-->





















TUZLARIJE - TUZLA DANAS

03.09.2006.
Početak školske godine


Kao i svake godine, iako se osim udžbenika, školski pribor, sveske i torbe mogu nabaviti tokom cijele godine, vikend pred školu je određen za nabavku svega potrebnog za male i velike đake.

Na svim mjestima, gdje prodaju potrebno za školu, sve je puno roditelja i djece. Iako se pojedninačne cijene nekih artikala čine izuzetno jeftine, kao mala sveska 0.20, drvene bojice od 0.70, okviri za sveske od 0.15 maraka, kada se kupi sve potrebno, početno oduševljenje istaknutim reklamnim ponudama "najjeftiniji školski pribor" splasne.

Tako će za jednog osnovca roditelji izdvojiti oko 110 KM za udžbenike (udžbenici su oko 10 KM), na to treba dodati za svaki predmet bar dvije sveske, solidne su oko 2 KM, olovke, bojice (drvene, voštane, vodene...) tempere, blokovi za crtanje, plastelin, ljepilo i druge stvari koje nastavnici traže, svako za svoj predmet, kao pribor za geometriju, riječnike za strane jezike, patike za fizičko koje se koriste samo za fizičko. Ako djetetu treba i školska torba, bez 200 do 300 KM ne može se opremiti jedan osnovac. Ako se ima više djece, pa još ako je jedno u srednjoj školi a drugo na fakultetu, školovanje za naše bosanske uslove postaje prevelik teret.

Da su neka bolja, da ne kažem pametnija vremena, mnogo šta bi se moglo i olakšati roditeljima. Recimo da se konačno definiše šta to naša djeca treba da uče i kako da se zovu pojedini predmeti. Pa da određeni udžbenici i autori budu zastupljeni bar par godina. Da djeca mogu i naslijediti koju knjigu od starijeg brata i sestre. U puno razvijenijim zemljama, kao u nekim njemačkim školama, udžbenike obezbijeđuje škola, djeca dobiju stare knjige, knjige stare i po deset godina a izgledom očuvana kao da su nove. Pa kada mogu bogatiji da koriste stare knjige zasto ne bi i naša djeca? Sviđa mi se i što knjige ostavljaju u školama, a nose samo sveske i školski pribor, pa djeca ne nose torbe teške preko 5 kilograma od kuće do škole svaki dan.

U svakom slučaju bez obzira na sve teškoće, kojih možda djeca nisu ni svjesna, a roditelje baca u brigu, neka je našim malim i velikim školarcima sretan početak nove školske godine. Ocjena nije mjerilo znanja ali neka imaju puno petica i dolaze sretna iz škole.

Bez obzira na cijene školskog pribora jedno se mora priznati, a to je veliki izbor prekrasnih stvari za školu. Gledajući sve te divne sveske, pernice, torbe... ne mogu se ne sjetiti vremena kada sam ja išla u osnovnu školu. Vremena kada su gotovo svi dječaci u razredu imali istu smeđu torbu sa sličicom Mirka i Slavka a djevojčice sličnu, u nekoj "ženskoj" boji. Sveske od nekog ružnog papira koje na sredini imaju nemaštovitu "kocku" u koju se upiše ime, prezime i razred. Uz sveske i udžbenike roditelji nam kupe i onaj pak papir u plavoj ili bijeloj boji da umotamo knjige. Kako se umataju, učili smo na domaćinstvu, predmetu koji mi je još znao i koristiti u životu. Pernice gotovo sve iste, a najbolja je bila ona drvena sa kliznim poklopcem, pa kada ona u toku nastave padne na pod to je bilo kao da bomba padne. Na fizičkom, kao vojnici, svi isti, bijele majice i crveni šorcevi, patike najsmješnije što postoje ili one crne kao baletanke, dobri si bili i oni ženski šorcevi - gaće Yasa. Poredamo se u vrstu po visini pa čekamo ono "na parove razbroj se". Sjećam se kada se pojavile pernice na dva sprata a sada evo imaju i na četiri, i to imaju i hemijske olovke i nalivpero, a nama su govorili da se od toga kvari rukopis. Evo, sada u prvom osnove imaju komplete šestara a ja sam imala takav tek u petom, a prije toga onaj što se u njega stavi olovka, koja naravno stalno klizi pa se mora umotati papirom. Bilo je i neke ljepote u toj uniformisanosti đaka, gotovo istom jednostavnom priboru.
Ipak, ne mogu da se ne divim ovom priboru koji sada imaju u ponudi i dođe mi da kupim sebi blok, svesku sa uskim i širokim linijama, ove šarene olovke, neobične gumice, da me želja mine.
S.M.

Priredio(la): S.M.                



OSTALE VIJESTI
Rusi napreduju prema tri ključna vojna čvorišta. Ukrajina: Naše topništvo gladuje
Kineska turistkinja snimala selfie na vulkanu u Indoneziji. Pala u jezero i poginula
Nova korupcijska afera u Ukrajini. Osumnjičen ministar poljoprivrede
Prvi obavještajac Njemačke: Rusi su spremni i na sabotaže
U gradskom parku u Zenici silovana 16-godišnjakinja
Rusija će pojačati udare na ukrajinska skladišta s oružjem dobavljenim sa Zapada
Rusija bombardirala Rusiju
Značajno pala Appleova isporuka mobitela u Kinu
Penava mahao naslovnicom Novosti koja istražuje rad braniteljskih udruga
Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...
SAD se želi opskrbiti gorivom, odobrit će prodaju "nečistog" benzina
Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu. Reagirali dužnosnici UN-a
Rusija upozorava Europu: Ako nam uzmete imovinu, odgovor će boljeti
Venecija počinje naplaćivati ulaz. Evo kako će to izgledati
Australski premijer: Musk je arogantni milijarder
VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti pobjesnila na Vučića, lupala rukom o stol
Voyager 1 je s ruba Sunčevog sustava slao čudne podatke. NASA: Problem je riješen
Britanski parlament usvojio zakon o migrantima, slat će ih u Ruandu
SAD šalje Ukrajini ogroman paket pomoći. Uključuje i tenkove te protuzračnu obranu
Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle







SVASTARIJE

Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi

Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu

NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice

VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol

U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi

VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio

U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝

Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje

Spasioci hitno evakuiraju ljude zarobljene u poplavama u Kini





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi