-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.11.2012.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Nakon dosta sparnog dana sinoć je pala kiša. Fino se ispadala, sve je mokro ali je jutros, iako su najavili tumurno, i vedro, i sunčano, i toplo.

Danas je 29. novembar, nekadašnji Dan republike, a za predstavnike lokalnih medija pun je zadataka. Tako to obično bude, ili nema ništa pa slikaj mačke po drveću ili se ne može na sve stići.



Promocija knjiga, izložba, sjednica Skupštine TK, promocija diplomaca i magistara. Ove godine bit će promovirano ukupno 2235 diplomaca i magistara, od čega 2062 diplomaca i 173 magistra, među kojima su i diplomci koji su prva generacija završenog četverogodišnjeg studija po Bolonjskom sistemu studiranja.

Na Skupštini TK je opet prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Formirana je koalicijska većina u Skupštini tako da SDP, SBB, BPS i NSRzB mogu da usvoje prijedlog sviđalo se drugima ili ne. Dosta je onih kojima se ne sviđa, a vjerovatno je najzanimljivije da su među onima koji su protiv usvajanja uposlenici na Univerzitetu, dakle, oni kojih se itekako tiče i koji će ga morati primjenjivati.

Problem je, što kako neki kažu, nisu ni vidjeli prijedlog Zakona, odnosno nisu vidjeli naknadne prijeloge, članove i amandmane. Postoji taj neki raskol između Vlade TK i obrazovanja na svim nivoima, negdje se gube između želja i mogućnosti.

Nedavno je premijer TK Čaušević, rekao da bi, vezano za reformu u obrazovanju i predstavnici medija trebali pomoći tako što će pisati da se ne upisuju fakulteti nakon kojeg se dobijaju nezaposleni na Birou. Znaju tu mnogi ali kad neko nešto želi, vidi sebe u nekoj profesiji, teško može realno razmišljati. Raditi posao koji se ne voli cijeli život, pomalo je kao vezati se za osobu s kojom se može dobro živjeti a koja se ne voli. Vjerovatno nema boljih učiteljica od onih koji su od malena imale želju da baš to rade, tako je u mnogim profesijama, a to zadovoljstvo poslom posebno dolazi do izražaja kada se radi sa ljudima.

Osim po afinitetima, dešava se da se upisuju i fakulteti za koji se misi da će se lakše završiti. Takvih obično nema na medicini i tehničkim fakultetima. U svakom slučaju problem je to koji trebaju rješavati pametne glave, jer koliko god lijepo zvuči da je Tuzla univerzitetski grad nije dobro ako postanemo prvi po nezaposlenima.

Na Skupštini se razmatra i Izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2012. godinu, kao i prijedlog Zakona o javno-privatnom partnerstvu, tačke koje su pomalo u sjeni Zakona o visokom obrazovanju.

Danas Skupština, a jučer bila sjednica Općinskog vijeća Tuzla. Novi vijećnici zauzeli pozicije, lijepo su se sredili, vidjeli smo kako izgledaju, još nije bilo prilike i da ih čujemo ali hoćemo, polako. Zato su se stari raspričali. Vijećnik Sabahudim Imamović ne voli baš prezimenjaka načelnika Imamovića, ustvari rekao je da ga sad malo više voli jer se izjasnio kao Bošnjak. Prozvao ga je da javno kaže kako se izjašnjava. Načelnik je bio smiren, osvojio je još jedan mandat pa i nema razloga da bude nervozan. Moj utisak je da može, načelnik bi prvi bio Bosanac i Hercegovac, on se zato i zalaže, ali tako je kako je, prvi ljudi Vijeća i načelnik moraju biti iz reda tri konstitutivna naroda. U Vijeću su Bošnjaci, Hrvati i samo gospođa Nada Mladina kao predstavnica srpskog naroda i Mehmed Mujić romskog.

Ako i ima ko iz drugih naroda, ne znamo, a nije ni važno ako je forma zadovoljena. Mirnes Ajanović najavio da bi i on nakon 18 godina opozicije u poziciju. Biće zanimljivo analizirati promjenu njegove retorike. Ako budu sjednice kraće trajale biće dobro, a imam utisak da su sada svi na jednoj, a SDA na drugoj strani, tako da će vijećnici SDA morati dobro da se bore za svoje prijedloge.

Načelnik je bio raspoložen i kad se jučer sastao sa predstavnicima agencija Ujedninjenih naroda, UNDP, UNEP, UNESCO, UNV i FAO (super su im ove skraćenice), pa pričajući o sredstvima koja će se ulagati u Tuzlu kaže jednoj sagovornici: „vaše riječi su muzika za moje velike uši“. Ima on tako tih izjava.

Evo sunce sija a kako će biti poslije, ostaje da vidimo. Jučer su se neki žalili da im vrijeme ne godi, pretoplo za kraj novembra.

Pozdrav.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 5 djevojčica i 10 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 198 pregleda

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 17 krivičnih djela, dogodile su se 3 saobraćajne nesreće


OSTALE VIJESTI
VIDEO Putin: Zapad riskira globalni sukob
Četiri europske zemlje mogle bi uskoro priznati Palestinu
Gluha curica čuje zahvaljujući genskoj terapiji: "Ovo je spektakularno"
Zaokret u Iranu: Nećemo se suzdržavati od nuklearnog oružja ako nas napadnu
Rusi planiraju s Kinezima postaviti nuklearni reaktor na Mjesec: "Počele su pripreme"
Iran osudio redatelja na bičevanje i 8 godina zatvora
Četiri Britanke optužuju braću Tate za silovanje i napad. Pokrenuta građanska tužba
NASA-ina simulacija prvi put daje uvid u unutrašnjost crne rupe
Vrhunski poznavatelj Ukrajine: Da, Rusija može izgubiti ovaj rat
Greta Thunberg kažnjena zbog prosvjeda u Stockholmu
Cijene nafte porasle, dolar ojačao
Palestinci nemaju kuda pobjeći nakon izraelskih napada na Rafah
Indijka (26) nakon svađe s mužem bacila sina (6) krokodilima. Dječak umro
Bivši obavještajac: Saudijci ubijali ljude da naprave mjesta za eko-grad
Tijela stranih turista nađena u bunaru u Meksiku. Optuženi priznao ubojstvo djevojci
Biden: SAD će uskratiti oružje Izraelu ako napadne Rafah
Terminal zračne luke Muenchen privremeno evakuiran zbog sigurnosnog incidenta
Biden će postrožiti pravila za dobivanje azila na granici s Meksikom
Desničarska oporba pred velikom izbornom pobjedom u Sjevernoj Makedoniji
Zapad mijenja strategiju, procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu







SVASTARIJE

Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu. ˝Bit će spremno 300 hiljada vojnika˝

Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo

Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga

Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren

Rusija vježba taktičke nuklearne udare u Ukrajini. Što je to?

Međunarodna istraga otkrila jednu od najvećih online prevara. Iza nje stoje Kinezi

Oceani se bore s viškom topline. Evo zašto bi nas to trebalo brinuti





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi