TUZLARIJE - TUZLA DANAS

29.05.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ako niste platili telefon za mart požurite dok nije kasno. BH Telecom ima nova pravila, odnosno skraćen je rok za plaćanje računa. Isključenje telefona je samo po sebi kazna ali za "sudije" iz BH Telecoma očito nedovoljna jer nakon što dužnik dokaže da je platio dug mora da plati i naknadu za ponovno uključenje.

Još ćemo malo o plaćanju ali o plaćanju pretplate za Federalnu TV. O tome su ovih dana pričali i političari. Mogu pričati šta hoće i izmišljati načine kako da plaćanje bude redovno, osnovno je to da svijet nije baš oduševljen što mora da plaća državnu TV. Uz dužno poštovanje problema koje imaju uposlenici te televizije, mnogi misle da kvalitetom ne zaslužuje da se plaća, uostalom, mnogi je jedva kad i gledaju. Nekad su kao TV Sarajevskog kantona, kao da se ništa nigdje ne dešava. Tuzla se prije spominje po ružnom nego po lijepom tako da se uglavnom gledaju druge televizije.

Tuzlarije


Ruši se Špirin dimnjak, trebat će im za to oko pet dana. Koliko sam vidjela radnici u "korpi" skidaju cigle koje će možda za nešto drugo upotrijebiti. Svojevremeno su u Solani srušili pet ili šest dimnjaka miniranjem. Jedan je ostavljen da uz kazane stare Solane podsjeća na davna vremena. Muzej solarstva u krugu fabrike je interesantan za pogledati.

U svakom slučaju ima u Tuzli tih, kako neki kažu, simbola industrijalizacije, i to one teške. Dimnjak je interesantan jer je star gotovo 130 godina, a ima li uopšte ikakvu vrijednost morali bi stručniji reći. Moguće je da ga ruše i iz sigurnosnih razloga. Jedno je kada se nalazi u industrijskom krugu, drugo kada je na javnoj površini. Nije dovoljno ne srušiti ga već treba obezbjediti i njegovo održavanje. U svakom slučaju i ovome će se malo pričati koji dan i prestati.

Tuzlarije


Jučer sam baš vidjela i stari Partizan u Kreki. Krupan će biti zalogaj vratiti ga u bilo kakvu upotrebnu funkciju. Bila bi to lijepa zgrada za zajedničko okupljanje mještana, čitaonica ili tako nešto ali za sport nije, danas su na snazi drugi standardi. S obzirom da su se u tom Partizanu mnogi bavili gimnastikom, lijepo je vidjeti da se ta tradicija nastavlja u našem gradu, posebno je ritmička gimnastika počesto u vijestima. Dobar je svaki sport za pravilan razvoj, a oni koji su bave gimnastikom dodatno rade na pravilnom držanju tijela što im ostane za cijeli život.Kod susjeda Hrvata opet frka s braniteljima, zovu ih šatoraši jer već mjesecima "kampuju" u znak protesta mada više ni oni ne znaju šta traže. Naravno, u pozadini je politika, i to ona prizemna ali ovako gledajući sa strane, ne bi bilo dobro da se situacija otrgne kontroli i da dođe do direktnog sukoba policije i branitelja. Ako do toga i dođe "zna se" kome to u ovom trenutku odgovara.

Tuzlarije


Za razliku od prethodnih dana danas je fino i sunčano, a tako će vjerovatno i ostati preko vikedna.

Još da kažem da u 3. kolu Roland Garrosa naš Damir Džumhur i Federer igraju odličan teniski meč. Federer će pobijediti (u ovom trenutku vodi 2:0 u setovima) ali nema veze, i sam meč sa svojim idolom sjajan je uspjeh za Damira, za dijete rođeno pod granatama u Sarajevu.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 4 djevojčice i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 186 pregleda

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 29.5.2015.godine krv je darovalo 20 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Radnici Hidrogradnje i Krivaje ispred zgrade Vlade FBiH: Nezadovoljni radnici ponovo traže svoja prava

Nakon višemjesečne blokade: Počela sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Ukupna vrijednost projekata je oko 2,8 miliona KM: Sporazumi o obnovi infrastrukture u povratničkim naseljima

Austrijski doktor u čijoj je klinici preminulo 800 djece: Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Na današnji dan: Prije 75 godina poljski Židovi krenuli su u očajničku bitku

Okončana dugogodišnja uprava Castrovih: Miguel Diaz-Canel novi je predsjednik Kube

Sastanak planiran u junu ove godine: Trump bi se mogao povući iz pregovora sa Kim Jong Unom

Akcija turske policije: U rezervoaru kamiona pronađeno više od 160 kilograma heroina

Oštećeno više od 300 kuća: Troje mrtvih u zemljotresu u Indoneziji

Vlasti su sinoć priredile zatvorenu projekciju: \'Crni panter\', prvi film u prvom kinu u Saudijskoj Arabiji
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Pedijatar po kojemu je nazvan oblik autizma surađivao je s nacistima
Objavljeno prije 2 sata
DESET GODINA OD PADA MONSTRUMA Kako je otkriven Josef Fritzl
Objavljeno prije 3 sata
Parlament Kirgistana izglasao nepovjerenje vladi
Objavljeno prije 3 sata
Jak potres u Iranu u blizini nuklearne elektrane
Objavljeno prije 4 sata
Na današnji dan prije 75 godina poljski Židovi krenuli su u očajničku bitku protiv nacista
Objavljeno prije 4 sata
Istraživanje: Amerikanci dnevno bace 150 tisuća tona hrane