TUZLARIJE - TUZLA DANAS

05.07.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ovih dana najviše se priča o Grčkoj. Danas je po mnogima historijski dan, Grci izlaze na referendum, biraju da li će nastaviti saradnju sa kreditorima ili raskidaju sa famoznom "Trojkom". Ekonomski analitičari stalno pričaju šta bi moglo biti ali teško je predvidjeti šta se sve može desiti. U samoj Grčkoj i za jednu i drugu opciju ima poklonika, mada je vjerovatnije da će izglasati raskid sa kreditorima.

Tuzlarije


Šta znači bankrot zemlje, mnogima je dosta nejasno, a sama Grčka od svog postojanja bilježi čak deset takvih situacija. Od zemalja koje suosjećaju s njihovom sudbinom, najviše podrške dolazi iz Argentine koju su, kako kažu, strani lešinari doveli do bankrota. Sama Grčka zadnjih godina dosta je uradila na uštedama ali bez rezultata.

Tuzlarije


Prijatelj mi je pričao da je pročitao članak u kojem opisuju ljude koji žive u dobrim stanovima, imaju skupu garderobu ali nemaju šta da jedu. Oni nemaju kome ni prodavati te stvari, nemaju narodne kuhinje pa izlaze noću kad ih niko ne vidi da rove po kontejnerima. Ovo je jedan od primjera šta se dešava sa običnim svijetom koji se najmanje spominje, koliko je ljudi toliko je sudbina. Te nedaće običnih ljudi, zavisnost od stranaca, možemo i mi ovdje dobro da razumijemo i svako za sebe može da priča priče kako je proživljavao ratne godine, opsadu grada i slično.

Tuzlarije


S obzirom da za Grčku ne kažu bez razloga da je koljevka civilizacije, žao mi je što je u tako teškoj situaciji i mogu reći da se čudim da naša zemlja nije bankrotirala, a nadam se da neće. S druge strane neki kažu da se već dugo valjamo u blatu, a nismo dno dotakli, tek kad se dotakne onda se i može dizati. Ne znam ali jasno je da se mnogi čude kako i funkcionišemo.

Danas će o referendumu biti još priče, sa zanimanjem se prati, a ima i raznih leširana po običaju. U Evropi se uvijek nešto dešava pa nije nezanimljivo ni da Mađari prave zid na granici sa Srbijom, što se Srbijancima naravno ne dopada iako je premijer Mađarske naglasio da je isključivi razlog pokušaj zaustavljanja nelegalnog prelaska granice, posebno Albanaca koji se pokušavaju dočepati Evropske unije.

Iako je sama ideja EU da se granice brišu zbog njih se eto i zidovi podižu a i članice su odavno odvojene po mnogo čemu a neke se ponašaju kao ona djeca koja imaju puno igračaka pa biraju ko će se s njima igrati, a ko neće.

Tuzlarije


Osim što je vruće na političkom polju u Evropi su paklene i vremenske prilike pa se priča o toplotnom valu koji je posebno zahvatio Španiju gdje temperature idu i preko 40. Na ovom dijelu naše planete, temperatura iznad 30, 5. jula i ne bi trebala biti neko čudo, kada će da prži ako ne sada? Kada se svi ponašaju u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima i nema nekih problemema.

Tuzlarije


Neki dana na jezeru je bila žena koja ima blizu 90 godina, ona inače redovno dolazi ali nakon kupanja sjedi u hladu i za sada nema problema. Da je zdravlje posluži pa da i dalje dolazi.

Tuzlarije


Jednom prije rata, bila sam u Podacama, fino mjesto za odmor. Ono što se odmah primjećuje je da je dosta Tuzlaka koji tu imaju kuće, i sama sam boravila u jednoj. Kada sam jučer čula za saobraćajnu nesreću državljana BiH kod Podaca, odmah me nekako presjeklo i pomislila sam da bi mogao biti neko sa ovog područja, i zaista, riječ je o doktorici koja je jedno vrijeme radila na Gradini, bila tu na specijalizaciji pa prešla u Lukavac. Baš žalosno posebno što se ta žena svojevremeno izborila sa teškom bolešću. Tragedija za cijelu porodicu.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 7 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 207 pregleda

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 12 krivičnih djela, dogodile su se 4 saobraćajne nesreće

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 03.07.2015. godine krv su darovala 23 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka

Igrane utakmice nogometne Lige prvaka u grupama A, B, C i D: Džeko postigao dva gola, Pjanić strijelac za Juventus
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 9 sati
Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, a Rajoy prijeti ozbiljnije nego ikad
srijeda, 18.10.2017. 21:23
Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?
srijeda, 18.10.2017. 20:07
Sve više Hrvata vjeruje u Europsku uniju
srijeda, 18.10.2017. 18:45
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
srijeda, 18.10.2017. 18:08
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea
srijeda, 18.10.2017. 17:43
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista