TUZLARIJE - TUZLA DANAS

06.05.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


I danas je dosta toplo ali mi se čini da nije kao jučer. Kako kome godi, neki se žale ali meni baš fino, neka grije. Na jezero jučer dođoše neki momci, vidi se po ruksacima da su školarci, i samo se poskidaše i buć u vodu. Sva sreća pa su bar imali bokserice, da ne gledamo legendarne bijele muške gaće, kakve su mislim jedine bile da se kupe decenijama u Tuzli. Neki drugi modeli ili šta u boji, to je već neko bio u Njemačkoj pa donio. A posebna je priča, o tome bi mogli zdravstveni radnici više da kažu, pojava nošenja kupačih gaća kod muške populacije. Dođe čovjek na pregled u po zime u kupačim gaćama. Čudim se da u poplavi doktorata, niko nije i na tome doktorirao.

Tuzlarije


Još jedna tema koja je zanimljiva za obradu su običaji ili pojave vezane za žene sa ovih područja, posebno sa sela. Nije rijetkost vidjeti ženu u kombinaciji muški sako, muške cipele i duga suknja ili dimije. Zanimljiv mi je još, to se može vidjeti kad se malo vozi pored obrađenih polja, način na koji žene rade na zemlji. Saviju se u struku, noge su skroz prave, glava blizu zemlje i rade. Kad se vidi desetak takvih žena raspoređenih na tridesetak metara, to stvarno neobično izgleda. I još na suncu rade pa mislim da ono ne bi lako izveli ni yoga stručnjaci.

Tuzlarije
Učenički obilasci jezera


Vezano za žene zanimljiv je i način na koji nose teret na glavi. Nisam ih dugo vidjela ali se sjećam žena koje na glavama nose nešto u ogromnim zavežljajima, tek ih povremeno pridrže rukom i idu dalje. Nevjerovatno. Da mi je sad takvu jednu vidjeti da je slikam. Mogle bi manekenke, koje vježbaju hod sa knjigom na glavi, da uzmu od njih koji čas.

Tuzlarije


Što se tiče Tuzle, dosta je mirno, tu i tamo neki eto pokušavaju otuđiti željeznu osmatračnicu. Sitno je to, nerijetko se dešava da na području cijelog kantona za 24 sata ne bude ni jednom narušen javni red i mir. Imamo sitnih i krupnih kriminalaca, ovi prvi najčešće budu privedeni a kriminal na visokom nivou je već stvar prestiža, mislim to je nešto gotovo kao referenca. Lako je kad svi uzimaju, problem su oni pošteni koji kvare planove ali eto nema ih puno pa se naši krupni kriminalci šire i uzimaju i šakom i kapom.

Tuzlarije
Starinski zidni ukrasi


Pošto sam već spominjala i pomalo zaboravljene slike tih žena koje nose teret na glavi, evo i jedne slike starinskog ukrasa kojeg neki još imaju. Obično se radi od pliša, bilo ih je raznih veličina i stavljali su se na zid. Ne znam kako se tačno zove, tapiserija nija. Tu je i čuvarkuća, zanimljiva biljka koja čuva kuću, liječi bolesne uši, a riječ je dobra i za vježbanje č i ć ako se već ne ponavlja ono Čiča čvorak čuva četu čavki.

Tuzlarije
Baštice


Na jednoj od slika su djeca koja su jučer obilazila jezera. Jedna od curica slika mene, a ja nju. Evo ja sam nju objavila a možda će i ona mene gdje. Sve je slikano u blizini starog jezera, i ova mala baštica. Ima ih dosta u dvorištima kuća i kako je sve skuplja hrana čudim se da nema više onih koji pokušavaju sami šta da uzgajaju.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 7 beba, 2 djevojčice i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je ??? pregleda

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljena su 2 krivična djela, dogodile su se 3 saobraćajne nesreće

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 5.5.2015.godine krv su darovala 24 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Izetbegović na programskom skupu SDA: BiH na političkoj i historijskoj raskrsnici

"Stop Istanbulskoj za suverenu Hrvatsku": U Hrvatskoj prosvjedi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Došli do podataka miliona korisnika Facebooka bez dozvole: Britansko regulatorno tijelo ispituje dokaze iz Cambridge Analytice

Nedaleko od bolnice eksplodirao automobil napunjen eksplozivom: Sedam osoba poginulo u eksploziji u Idlibu, 25 povrijeđeno

Osim pod "ograničenim okolnostima": Trump većini transrodnih osoba zabranio služenje u vojsci

Uoči samita dvojice lidera: Naredne sedmice sastanak zvaničnika Sjeverne i Južne Koreje

Predao se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca: Preminuo policajac povrijeđen u napadu u Francuskoj

"Mostar Run Weekend": Živanović i Parlov pobjednici drugog mostarskog polumaratona

Ove nedjelje počinje Formula 1: Hamilton rekordom do pole pozicije u prvoj trci sezone

Pomjeranje kazaljki sa dva na tri sata: Od sutra ljetno računanje vremena
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
U Francuskoj pritvoren maloljetnik, povezuju ga s džihadistom iz jučerašnjeg napada
Objavljeno prije sat vremena
Eksplozija autobombe u Egiptu, jedna osoba poginula, četiri ozlijeđene
Objavljeno prije 4 sata
Povijesni prosvjed protiv oružja u Washingtonu, očekuje se pola milijuna ljudi
Objavljeno prije 5 sati
Kina poslala jasno upozorenje Americi nakon uvođenja carina
Objavljeno prije 5 sati
Najveća kriza u povijesti Fejsa: "Zuckerberg djeluje kao dečko koji ne zna kamo ide"
petak, 23.3.2018. 22:55
Sirijski režim kontrolira gotovo čitavu istočnu Gutu: "Dušom i tijelom smo uz tebe, Bašare"