TUZLARIJE - TUZLA DANAS

16.07.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Koja je vrelina danas, a preko vikenda će kažu biti još toplije. Neka je vala, ljeto je kod nas dosta kratko. Gužva je u gradu, tako je pred Bajram. Neki su stigli u Tuzlu iz daleka, mnogi kupuju šta im treba za proslavu, a vrijedne domaćice su već odavno napravile baklavu i druge kolače koji se obično prave.

Tuzlarije


Mada lepina bude tokom cijele godine danas je zadnji dan pravih ramazanki. U državnim insitucijama danas se radilo skraćeno, sutra neće nikako, a onda je u ponedjeljak opet radno. Baš taj dan je zakazana i sjednica Gradskog vijeća, a Vlada je danas održala vanrednu sjednicu.

Tuzlarije


Od 11 sati na Ircu su bili radnici TTU-a pa su se nakon jedno dva sata i razgovora sa predstavnicima Vlade dogovorili da nakon praznika ponovo održe proteste. Izgleda da je ova vlada odlučila da pravi malo veće rezove od prethodnih, ti rezovi su često potrebni i bolni za radnike ali izgleda da nema druge. Broj radnika u mnogim preduzećima nije usklađen sa obimom posla. Za mnoge je teško što su na dosta grub način prešli iz socijalizma u nesređeni kapitalizam.

Tuzlarije


U Grčkoj je vrlo loša situacija, nakon kritika na račun premijera grčki Parlament je ipak izglasao prihvatanje zahtjeva povjerilaca koji se svode na izuzetno jake mjere štednje. Od jednog njihovog bankrota se i govori "propao ko Grčka". Kakav će biti uticaj na nas tek ćemo da vidimo ali smo iz ranijih dešavanja mogli naučiti da ovdje ne može mirno biti, da na nas sve utiče i kad se čini da je daleko.

Tuzlarije


Stari poznanik, koji godinama živi u Kanadi, nedavno je bio ovdje pa mi se čini, i pored standardnog kukanja, da je Kanada jedna od zemalja gdje nema puno problema. U Evropi imaju svoje brige, u Americi isto, čak i zemlje Skandinavije koje su su po mnogo čemu dobrom u samom vrhu, ali sudeći po pričama naših koji dolaze iz Kanade, Australije i Novog Zelanda, kao da su u najboljem položaju. Ovo što sam napisala naravno da nema veze sa pravim parametrima nego samo sa pričom, s tim da se i priče djele u dvije kategorije. Jedni se vole pohvaliti, kako žive, šta imaju, pokazuju slike i slično, a drugi opet kukaju, možda vide kako je ovdje pa misle da će kukanjem anulirati razliku, a možda i da odbiju svaku pomisao da od njih neko traži kakvu pomoć. Kako god kome bilo, u promilima su oni koji se vraćaju.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 9 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 200 pregleda

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 15.07.2015. godine krv je darovalo 29 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Policija i DORH u posrnulom koncernu: Slučaj Agrokor: Uhićeno 12 osoba, Todorići nedostupni

VIDEO: Direktor Autocesta FBiH s predstavnicima općina USK-a: U Bihaću o brzim cestama i povezivanju Krajine sa Sarajevom

VIDEO: Općinski sud u Čapljini: Održana glavna rasprava u predmetu \'Kaplan i ostali\'

VIDEO: Bosanka Alma Zadić u Parlamentu Austrije: Hoće li Beč ostati naklonjen BiH, ključna pozicija kancelara

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH u Beogradu: Čović: Povijest ne treba biti prepreka za budućnost

Moguća optužnica za podstrekivanje na pobunu: Određen pritvor dvojici katalonskih vođa dok traje istraga

Povrijeđeno 56 osoba, Lisabon zatražio međunarodnu pomoć: U požarima u Portugalu i Š paniji 35 mrtvih

Izbjegli iz Mijanmara zbog gladi i nasilja: Hiljade novih Rohingya izbjeglica stigle u Bangladeš

Skinuli kurdsku zastavu sa zgrade pokrajinske vlade: Iračke vladine snage ušle u grad Kirkuk

Pink otvoreno o životu, ljubavi i sedmom albumu: \'Mrzim što se toliko mrzimo\'