TUZLARIJE - TUZLA DANAS

23.05.2015.
Servisne informacije
... i malo tuzlarija
Nije se o tome puno govorilo iako je trebalo ali prije 23 godine naša zemlja, tada Republika Bosna i Hercegovina, primljena je u Ujedinjene nacije (UN) i to nakon proglašenja nezavisnosti i međunarodnog priznanja u aprilu 1992. godine.

Tuzlarije


Koliko sam shvatila, jučer uhapšeni pa nakon dugog ispitivanja pušteni Sejfudin Tokić, mislio je o tome govoriti u Banja Luci. Našli su razlog da ga uhapse, kao nije najavio svoje aktivnosti, a stvarni razlog je bila zastava BIH sa ljiljanima, ona koja je do 1998. godine bila na jarbolu ispred zgrade UN-a.
Neki ili se prave blesavi ili zaista ne znaju, ali ova sadašnja zastava je „na snazi“ od kraja 2001. godine. Od 1998. do 2001. godine imali smo sličnu zastavu koju je nametnuo tadašnji Visoki predstavnik, a prije nje zastavu sa ljiljanima. Ljiljani na zastavi i na grbu su posebna priča, nemaju veze ni sa muslimanima ni Bošnjacima ni islamom, kako to neki krivo interpretiraju, nego sa državnošću Bosne i Hercegovine, i mnogima je baš ta zastava i draga i draža jer se s tom zastavom oslobađala naša zemlja.

Tuzlarije


Mnoge patriotske pjesme su pjevane pod tom zastavom, baš je bio jedan spot, možda ga nađem, kada u Sarajevu pjeva Tifa, a iznad zastava sa ljiljanima. Pravi Bosanci i Hercegovci zaista vole naše zastave. Iako ne sumnjam da Sejfudin Tokić, uz skretanje pažnje na zastavu ima i svoje razloge za skretanje pažnje na sebe, na vijest da se privodi neki političar zbog zastave ne gleda se blagonaklono. Kako i bi kada se u našoj zemlji mogu vidjeti razne zastave na svakom koraku.

Tuzlarije


Kod nas se to, iako je zakonski regulisano, ne poštuje. Koliko god nekima bile drage i Srbija i Hrvatska, a nekima i Turska, to su druge zemlje pa i njihove državne zastave bi trebale da budu na posebnim mjestima. Individualnih, da kažem bisera, ima na svakom koraku, i ono kod nas obavezno "kod svih". Pa se tako razne zastave vide kada su vjenčanja u pitanju, sportski i politički događaji. Vjenčanja, posebno na selu, slabo idu bez državnih zastava. Pored državnih imamo i vjerske, one koje se stave na džamije, na crkve, a u blizini Husina stavio čovjek na ogradu i neku crnu sa arapskim slovima, koga god sam pitala ne zna šta piše.

Tuzlarije


Nema govora da bi trebalo malo uvesti reda, da se zna šta se može, šta ne može, a vjerovatno je to toliko komplikovano da su slabe šanse da nema obilježavanja terena tuđim zastavama, a svi iz iste zemlje. Sto puta sam pisala pa ću opet, svaka čast Amerikancima, što se tiče poštovanja zastave treba im kapu s glave skinuti. Bez obzira kojeg su porijekla, američka državna zastava je njihova i treba da bude.

Tuzlarije


Išla sam malo van Tuzle, zato kasnim sa servisnim ali eto stiže se. I na vrlo kratkoj relaciji, ponukana radijskim vijestima o Tokiću, slikala sam zastavu Srbije na nečijoj kući, pa zastavu Hrvatske, a pored nje neka meni nepoznata, na džamiji standardna vjerska zelena, a najžalosnija mi je bila aktuelna zastava Bosne i Hercegovne, koja onako uništena nakon prošlogodišnjih, februarskih protesta, još uvijek visi na jarbolu ispred zgrade SODASO. Da je hoće skinuti, mada nam je i država u istom stanju kao i zastava – jadnom.
Da skratim priču, isti aršini, principi, čišćenje svoje avlije, neke su od lekcija koje su mnogi, i to koji vedre i oblače ovom zemljom, preskočili.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 5 beba, 3 djevojčice i 2 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 180 pregleda

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, dogodilo se 9 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla, 22.5.2015. godine krv je darovalo 9 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Održana vanredna sjednica: Skupština USK-a odustala od kredita, bolnici novac iz budžeta

VIDEO: Pilot projekt matrica: Reformski pristup u prevenciji nasilja u KS-u

VIDEO: U F+ Snježana Kordić i Halid Bulić: Bogato jezičko naslijeđe okosnica bh. kulturne raznolikosti

VIDEO: Pozvali Ambasadu SAD-a, OSCE i EK da se uključe: SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

VIDEO: \'E-građanin\' čekanja pred šalterima poslao u historiju: Digitalizirana javna uprava u Hrvatskoj olakšala život građanima

VIDEO: Posjeta BiH planiran za srijedu: Juncker u Skoplju: Primjetan ozbiljan napredak Makedonije

Toader tražio smjenu glavne tužiteljke za korupciju: Demonstranti širom Rumunije traže ostavku ministra pravde

Kancelarka mu nudi da sam pokrene promjene koje želi : Merkel će svog najvećeg kritičara postaviti za ministra u vladi

VIDEO: Četvrto kolo kvalifikacija za SP u Kini: Košarkaši BiH poraženi od Rusije 70:53

Podijeljene 102 medalje, najuspješnija Norveška sa 39: Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
Velika eksplozija u Leicesteru, policija evakuirala cijelu ulicu
Objavljeno prije 7 sati
Angela Merkel objavila imena budućih ministara iz CDU-a
Objavljeno prije 7 sati
Ledeni val iz Sibira stigao u Europu, troje ljudi umrlo od hladnoće
Objavljeno prije 7 sati
Kako je hit film o tri plakata postao oružje u borbi protiv groznih političara
Objavljeno prije 9 sati
Crkva Svetog groba u Jeruzalemu zatvorena do daljnjeg jer ne žele plaćati porez
Objavljeno prije 9 sati
Sirijski kurdski vođa uhapšen u Pragu