TUZLARIJE - TUZLA DANAS

31.08.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Sjednica Gradskog vijeća je u toku, izgleda da će trajati duže, ima dosta tačaka, a ne ide baš glatko. Dosta je bilo priče o neiskorištenom zemljištu u vlasništvu države na području Tuzle, koje se daje u zakup svima koji žele da se bave poljoprivredom. Slabo to ide, najeftinije parcele često nisu povezane nikakvim putevima, nema infrastrukture, a teško je bez vode raditi na zemlji.

Tuzlarije


Problem je i što se neki odluče za zakup očekujući da će dobiti od države poticaje, ulože sredstva koja se ne vrate pa su još i na gubitku. Dovoljno je reći da još nisu isplaćeni poticaji za prošlu godinu, a sutra počinje septembar. Posebna je priča što od rada na zemlji bježe i oni koji je imaju i koji znaju raditi, težak je to i neizvijestan posao.

Tuzlarije


Zanimljiva je bila i priča o tuzlanskim pijacama koje zadnjih godina posluju sa gubitkom. Ne tako davno, ako me dobro pamćenje služi, baš je direktor Tržnica imao najveću platu od svih direktora javnih preduzeća. Kažu da su plate smanjili, menadžment je uradio dosta ali gubitak je evidentan. Oni nisu "naslonjeni" na budžet, od svojih sredstava su renovirali pijacu, u međuvremenu drugo javno preduzeće je oko velike pijace napravilo parkinge koje naplaćuju. Gledajući broj tržnih centara sa besplatnim parkingom, mnogi, posebno zaposleni, prije će se odlučiti na kupovinu u velikom centru nego se gnjaviti po pijaci i još plaćati skup parking.

Tuzlarije


Veliki problem su i ulični prodavci za koje je jedan vijećnik rekao da to nisu ljudi koji su došli da prodaju nešto malo svoga, nego rade za one koji kupuju kamionima robu, a neće da zakupe tezgu na pijaci. Građani dosta kupuju kod tih dok oni koji plaćaju zakup propadaju.

Tuzlarije


Na sljedećoj slici vide se dva, ni dječaka ni mladića, koji em voze bez kaciga, em su se svađali sa vozačem iz jednih kola pa su vozili cik cak praveći i svima ostalima problem. Ne može mladost biti opravdanje za sve, pogotovo ne u saobraćaju.

Tuzlarije


Vrijeme je predivno, vrlo toplo. Sutra počinje nastava u tuzlanskim školama pa ima puno gužve i po ulicama i knjižarama.

Pozdrav

S.M.


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 9 beba, djevojčica i 5 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena su 253 pregleda

Vatrogasci - imali su 3 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, dogodilo se 11 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 28.08.2015. godine krv je darovalo 16 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Za rješavanje stambenih pitanja mladih: Union banci kredit od 10 miliona KM

Na zahtjev Predstavničkog doma : Dom naroda o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Poslanici danas o izbjegličkoj krizi i odlagalištu nuklearnog...

Premašena kota vanredne obrane od poplava: Sava u Gradišci i Srpcu i dalje raste

Uoči praznika perzijske nove godine: U napadu bombaša samoubice 26 mrtvih u Kabulu

Opsežna policijska akcija: Raznio se osumnjičeni za niz eksplozija u Austinu

Postoje indicije da je pet djevojčica umrlo: Nigerijske srednjoškolke koje je oteo Boko Haram vratile se kućama

U vazdušnim napadima 2007.: Izrael priznao da je uništio nuklearni reaktor u Siriji

Privedeno je sedam članova bande Nindžas: U Peruu zaplijenjeno 1,5 tona kokaina

Niz aktivnosti na području cijele BiH: Svjetski je dan osoba sa Down sindromom