TUZLARIJE - TUZLA DANAS

09.06.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Vezano za članak o nepravilnostima ili prekršajima procedure pri izboru učenika generacije, najlakše bi bilo to i ukinuti jer se u vezi toga samo gomilaju problemi. Već godinama izlaze generacije suhih odlikaša. Malo je djece koja završe osnovnu školu a da nemaju sve petice i primjerno vladanje, vrlo slično je i u srednjim školama.

Tuzlarije


Te silne petice često nisu rezultat znanja. Ima djece koja su vrijedna, uče ali ima i puno onih koji krenu sa peticama pa se poslije opuste, ne uče ali slabo ko hoće da im "kvari ocjene" i ostaju odlikaši do kraja. Osim pritiska roditelja ima i do želje nastavnika i profesora (ovo više nema veze sa školskom spremom nego su kod nas nastavnici u osnovnoj, profesori u srednjoj) da kroz učenički prosjek postižu bolje rezultate.

Tuzlarije


Ta pojava se poslije reflektuje i na fakultete pa imamo ganjanje prosjeka za titulu Zlatnog studenta. Uvijek ima izuzetaka ali neko ko krene sa desetkama će ili poništavati ispite ili će profesori biti mekši prema njima te će svoje desetke izgurati do kraja. Neka dva studenta odgovaraju, bez obzira na kvalitet odgovora, na ocjenu će itekako uticati same šestice ili desetke u indeksu. Gdje će se nekome sa desetkama dati šestica ili obrnuto.

Tuzlarije


Nije to nova priča, roditeljskih ambicija i guranja djece je uvijek bilo. Nije ni istina da svi uticajniji ljudi forsiraju svoje dijete, zna se desiti da sami nastavnici budu blaži prema djetetu čiji su roditelji "važni". Sve su to karike u lancu društva koje funkcioniše na bazi štela. Poznanstva su se koristila u svim stistemima, nije to novijeg datuma, i dok svako od nas ne krene od sebe i zapita se je li ikad učinio nekome uslugu jer ga zna i tražio isto, toga će biti.

Tuzlarije


Dok se sve štele riješe oni bez štela čekaju u svim mogućim redovima. Nema segmenta društva gdje ne prolaze bolje oni sa štelama pa se to prelama preko onih koji nemaju nikoga poznatog. Posebna priča je licemjerje. Ista osoba, koja na primjer ima štelu u školstvu, baca se drvljem i kamenjem na one koji su preko štele prošli tamo gdje ona nije mogla.

Tuzlarije


Moglo bi drugačije ali sumnjam da će do toga ikada doći jer je problem u našem mentalitetu, tako se naučilo. A što se tiče stvaranja, kako kažu elitnih slojeva kod djece, pa mi smo tu pioniri u poređenju sa famoznim razvijenim zemljama gdje dijete od nekih faca slabo da će i ići u školu sa ostalim smrtnicima, već od obdaništa počnu ih odvajati i elitizirati.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 5 djevojčica i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 228 pregleda

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 10 krivičnih djela, dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 8.6.2015.godine krv je darovalo 17 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Omogućeno stupanje na snagu izmjena nekoliko zakona: Završeno vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH

Čović i Ivanić protiv: Islamska zajednica BiH i dalje ostaje bez sporazuma s državom

VIDEO: Sastali se predstavnici devet stranaka: Nije odabran model za izmjene izbornih pravila za Mostar

VIDEO: Ukupna vrijednost projekata je oko 2,8 miliona KM: Sporazumi o obnovi infrastrukture u povratničkim naseljima

Čekat će još tri i po mjeseca: Srpska lista odustala od jednostranog formiranja ZSO-a

75. godišnjica: Varšava odala poštu herojima ustanka u Varšavskom getu

Austrijski doktor u čijoj je klinici preminulo 800 djece: Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Sastanak planiran u junu ove godine: Trump bi se mogao povući iz pregovora sa Kim Jong Unom

Ipak nije sve bilo onako kako zamišljamo: 12 činjenica zbog kojih ćemo prošlost gledati iz drugog ugla