TUZLARIJE - TUZLA DANAS

01.07.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Što ste odmarali bez mene odmarali ste, evo mene opet sa "malo tuzlarija". Odmorila sam se, primjer sam kako se može biti fizički vrlo aktivno ali da se dobro odmori i to dobrim dijelom jer sam bila izolovana od vijesti. Trebat će mi vremena da se vratim u kolotečinu, valja mi pročitat šta se dešavalo proteklih desetak dana.

Drago mi je da Dita nastavlja sa proizvodnjom i da se proizvodi prodaju. Nisam iznenađena da ljudi prazne rafe, to su one dobre strane naših ljudi, želja da se pomogne i solidariše kad treba. Moram reći i da su im proizvodi vrlo dobri, legendarni 3De (ne sjećam se da je prije bilo ovo "e") je kavalitetan deterdžent za ručno pranje posuđa, a dobar je i onaj Blic gril za odstranjivanje masnoća i zagorjelih naslaga. Odavno je pokrenuta kampanja "Kupujemo domaće" ali nisu svi domaći proizvodi dobri pa kad ljudi, u vrijeme kada se gleda na svaku marku, vide da je skuplja pita nego tepsija, počnu kupovati inostrane. Ditini su za sada dobri.

Tuzlarije


Vidim da su od ove akademske godine uvedena dva termina za promocije onih koji su diplomirali, magistrirali i doktorirali, što govori u prilog priči o hiperprodukciji kadrova. Jučer je promovisano 35 doktora nauka, to su oni koji su u prvih šest mjeseci odbranili doktorske disertacije, tako da je za očekivati još toliko do kraja godine.

Tuzlarije


Pričalo se i o presudi Evropskog suda za ljudska prava kojom je utvrđena odgovornost internet portala za uvredljive komentare postavljene ispod članka. Na tu temu je održana debata u Tuzli, iz onoga što sam pročitala imam utisak da se tome dosta površno pristupilo. Logičnije bi bilo da se iz Udruženja novinara zauzmu za prava kolega nego da nešto uzimaju zdravo za gotovo. S obzirom da su Tuzlarije najstariji tuzlanski portal imamo s komentarima dosta iskustva, znam koliko je teško voditi računa o svakom komentaru.

Tuzlarije


I pored svih poduzetih mjera dešavalo se da oni koji se i registruju da bi pisali uvredljive komentare, napišu nešto u vrijeme kada nije niko na netu. Uvodili smo filtere riječi, dežurali, da bi nakon par tužbi i ukinuli komentare jer se ne može tome tek tako stati u kraj. I sad imamo priču o odgovornosti vlasnika i urednika, ne i onog ko je komentar napisao, a da ne pričam da se ne pristupa ozbiljno problemu u smislu tehničkih mogućnosti i zakonske regulative. Kod nas do skora internet portala nije bilo u šifrarniku za registraciju djelatnosti, a da ne pričam o drugim zakonima koji gotovo "ne pokrivaju" tu oblast.

Tuzlarije


Mogla bih ja o ovome dugo, a možda ne bih napisala ni slovo da nisam vidjela da su u debati o govoru mržnje na netu pričali oni koji su školski primjer takvog pisanja, kojima bi bio izazov napisati nešto na bilo koju temu i zadovoljiti samo jedan uslov, a to je da je tekst koliko toliko prijatan za čitanje.

I za kraj malo o vremenu, sunčano je i fino, na jezeru nema puno svijeta, rashladilo se jezero prethodnih dana ali za koji dan će biti kao u najbolja vremena.

Pozdravi

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 16 beba, 5 djevojčica i 11 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 188 pregleda

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, dogodile su se 3 saobraćajne nesreće

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 01.07.2015. godine krv je darovalo 13 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Počela druga sjednica PDPS BiH: Pred poslanicima modifikovani set zakona o akcizama

Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

U Grčkoj na snazi 24-satni generalni štrajk: 15.000 demonstranata u Atini protiv mjera šednje

Tusk o Brexitu: Najteži test jedinstva u EU tek slijedi

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Antonio Guterres u posjeti Tokiju: "Ne ulaziti nepromišljeno u rat sa Sjevernom Korejom"

Izvještaj Ljekara bez granica: Oko 6.700 osoba ubijeno u Mjanmaru za mjesec dana sukoba

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox

Kandidovaće se na parlamentarnim izborima u Brazilu: Ronaldinho ulazi u politiku
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 10 minuta
Landmine Monitor: Od protupješačkih mina prošle godine stradao rekordan broj djece
Objavljeno prije 10 minuta
Putin: Da nema ruskih paravojski, Ukrajinci bi počeli pokolj kao u Srebrenici
Objavljeno prije 35 minuta
VIDEO Tisuće u štrajku diljem Grčke: "Siromaštvo, porezi, nezaposlenost - prešli ste svaku mjeru"
Objavljeno prije sat vremena
Putin o novim izborima: Nisam ja kriv što nemam oporbe
Objavljeno prije sat vremena
Studija UN-a pokazala: 2016. je u svijetu bilo 45 milijuna tona elektroničkog otpada
Objavljeno prije sat vremena
Europarlamentarci osudili isticanje simbola i slogana fašizma, HDZ-ovci ostali u manjini