TUZLARIJE - TUZLA DANAS

09.08.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ime mlade glumice iz Hrvatske, Doris Pinčić Rogoznica, ovih se dana dosta spominje i kod nas. Glumila je u mnogim serijama koje su ovdje prikazivane, a inače radi i kao TV i radijska voditeljica pa ne čudi njena popularnost. U središte interesa javnosti ovaj put je nije dovela uloga u seriji nego tošto je udarila svoje dijete. Tačnije, sina od 18 mjeseci je jednom lupila po guzi.

Koliko sam shvatila nije to uradila u nastupu nevjerovatnog bijesa, afektu, nego jer ništa od "da ti objasnim" metoda nije pomoglo pa je mislila da će to, i nakon toga je napisala na društvenim mrežama šta se desilo. Od tada je krenula lavina reakcija, javljali su se iz raznih udruženja za zaštitu djece, spominjala se i socijalna zaštita djeteta, polemisalo oko toga da li joj treba oduzeti dijete, javljali su se i oni koji razumiju šta se desilo i ne misle da će dijete zbog udarca po guzi imati traume za cijeli život. Čak imaju i anketna pitanja da li se odobrava ili ne postupak mlade glumice.

Tuzlarije


Ono što je meni zanimljivo je koliko se stav prema fizičkom kažnjavanju promijenio u par decenija. Dok je do nedavno bilo posve normalno da se djeca tuku, "batina je iz raja izašla", danas je velikom broju ljudi to neprihvatljivo, a ako se čuje da neko tuče dijete to je kao da je narkoman, alkoholičar. U mojoj generaciji su djeca pred zgradom pričala kad bi koje dobilo batina, a sada je to sramota pa i djeca kriju. Često su se mogli čuti dječiji komentari da im je od batina gore da im se "čita bukvica".

Prije su majke češće tukle djecu od očeva jer su obično bile više s njima. Sjećam se kada sam bila trudna pa sam kao i mnoge trudnice čitala o djeci, vaspitanju i svemu drugom, i u jednoj knjizi starijeg izdanja, bio je jedan dio u kojem se savjetovalo kako djecu kažnjavati. Bile su metode da se pošalje u sobu, da mu se ne dozvoli da večera, igra se sa djecom, a vezano za batine bio je savjet da se "ne udara po glavi". Znači da su naše majke i njihove majke učene kako da djecu kažnjavaju, kako da ih tuku, a ne povrijede. Kada je riječ o batinama, ipak nije isto tuči dijete kaišem, štapom, nogama, nonositi mu tako povrede, i udariti ga po guzi.

Tuzlarije


Što se tiče stavova oko vaspitanja djece, mislim da je zaista jedno teorija a drugo praksa. Kada se dijete dobije onda valjda sami sebi postanemo smiješni kad se sjetimo priča šta bi mi uradili da nam dijete ovo ili ono, ili kako ćemo vaspitavati djecu. Nisu ni roditelji ni djeca ista pa da se može isto sve raditi, vaspitanje je proces koji traje od početka, u koje se puno postiže vlastitim primjerom. Govoriti djetetu sa cigaretom u ruci da je pušenje štetno ili "drugo sam ja", ne pije baš vode.

Tuzlarije


Za fizičko kažnjavanje nisam jer, koliko sam vidjela, mnogi djecu tuku kad su ljuti, nervozni, imaju probleme, pa se na djeci istresaju. Nisam za kazne koje djecu zbunjuju, a to je često kod roditelja koji jednom nešto ne daju a drugu put daju.

Iz onoga što sam imala primjera vidjeti, roditelji koji znaju galamiti na dijete, i udariti ga nekad, u drugim situacijama znaju pokazati više ljubavi, pažnje, brige prema djetetu nego oni koji na dijete nisu nikad glas povisili, Bože sačuvaj ga udarili ali su totalno pasivni roditelji koji djeci kupe šta treba da nisu goli i bosi pa im dijete odraste u osobu s kojom nemaju šta pričati. Jedno drugom su nepoznati.

Tuzlarije


Djeci treba ljubavi, pažnje i podrške, u vaspitavanju će roditelji griješiti i u dobroj namjeri ali ne treba sve gledati crno i bijelo, nego treba gledati cijelu sliku. Doris je pogriješila ali ne treba ni nju ni njenu porodicu javno razvlačiti. Možda neko dok piše duge komentare na FB-u kakva je Doris majka, nije svjestan da upravo zapostavlja svoje dijete.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođene su 3 bebe, 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 248 pregleda

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 5 krivičnih djela, dogodilo se 12 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 7.08.2015.godine krv je darovao 61 davalac.

OSTALE VIJESTI
Drugog dana posjete BiH: Grabar Kitarović u posjeti Ahmićima i Križančevom selu

Sjednica Vijeća ministara BiH: Ministri o Strategiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga

Dogovoreno povećanje satnice: Prekinut štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu 10

Danas u Beogradu sahrana Olivera Ivanovića: I kontroverzan i poštovan političar

Agni-V koji se smatra njihovim najubojitijim oružjem: Indija testirala najjači interkontinentalni balistički projektil

Tillerson: Dugujemo objašnjenje Turskoj: \'Ne formiramo nikakve jedinice za zaštitu granice u Siriji\'

Prva godina Trumpovog mandata: Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una

Zapalio se autobus: Najmanje 52 osobe poginule na sjeveru Kazahstana

Inspirisani Annom Frank: Rabini u Izraelu planiraju da kriju afričke migrante
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Tillerson: Imamo dokaze da sankcije doista počinju pogađati Sjevernu Koreju
Objavljeno prije 3 sata
U zapaljenom autobusu u Kazahstanu poginulo najmanje 52 ljudi
Objavljeno prije 3 sata
Trump: Ne trebam teretanu, kad šutnem loptu, ona daleko odleti
Objavljeno prije 4 sata
Osuđeni goli prosvjednici koji su zaklali janje ispred Auschwitza
Objavljeno prije 5 sati
Prva godina Trumpovog mandata: Od istupanja iz Pariškog sporazuma o klimi do izazivanja Kim Jong-una
Objavljeno prije 5 sati
Prva godina Trumpovog mandata: Podjela, nesloga i neispunjena predizborna obećanja