TUZLARIJE - TUZLA DANAS

22.08.2015.
Servisne informacije
...i malo tuzlarija
Iako je dosta oblačno za sada nema kiše. Dobro je i zbog Sajma knjige na otvorenom, tačnije na Trgu slobode. Može se svašta naći, a dobro je i što se može dobiti popust, posebno ako se kupuje više knjiga.

Tuzlarije


Na jednom štandu se prodaju knjige za 5 KM, pa ko ima vremena može naći zanimljivih naslova, neke su polovne a neke nove. Knjige koje su inače 20 KM mogu se dobiti za 15 ili 12 KM.

Tuzlarije


Dobro je kada neki izdavači iz raznih razloga, bilo da je u pitanju godišnjica rođenja, smrti, ili nečega drugog “izvuku” stare pisce pa rade novija izdanja. Tako sam vidjela nova izdanja Remarkovih najboljih knjiga. Na taj način se privuku i novi, mladi čitaoci a i oni koji su nekad čitali neke klasike, poznatije pisce, vole povremeno da se vrate na već pročitano.

Tuzlarije


Naš atletičar Amel Tuka bilježi dobre rezultate, plasirao se u polufinale Svjetskog prvenstva u Pekingu. Sutra ćemo moći da ga pratimo na TV-u i navijamo. Rad naših sportista obično prate problemi vezani za finansiranje. Mlada Tuzlanka, odlična gimnastičarka Vanessa Tinjić za sada ne može na Svjetsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj. Žalosno je da klubovi dolaze u situaciju da moljakaju za pomoć da bi otišli na takmičenje. Desi se da budu dugo u neizvijenosti pa pod pritiskom teško i treniraju, ne mogu se kako treba pripremati pa na kraju ako uspiju i otići ne postignu željene i očekivane rezulate.

Tuzlarije


Duže vrijeme Sirijci imaju silne probleme, nešto se čuje, ali sve je to dosta nepoznato za mnoge. Kroz izbjegličke priče, kojih je sve više, spoznaje se dimenzija problema ljudi koji bježe od rata. Idu jer moraju, jer nemaju izbora, idu a ne znaju ni gdje će. Na putu ka željenoj Evropi su Makedonija, Srbija i Mađarska. Jučer su na izbjeglice makedonske snage sigurnosti bacale suzavce i šok bombe. Pa su onda počeli neke da puštaju, kao porodice sa djecom i trudnice. U tom metežu dolazi do odvajanja djece od roditelja. Pored toga što su djeca gladna, loše obučena, neka bolesna, promrzla, sada su i uplašena i izbezumljena. To je jedan užas i ako im se ne može pomoći ne treba im ni odmagati. A posebna je tema kako je dolazilo do državnih udara, ratova u zemljama novog talasa izbjeglica i čija je to odgovornost.

Tuzlarije


Na slikama se vidi stara zgrada opštine koja će uskoro da bude srušena. Neka ostanu slike za uspomenu. Iz raznih razloga mnogima može biti žao što se ruši, ali ruku na srce ona je u očajnom stanju decenijama. Problem sa starim zgradama je što se mnogo šta od novijih tehnologija ne može postaviti, ugraditi, instalisati. Kada su u dobrom stanju mogu služiti i biti u funkciji vijekovima.
Tuzlarije
Koliko je stara recimo Šarena džamija, pa je i sada u vrlo dobrom stanju, a neke zgrade kao što je bio stari Barok, zgrada Biblioteke su i rađene od lošeg građavinskog materijala, korištena je i slanica koja je razarala cigle, pa još sve na području slijeganja. Hoću da kažem da nije sve što je staro i dobro i umjetnost i simbol grada i sl. Mnogi ne vole to ni čuti, ali tako je, osim, za njih, emotivne gotovo da druge vrijednosti nemaju.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba, 5 djevojčica i 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljena su 162 pregleda

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 8 puta, prijavljeno je 3 krivična djela, dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 21.08.2015. godine krv je darovalo 37 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Zbog ubistva generala HVO-a Vlade Š antića: Uhapšen Hamdija Abdić Tigar i još četiri osobe

Iz Sindikata rudara poručuju da su zadovoljni postignutim: Potpisan kolektivni ugovor za područje djelatnosti rudarstva

Stav udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH: Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

Nakon današnjeg susreta ministara odbrane BiH i Crne Gore: Pendeš i Bošković: Crna Gora želi što prije aktiviranje MAP-a

Zvanično završena dionica Svilaj - Odžak: Deset novih kilometara autoceste na Koridoru 5-C

Četiri osobe lakše povrijeđene: Napad u New Yorku je teroristički, izveo ga Akayad Ullah

Indijska policija pokrenula istragu: Š estogodišnja djevojčica silovana i mučena do smrti

Sastao se sa Basharom al-Assadom: Putin objavio djelimično povlačenje ruskih vojnika iz Sirije

Premijer Izraela nije posjetio EU više od 22 godine: Netanyahu: Priznanje Jerusalema čini mogućim mir na B. istoku

Održan žrijeb u Nyonu: Najzanimljiviji susret osmine finala: R.Madrid - PSG
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
Rusija i Egipat grade atomsku centralu vrijednu 30 milijardi dolara
Objavljeno prije 50 minuta
Bijela kuća potvrdila, Trump šalje Amerikance na Mjesec i Mars
Objavljeno prije sat vremena
Njemački političari osudili antisemitske prosvjede u Berlinu
Objavljeno prije sat vremena
Demokrati pozivaju Donalda Trumpa na ostavku zbog optužbi za spolno zlostavljanje
Objavljeno prije 2 sata
Pristaše autonomije Korzike razvalili na izborima na ovom otoku, to bi mogao biti veliki problem za Macrona
Objavljeno prije 3 sata
Kina u orbitu lansirala prvi alžirski telekomunikacijski satelit