TUZLARIJE - TUZLA DANAS

10.05.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ispred bivšeg Merkatora već neko vrijeme je "Žuti šator dobre volje" u kojem, kako navode, prezentuju praktične metode kako da pomognemo sebi, svojoj porodici i prijateljima. Odgajanje djece, postizanje ciljeva, rješavanje raznih problema ... dug je spisak da sve nabrojim, a između ostalog kažu i da uče kako se stvara trajni brak. S obzirom da su u pitanju volonteri sajentološke crkve, odmah sam se sjetila njihovog velikog sljedbenika Toma Kruza i njegovih propalih brakova. Čovjek im je antireklama.

Tuzlarije


U Tuzli je danas onako, vrijeme se pokvarilo, hladnije je, bilo je i malo kiše, vjetra, ali bar je mirno.

Tuzlarije


Vijesti iz Makedonije su dosta uznemirujuće, meni ono izgleda kao početak rata. Znam, koga zmija ujede i guštera se boji ali zna nekad od incidentne situacije doći do sukoba većih razmjera. Vidite kako se i zbog incidenta u Zvorniku pogoršava situacija za povratnike u RS. Sve je ovdje blizu, na malom prostoru puno vjera i nacija, uzavrele krvi, nerješenih situacija iz prošlosti, ne kažu bez razloga da je Balkan bure baruta.

Tuzlarije


Pitanje je i šta stvarno hoće Albanci? Odgovornost za napade u Kumanovu preuzela je "Oslobodilačka narodna armija" koja kaže da se bori za Rebubliku Ilridu. Koliko sam shvatila žele da od Makedonije naprave drugu BiH, državu sa dva entiteta, albanskim i makedonskim. Formalno Republika Ilrida je ceremonijalno proglašena u septembru prošle godine u Skoplju, na platou ispred spomenika Skenderbegu. Već tada je jedan od albanskih predstavnika izjavio da ukoliko taj projekat i ideju ne prihvate Makedonci "problem može biti rešen mirno, mi smo za mir, a ukoliko žele rat, mogu da izaberu šta žele".

Tuzlarije


Koliko je problem ozbiljan pokazuje i najnovije saopštenje Oslobodilačke narodne armije u kojem kažu: "Ukoliko rukovodstvo Makedonije, kao falsifikovane tvorevine, bude nastavilo da se represivno ponaša svojim državnim aparatom, mi smo spremni da razvalimo, ako bude potrebno, ne samo Makedoniju, nego i ceo Balkan gde žive Albanci, jer nam međunarodni faktor ne ostavlja drugi izbor".

Tuzlarije


Albanaca u Makedoniji ima oko 30 % i to s tendencijom porasta. Čini se da su sve opcije na stolu, a da ona najgora, ratna, uopšte nije nemoguća. Bar sam ja tako shvatila motive sukoba u Kumanovu, a ako nisam u pravu, to ću i da napišem. Nadam se da će se sve smiriti, i da će oni koji dugo žive zajedno i uvidjeti da se jedino tako i može.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 7 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljen je 181 pregled

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljena su 3 krivična djela, dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 7.5.2015.godine krv je darovalo 65 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nužna reforma: Parafiskalni nameti u BiH znatno veći nego u regiji

VIDEO: Preletači uzdrmali parlamentarne većine: U BiH sve više onih koji mijenjaju stranački dres

VIDEO: Entitetski premijeri s Duncanom i Fergusonom: Podrška Velike Britanije izuzetno značajna za Vladu Federacije BiH

VIDEO: U F+ Merjem Mlaćo: Rast potražnje za halal proizvodima ohrabruje bh. proizvođače

Istovremeno postao predsjednik Centralne vojne komisije: Xi Jinping jednoglasno izabran za predsjednika Kine

Recipročna mjera odluci Londona: Moskva će protjerati 23 britanska diplomata

Nije objavljen uzrok smrti 37-godišnjeg Adriana Lama: Preminuo haker koji je otkrio identitet Chelsea Manning

VIDEO: Moja kosa - tvoja kosa: Tuzlanke donirale kosu za djecu oboljelu od raka

VIDEO: Derbi 2. kola Lige za prvaka Premijer lige BiH: Zrinjski se vratio nakon 0:3 i izvukao bod protiv Željezničara

Za prijateljske utakmice protiv Bugarske i Senegala: Prosinečki umjesto Burića pozvao Kjosevskog