

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 90 pregleda

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir narušen je 8 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, dogodilo se 9 saobraćajnih nesreća


OSTALE VIJESTI
Izraelska vojska počela evakuirati dijelove Rafaha uoči vjerojatnog napada
Putin vojsci naredio vježbe taktičkog nuklearnog oružja
Italija: Zapad se prevario, treba pregovarati s Putinom
UN osudio zabranu rada Al Jazeeri u Izraelu
Predsjednički izbori u Čadu, prvi puta nakon niza državnih udara
Izrael počeo evakuirati palestinske civile iz Rafaha. Je li to najava invazije?
Sjevernokorejske rakete ubijaju ljude u Europi. Implikacije su ogromne
Majka u Engleskoj ostavila petomjesečnog sina u Legolandu, on dobio srčani udar
Strani turisti nađeni u bunaru u Meksiku ustrijeljeni su u glavu
Prošlog tjedna dosta pale cijene nafte
Potres magnitude 5.6 pogodio područje Indonezije
Novinarska udruženja osudila zatvaranje Al Jazeere u Izraelu
Macron: Izraelske operacije u Gazi moraju prestati
Trump usporedio Bidenovu administraciju s Gestapom
Upozorenje obavještajaca: Rusija planira sabotaže diljem Europe
Panamci biraju novog predsjednika
U bunaru u Meksiku nađena 4 tijela. Troje pripada nestalim turistima
VIDEO U Izraelu zabranjena Al Jazeera, policija upala u njihov ured
Što se događa s njemačkim obrazovnim sustavom?
Xi u Parizu: Kina i Francuska su primjer miroljubivog suživota i suradnje







SVASTARIJE

Italija: Lani smo upozorili Zelenskog osobno, protuofenziva je bila pogreška

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi