TUZLARIJE - TUZLA DANAS

20.08.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Serija koju baš ne volim, a vrlo je popularna, zove se "Lud, zbunjen, normalan". E baš sam se tako osjećala na današnjem Vijeću gdje kao da 2+2 nisu 4, jedno čitam drugo slušam i na kraju sve djeluje zbunjujuće. U potpisanom sporazumu između Grada i GIPS-a fino piše o subvencijama na teret Budžeta Grada ali gradonačelnik Imamović kaže da neće ništa ići na teret Grada.

Kažu da su od jutros cijene vraćene na nivo prije poskupljenja, a situacija u autobusima je sljedeća. Cijena pojedinačne karte je 1, 5 KM, ona nije mijenjanja pa su i danas putnici plaćali po toj cijeni. Mjesečne karte su već kupljenje, a sljedeće će od 1. septembra. Treba reći i to da iako se radi lakše komunikacije govori o poskupljenju, riječ je o ukidanju subvencija za učenike, studente i penzionere. Nedavno sam pisala o raznim kategorijama stanovništva koji imaju pravo na popust, a jedini koji nemaju pravo na popust su nezaposleni.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević, najavio je kako će se uskoro sastati s roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši ali i dalje tvrdi da đaci bošnjačke nacionalnosti u tom entitetu mogu izučavati samo "bošnjački", a ne bosanski jezik. Ne znam kakav je to ministar obrazovanja, a da mu pitanja oko jezika nisu jasna. Ili se pravi blesav pa politički opterećuje i onako osjetljive teme kao što su pravo na izbor jezika u RS-u.

Tuzlarije


Kako sam više puta pisala, u Federaciji se zvanično uči bosanski, srpski i hrvatski. Kod nas, konkretno mislim na Tuzlu, to se poštuje i koliko god u početku bilo neobično da se pišu tri naziva sada se naviklo i svi su zadovoljni. Ne može niko reći da mu je oduzeto osnovno pravo.
Vjerujem da je dotičnom ministru dobro poznata razlika između bošnjačkog i bosanskog i žalosno je da oni koji trebaju da smanjuju tenzije rade na produbljivanju sukoba i rastu nezadovoljstva. Nije lako povratnicima u RS, u mnogo čemu su podređeni, kao da nisu na svojoj zemlji.

Tuzlarije


Polako raste spoznaja koliko je velik problem sa migrantima koji pokušavaju na svaki način doći do zemalja Evropske unije pa onda i dalje. Razmišljam o ovim našim povratnicima, kroz koju su muku prošli, nije lako dobiti ni izbjeglički status. Ne daj Bože nikome da je izbjeglica, a onda kada se stvore kakvi takvi uslovi za povratak, nađu se u situaciji da im je gore nego u tuđini.
Što se tiče izbjeglica koje stižu iz ratom zahvaćenih zemalja, već sada neki analitičari kažu da je u pitanju prava humanitarna katastrofa i da broj prelazi broj izbjeglica koje su stizale sa područja bivše Jugoslavije.

Tuzlarije


Teško je i utvrditi tačan broj jer neki su boravili, recimo u Njemačkoj, prije odlaska do Amerike, Kanade, Australije, neki ostajali gdje su prvo stizali, a puno je i onih koji su išli poslije, i nakon rata, koji idu sada, tako mnoge porodice sa ovog područja imaju nekoga ko živi odavno u inostranstvu. Ako nije dijete, brat, sestra, onda je neka druga rodbinska veza pa se može govoriti o velikoj promeni stanovništva. Jedni otišli, drugo došli, u svemu se može naći i dobrog ali puno više lošeg jer ratovi unesrećuju i kada indirektno utiču na živote ljudi.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 8 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 169 pregleda

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, dogodilo se 5 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 19.08.2015.godine krv je darovalo 15 davaoca.

OSTALE VIJESTI
Vlada Sjedinjenih Država je u procesu gašenja: U Senatu nije bilo podrške za novi budžet

Predsjednik Srbije posjetu počeo u manastiru Banjska: Vučić na sjeveru Kosova

Sjećanje na protest u Bakuu protiv SSSR-a: Azerbejdžan obilježava 28. godišnjicu \'krvavog januara\'

Papa u Peruu: Franjo korupciju u Latinskoj Americi nazvao \'društvenim virusom\'

Vozač udario u stabla kraj puta, putovali iz Ankare u Bursu: U autobuskoj nesreći u Turskoj 11 mrtvih

Vatra u motelu u južnokorejskoj prijestonici: U namjerno izazvanom požaru u Seulu poginulo pet osoba

Niko ne može ozbiljno ugroziti reizbor predsjednika Egipta: Sisi najavio kandidiranje za drugi mandat

Nova vojna strategija SAD-a: Glavni konkurenti su Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Iran

Istraga u Češkoj za nezakonito primanje subvencija EU-a: Babišu ukinut imunitet Andreju
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Norvežani ne žele u Ameriku: "Nekadašnja vukojebina danas je bogata zemlja sa sretnim ljudima"
Objavljeno prije 3 sata
Papa u Peruu prozvao vlasti zbog korupcije, posjetio i amazonske domoroce
Objavljeno prije 3 sata
Propao dogovor u američkom Senatu, nastupila paraliza državnih službi
Objavljeno prije 3 sata
VIDEO Egipatski general na svom Facebook profilu objavio kandidaturu za predsjednika
Objavljeno prije 4 sata
Britanska premijerka za Bild: Napuštamo EU, ali ne i Europu
petak, 19.1.2018. 22:53
Božinović se sastao s američkim ministrom pravosuđa, razgovarali su i o ukidanju viza za Hrvate