TUZLARIJE - TUZLA DANAS

03.07.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Pisala sam više puta da me tuga uhvati kad vidim koliko su loši putevi do Tuzle u odnosu na druge gradove. Hajde, red je da glavni grad bude najsređeniji ali ne mora baš tolika razlika biti u putnoj komunikaciji, a osim Sarajeva tu su i Mostar, Zenica, i druga i manja mjesta koja su povezana daleko boljim cestama.
Famozni put Sarajevo - Tuzla, koji je napravljan prije 49 godina, ubija u pojam pa nije ni čudo što su oni koji su u ovih dana u Tuzlu stigli avionom iz Minhena oduševljeni. Kad sam čula kako je povoljna cijena došlo mi je da odem samo da se prošetam Minhenom i vratim sljedećim letom.

Tuzlarije


Što se tiče same Tuzle, u kojoj i putevi podpadaju pod nadležnost raznih nivoa vlasti, može se reći da koliko vremenske prilike i finansijske mogućnosti dozvoljavaju, da se radi na sanaciji puteva ali teško je zamisliti da će ikada biti bez i jedne rupe na cestama. Kud ima i baksuzluka pa se nešto taman sredi, a unište poplave i klizišta.

Tuzlarije


Osim što nerviraju vozače, sudeći prema ovom golubu, rupe nekad i dobro dođu. Našao sebi malo vode da pije, a inače, kada živa u toplomjeru prelazi 30, ptice i psi, mačke nisam vidjela, rashlađuju se u gradskim fontanama. Kad su fontane pogodne za ulazak nije čudo ni da ljudi ulaze ali kod nas su takvog oblika da se ne može lako ni ući ni izaći, a vjerovatno bi svi koji se tako rashlade bili proglašeni kandidatima za "Kreku".

Tuzlarije


U okviru konferencije "Može li biti Evrope bez multikulture?” večeras u 21:00 sat u Narodnom pozorištu Tuzla će biti održana predstava plesne grupe MOTUS iz Siene (Italija). Oni dolaze svake godine i odlični su, jedino mi malo kasno za početak predstave, moguće je da je termin prilagođen onima koji poste.

Tuzlarije


Što se tiče posta, i inače mjeseca ramazana, moram reći da mi je zanimljivo koliko se kod nas o tome priča, dosta o postu ima u raznim TV emisijama, zajedno se kuhaju i organizuju javni iftari i slično, a samo malo dalje od nas, iako ima muslimana, da ne znam da je ramazan ni po čemu to ne bih zaključila. Kod nas je u nekim restoranima i meni prilagođen iftaru. O lepinama, upaljenim kandiljima, topu koji označava kraj posta, da ne pričam.

Tuzlarije


Kao posmatrač mogu reći svaka čast onima koji poste u ove vrele dane. U neku ruku to može biti i kao izazov, recimo pušačima, neka probaju 18 sati bez cigareta, pa neka i jedu i piju. Što se tiče cigareta, odnosno obaveze proizvođača da ističe koliko je pušenje štetno, zanimljivo mi je da slike pluća uništenih karcinomom više plaše nepušače nego pušače, koji onako s užitkom puše i gledaju slike.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 5 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 216 pregleda

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 1 puta, prijavljeno je 12 krivičnih djela, dogodilo se 8 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 03.07.2015. godine krv su darovala 23 davaoca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Nevrijeme i olujni vjetrovi uzrokovali brojne probleme: Oštećeni krovovi, sela bez struje, u Tešnju oboren minaret

\'Ovu skupštinu pod hitno treba raspustiti\': Čavić: Opozicija napušta NSRS i najavljuje dalju borbu

Međunarodni zvaničnici još jednom poručili: Pravosuđe u potpunosti treba biti oslobođeno političkog uticaja

\'Zavjera demokrata\': Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Ranije izjavio da se neće dobrovoljno vraćati u Haag: Mehanizam otvara prvi žalbeni proces u predmetu Š ešelj

Na slobodi će u Srbiji biti do 19. januara: Haški sud pustio Franka Simatovića na privremenu slobodu

Vodeći svjetski zvaničnici otvorili klimatski samit u Parizu: Macron pozvao na mobilizaciju u borbi protiv klimatskih promjena

Nekoliko osoba ozlijeđeno: U eksploziji na plinskom terminalu u Austriji poginula jedna osoba

Stavljeno pod kontrolu samo 15 posto požara: Kalifornijski požar površine je New Yorka i Bostona

Najmnogoljudnije sviranje klavira: Sarajevski učenici oborili Guinnessov rekord
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 10 minuta
Macron upozorava na klimatske promjene: "Gubimo bitku, vrijeme je da počnemo hitno djelovati"
Objavljeno prije sat vremena
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Najveća humanitarna kriza na svijetu postaje sve gora, a pomoći je sve manje
Objavljeno prije 2 sata
Umro gradonačelnik San Francisca
Objavljeno prije 2 sata
Napadač iz New Yorka poručio Trumpu: "Nisi uspio zaštititi svoj narod"
Objavljeno prije 2 sata
Sudac koji je preživio Auschwitz: "Sjevernokorejski logori užasni su kao i nacistički"
Objavljeno prije 2 sata
Požar i dalje pali sve pred sobom oko Los Angelesa, evakuira se i dio Santa Barbare