TUZLARIJE - TUZLA DANAS

09.07.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Sinoć je bilo vjetra i malo grmljavine ali od kiše ni traga ni glasa ali zato je temperatura pala za jedno 10 stepeni i mnogo je ugodnije.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić u istom danu je podnio ostavku i opet izabran za premijera. S obzirom da ostavka premijera podrazumjeva pad Vlade na taj način je po kratkom postupku razriješena stara i formirana nova Vlada ali bez ministara DF-a. Ranije najavljena prekompozicija vlasti tako je i izvršena, a narodu je svakako najzanimljivija smjena ministra unutrašnjih poslova Alena Gadže, koji je bio u direktnom sukobu sa premijerom. Gadžo je smijenjen u paketu ministara DF-a ali je ostala sjena tog sukoba i razmijenjenih teških riječi.

Tuzlarije


Britansku rezoluciju o Srebrenici blokirala je Rusija koja je uložila veto, uzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 članica glasalo "za". Bila bi vijest da je rezolucija prošla rusku zamku. Iznenađena nisam, ali razočarana jesam.
Uprošteno, genocid je plansko i sistemsko ubijanje nekog naroda, a ako ono u Srebrenici nije bio genocid onda ne znam šta jeste. Evo i tačne definicije genocid – grč. genos pleme, narod, lat. Caedere – ubijati – zločin kojim se želi uništiti neki narod, pleme, vjerska ili rasna skupina.

Tuzlarije


Kao da je i bitna definicija, sve je jasno, dokazano, na Međunarodnom sudu u Hagu okarakterisano. Ništa nema džabe pa će i Rusi naplatiti dobro ovaj veto Srbiji. Rusi su zbog svog ratovanja u Ukrajini i onako u debelom minusu što se tiče svijeta, a sada su uz sebe povukli i Srbiju koja slavi "pobjedu" ali mogla bi to biti i Pirova pobjeda. Zadnju deceniju Srbija je uspješno učvrstila svoju poziciju pa je bilo govora i da će u EU prije nas, poslije ove blamaže možda i neće.

Tuzlarije


U toku je i Marš mira, jučer je naša ekipa bila tamo, svaka čast tim ljudima koji pješače, nije lako ni ići putevima kojima su toliki ljudi tražili spas, još po nesnosnim vrućinama.

Tuzlarije


Što se tiče same Tuzle danas je ponovo otvorena jedna od DM prodavica, ona uz ulicu od Brčanske prema Sjenjaku. Svim kupcima koji kupe proizvoda do 30 KM daruju narandžasti peškir za plažu. Navalio svijet kao da je džaba, baš je gužva, a na Bulevaru, gdje je nekada bila Robna kuća Bulevar, pa onda Rudhem, sada intenzivno rade na završavanju Binga. Sve tri etaže će biti iskorištene, a uz hranu, odjeću, obuću ... ponovo će biti i pizzerija.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 4 djevojčice i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena su 222 pregleda

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljena su 2 krivična djela, dogodilo se 8 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 09.07.2015. godine krv su darovala 55 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka

Igrane utakmice nogometne Lige prvaka u grupama A, B, C i D: Džeko postigao dva gola, Pjanić strijelac za Juventus
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
Objavljeno prije 4 sata
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?
Objavljeno prije 5 sati
Sve više Hrvata vjeruje u Europsku uniju
Objavljeno prije 7 sati
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
Objavljeno prije 7 sati
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea
Objavljeno prije 8 sati
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista