-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

19.12.2012.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Danas nema padavina ali nema ni sunca. Vrijeme je najbolje za spavanje ali je spavanje mnogima luksuz koji ne mogu priuštiti. Neki zbog obaveza, a neki i briga, imaju problema sa spavanjem. Loše spavaju i oni koji nemaju posla, koje nešto boli, zato kažem, malo ko se može pohvaliti zdravim i kvalitetnim snom.



Često baš taj kvalitetan san spominju u savjetima za mnogo šta, ljepota je manje bitna, a o zdravlju se treba brinuti. I opet imamo ono "najlakše je pričati".

Što se priča tiče, ovih dana glavne teme na lokalnim TV programima su vezane za predstojeći popis stanovnika. Kao i kad su izbori bili u pitanju, već se jedva ima živaca saslušati šta ko ima da kaže. Ne pozivaju se Srbi ni Hrvati da se pripadnici tih naroda izjašnjavaju kao Srbi i Hrvati, jer po mišljenju većine koji su pričali o tome, oni će svakako da se izjasne tako, navikli ljudi, već sto godina imaju mogućnost da kažu da su Srbi ili Hrvati. Problem je sa Bošnjacima pa onima koji još nisu shvatili koliko je nekada bilo bitno ono veliko slovo M kod Muslimana, kojima je 1993. vraćeno ime koje je staro kao i Bosna, valja detaljno sve objašnjavati.

Živimo u zemlji u kojoj je izjašnjavanje važnije od gorućih problema. Nedavno sam slušala prof. dr. Šaćira Filandru koji kaže da on ljude dijeli samo na pametne i glupe, i da u svijetu postoji hijerajhija samo po pameti i obrazovanju, što će reći uspješni su gore, neuspješni rade za njih bez obzira na vjeru, naciju i rasu.

Famozni popis koji nas čeka, završili su nedavno u susjednoj Hrvatskoj, i duže je trajao i puno više koštao nego kod Kineza, to je podatak koji mi je bio zanimljiv. Već uveliko kukaju da je bila loša organizacija i da popis stanovništva prate mnogi propusti.

Zanimljivo mi je još da u Vukovaru živi dovoljan broj Srba zbog kojih trebaju uvoditi dvojezične natpise. Ustav zemlje im to omogućava pa sada treba da se odvajaju pare za to. Problemi zemalja nastalih nakon raspada Jugoslavije su isti ili slični, samo još usložnjeni.

S obzirom da se već decenijama Srbi vežu za ćirilicu, ne mogu da se ne pitam ko ih tako poveza kao da je ćirilica samo njihova i ničija više. Ipak je to pismo koje se koristi u više zemalja pa i kod nas. I drago mi je da sam učila i ćirilicu, i neka je uče i današnja djeca, od viška glava ne boli, problem je jedino što se to pismo toliko ispolitiziralo da su mnogi za ćirilicu počeli da vežu mnogo šta negativno. Neki, posebno stariji, koji su se školovali u Srbiji, znali su koristiti više ćirilicu nego latinicu, nekima je ljepši potpis na ćirilici, Tito je imao svoj famozni potpis ćirilicom, stavljali su ga i na pozlaćene značke. Danas, ako se neko potpiše ćirilicom ili stavi neku objavu na NET-u na ćirilici dobiće etiketu da je četnik. Što je najgore, i oni koji baš žele da izazovu neku reakciju ili provociraju, u te svrhe koriste ćirilicu.

Da se vratim malo u Tuzlu, trenutno se u Hotelu Tuzla održava forum na temu „Mogućnosti i perspektive korištenje solarne energije u BiH“. Nadam se da će u budućnosti biti dosta objekata koji će koristiti solarnu energiju. Već su stavili kolektore na Mejdan pa sportisti imaju uvijek toplu vodu, stadion Tušanj, Centar za djecu ometenu u razvoju, i na još objekata, ne mogu se sad svih sjetiti, a u planu je i Panonika.

Zanimljivo mi je da se priča da Vlada TK planira uvođenje koncesije na korištenje solarne energije, nije mi to baš jasno, koncesija na sunce, mogli su i na vazduh. Nadam se samo da će prije izglasavanja bilo čega poslanici biti svjesni za šta glasaju. Korištenje solarne energije treba stimulisati a koncesijom se to ne postiže. Često imam utisak, i kada je općinski i kantonalni nivo vlasti u pitanju, da poslanici i vijećnici ili ne čitaju materijale ili glasaju kako im kažu stranački šefovi, a ne po ličnom nahođenju.



Eto svašta sam pisala i na kraju evo slike sa Korza, pogled iznad glave prema „reklami“ krojačke radnje Zonić. Slikala kolegica koja je „digla glavu“. Za ranije „digla glavu“ mlađi sada kažu „ufurala se“, a kad je neko ljut ili se napuhao ostaje da je „dig´o nos“.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 8 djevojčica i 2 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljen je 191 pregled

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je 10 krivičnih djela, dogodilo se 6 saobraćajnih nesreća


OSTALE VIJESTI
Hezbolah lansirao desetke raketa na Izrael. "Ovo je odmazda za ubijenu obitelj"
Antisemitizam eksplodirao posljednjih mjeseci. "Godina nije 1938., čak ni 1933."
Najveća predaja u povijesti SAD-a, nakon koje je uslijedio ratni zločin
Rusi uništavaju ukrajinski energetski sustav. "Šteta je veća od milijardu dolara"
Hamas ima jedan ključan uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv
Vozilom se zabio u ogradu Bijele kuće i poginuo
Zelenski: Bog ima ukrajinsku zastavu na ramenu
Britanci: Rusi su u Ukrajini izgubili gotovo pola milijuna ljudi
Dostupan lijek za tlak može usporiti starenje i produžiti život
U strašnoj nesreći u Kini 48 poginulih. Kinezi slave herojski potez vozača kamiona
Rastu napetosti na američkim fakultetima. Srušen još jedan prosvjednički kamp
Dolar oštro pao, ponajviše prema jenu
Appleu pali dobit i zarada, ali mu istovremeno jako skočile dionice
Izrael ne vodi rat samo oružjem. "U tijeku je kolektivno kažnjavanje Palestinaca"
16-godišnjak izbo čovjeka u Australiji, policija ga ubila. Sumnja se na terorizam
Velik prosvjed u Tel Avivu. Tisuće traže prekid rata i odlazak vlade
Ruski bombarder Su-25 srušen iznad istočne Ukrajine, kaže Zelenski
Američka policija uz pomoć krvi s posteljine riješila ubojstvo iz 1966.
Sin pakistanskih migranata ostaje na čelu Londona
Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim. Oglasila se Ukrajina







SVASTARIJE

Hamas ima jedan ključni uvjet za primirje. Izraelu je potpuno neprihvatljiv

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Miralem Pjanić se oprostio od reprezentacije Bosne i Hercegovine

U Japanu podižu ogradu. Ne žele da turisti fotografiraju planinu: ˝Nepristojni su˝

Dan kada su Hajduk i Zvezda zagrljeni plakali, a krcati Poljud pjevao ˝Druže Tito...˝

Rusija: Ukrajina je napala Krim moćnim raketama koje je poslao SAD

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi