TUZLARIJE - TUZLA DANAS

01.07.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Što ste odmarali bez mene odmarali ste, evo mene opet sa "malo tuzlarija". Odmorila sam se, primjer sam kako se može biti fizički vrlo aktivno ali da se dobro odmori i to dobrim dijelom jer sam bila izolovana od vijesti. Trebat će mi vremena da se vratim u kolotečinu, valja mi pročitat šta se dešavalo proteklih desetak dana.

Drago mi je da Dita nastavlja sa proizvodnjom i da se proizvodi prodaju. Nisam iznenađena da ljudi prazne rafe, to su one dobre strane naših ljudi, želja da se pomogne i solidariše kad treba. Moram reći i da su im proizvodi vrlo dobri, legendarni 3De (ne sjećam se da je prije bilo ovo "e") je kavalitetan deterdžent za ručno pranje posuđa, a dobar je i onaj Blic gril za odstranjivanje masnoća i zagorjelih naslaga. Odavno je pokrenuta kampanja "Kupujemo domaće" ali nisu svi domaći proizvodi dobri pa kad ljudi, u vrijeme kada se gleda na svaku marku, vide da je skuplja pita nego tepsija, počnu kupovati inostrane. Ditini su za sada dobri.

Tuzlarije


Vidim da su od ove akademske godine uvedena dva termina za promocije onih koji su diplomirali, magistrirali i doktorirali, što govori u prilog priči o hiperprodukciji kadrova. Jučer je promovisano 35 doktora nauka, to su oni koji su u prvih šest mjeseci odbranili doktorske disertacije, tako da je za očekivati još toliko do kraja godine.

Tuzlarije


Pričalo se i o presudi Evropskog suda za ljudska prava kojom je utvrđena odgovornost internet portala za uvredljive komentare postavljene ispod članka. Na tu temu je održana debata u Tuzli, iz onoga što sam pročitala imam utisak da se tome dosta površno pristupilo. Logičnije bi bilo da se iz Udruženja novinara zauzmu za prava kolega nego da nešto uzimaju zdravo za gotovo. S obzirom da su Tuzlarije najstariji tuzlanski portal imamo s komentarima dosta iskustva, znam koliko je teško voditi računa o svakom komentaru.

Tuzlarije


I pored svih poduzetih mjera dešavalo se da oni koji se i registruju da bi pisali uvredljive komentare, napišu nešto u vrijeme kada nije niko na netu. Uvodili smo filtere riječi, dežurali, da bi nakon par tužbi i ukinuli komentare jer se ne može tome tek tako stati u kraj. I sad imamo priču o odgovornosti vlasnika i urednika, ne i onog ko je komentar napisao, a da ne pričam da se ne pristupa ozbiljno problemu u smislu tehničkih mogućnosti i zakonske regulative. Kod nas do skora internet portala nije bilo u šifrarniku za registraciju djelatnosti, a da ne pričam o drugim zakonima koji gotovo "ne pokrivaju" tu oblast.

Tuzlarije


Mogla bih ja o ovome dugo, a možda ne bih napisala ni slovo da nisam vidjela da su u debati o govoru mržnje na netu pričali oni koji su školski primjer takvog pisanja, kojima bi bio izazov napisati nešto na bilo koju temu i zadovoljiti samo jedan uslov, a to je da je tekst koliko toliko prijatan za čitanje.

I za kraj malo o vremenu, sunčano je i fino, na jezeru nema puno svijeta, rashladilo se jezero prethodnih dana ali za koji dan će biti kao u najbolja vremena.

Pozdravi

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 16 beba, 5 djevojčica i 11 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 188 pregleda

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, dogodile su se 3 saobraćajne nesreće

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 01.07.2015. godine krv je darovalo 13 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Borut Pahor na putu ka osvajanju drugog mandata: Fenomen slovenske politike i favorit za novi predsjednički mandat

Favorit za budućeg premijera je Andrej Babiš: Česi odlučuju na izborima koliko su podlegli populizmu

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Obama napao Trumpa: \'Vraćamo se 50 godina unazad\'

Ovakve nesreće su česta pojava u Indiji: U rušenju zgrade u Indiji poginulo osam osoba

Svako peto dijete među njima "akutno pothranjeno": Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Djeca Rohindža žive u logorima bez pitke vode i hrane, prijete im zarazne bolesti, tvrdi UNICEF
Objavljeno prije 3 sata
Obama napao Trumpa: Vraćamo se 50 godina unazad
Objavljeno prije 5 sati
Japanski premijer očekuje sigurnu pobjedu na izborima, oporba je u rasulu
Objavljeno prije 5 sati
Bush napao Trumpa: U javnom životu imamo nasilje i predrasude
Objavljeno prije 5 sati
Španjolska sutra ukida autonomiju Kataloniji, slijede novi masovni prosvjedi
Objavljeno prije 5 sati
Njemačka zabrinuta zbog mogućnosti stvaranja nove generacije džihadista