TUZLARIJE - TUZLA DANAS

19.08.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Neki dan smo kritikovali reklamne ekrane uz tuzlanske saobraćajnice čija prejaka svjetlost smeta vozačima. Jučer smo dobili obavještenje od firme LED Media iz Banja Luke, koja je zadužena za njih. Iskreno, prijatno sam iznenađena korektnom i profesionalnom reakcijom, primjedbe su shvatili ozbiljno i odmah izvršili korekciju. Kažem, prijatno sam iznenađena jer uglavnom se loše reaguje na kritiku i kada je dobronamjerna, potkrijepljena činjenicama. Poslije ćemo objaviti to saopštenje pa će biti jasnije o čemu pišem.

Tuzlarije


Danas zasjeda Komisija za ljudska prava Gradskog vijeća, a tema je promjena cijena GiPS-a. Sutra će na istu temu biti održana i sjednica Gradskog vijeća Tuzla. Zbog onih kojima je teško plaćati po novim cijenama nadam se da će se šta rješiti, mada sumnjam. Za sada su bolje prošli oni koji su kupili mjesečnu sa manjim popustom nego oni koji su kupovali kartu za svaku vožnju.

Tuzlarije


Ne sviđa mi se kako radi Vijeće, i naše a i druga, jer se uvijek tačno zna ko je za, ko je protiv, nedostaje utisak da svi zajedno rade sa jednim ciljem, a to je da narodu bude bolje. Svako sebi vuče, uvijek su stranački interesi glavni, a često se i stranački sukobi viših nivoa vlasti reflektuju i na niže nivoe.

Sjetih se vremena kada su donosili (dobre) odluke vezane za restrikciju vode u Tuzli koja je trajala, više ili manje izražena, sedamdesetak godina, ne znam koji je saziv bio, ali to je nešto što treba češće spominjati. Koja je suša bila ove godine a ni jednom nije bilo problema sa vodosnabdijevanjem dok eno u Sarajevu odavno imaju restrikcije koje su sada još jače izražene. Prvo je bilo da se smanjuje pritisak noću, a sada su počeli sa štednjom i po danu. Znale su se Sarajlije čuditi našim restrikcijama, kanisterima u kupatilima i ostalim posudama u koje se sipala voda kada je ima koji sat u toku dana. Živjelo se po rasporedu restrikcije, sve se prilagođavalo vremenu kada dolazi voda. Nadam se da će naša fabrika vode i dalje dobro raditi i da ćemo se samo sjećati vremena bez vode.

Tuzlarije


Radnici iz raznih firmi, kao i svake srijede, i danas su bili ispred Suda i Tužilaštva TK. Za iduću srijedu najavili su da će nekon protesta noćiti ispred zgrade Vlade TK. I ranije su to najavljivali ali im nije bilo dozvoljeno. Nije im lako.

Vrijeme je onako, teško, smjenjuju se sunčani i oblačni periodi, povremeno ima vjetra, nekad malo kiše. Imamo jedan od onih perioda koji ljudima oduzima energiju pa se žale da im je sve teško ili mrsko. Tako sam neki dan pričala sa ženom koja ima udatu kćerku pa mi kaže kako ona pripada generaciji žena koje su se u životu dobro naradile, i na poslu i u kući, oko porodice, svega, a da se u korist žena puno toga promijenilo pa ove mlade imaju totalno drugačiji stav prema kućnim poslovima, ne zanima ih puno ni da uče, a o ručnim radovima ne treba ni pričati, te koje znaju plesti, šiti i slično, u manjini su.

Tuzlarije


Razmišljajući o tome sjetih se da se u Hrvatskoj održava ženska veslačka regata u spomen ženama koje su redovno veslale. Radi se o otoku Krapnju i otočankama koje veslaju od pamtivijeka. Jednu stariju ženu pitali su kako je to izgledalo, a ona kaže, kako bi ustale mijesile hljeb, spremile djecu u školu, uradile šta se ima, a onda čamcima išle do njiva na kopnu gdje su kopale, pa se opet vraćale, i tako stalno. Muževi su se bavili svojim poslovima. Moglo bi se ovakvih primjera puno naći, meni je ovo zanimljivo zbog veslanja. Poznato je da su u Drugom svjetskom ratu gotovo sve poslove radile žene, u fabrikama, bolnicama, svugdje su žene držale sve na svojom leđima dok su muškarci ratovali. Put je bio težak ali evo tu su moderne žene, koje da vide te koje su veslale da dođu do mjesta gdje će raditi na zemlji, ne bi mogle da vjeruju. Uz mašine za pranje veša, suđa, električne šporete, frižidere, jednokratne pelene za djecu, i brojna kućna pomagala, ne bi trebalo puno kukati.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba, 7 djevojčica i 1 dječak

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 168 pregleda

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 7 krivičnih djela, dogodilo se 9 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 19.08.2015.godine krv je darovalo 15 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

Stock se sastao ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Optužen za genocid, progon, terorisanje...: Presuda Ratku Mladiću 22. novembra

Ročište na Zagrebačkom županijskom sudu danas u podne: DORH traži istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih

Susret šefova država Hrvatske i Rusije: Grabar-Kitarović i Putin za novi zamah u odnosima dvije zemlje

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U drugom kolu savladao Indijca Jukijea Bhambrija: Džumhur u četvrtfinalu turnira u Moskvi
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista
Objavljeno prije sat vremena
Zakon o Brexitu u britanskom parlamentu sporo napreduje
Objavljeno prije sat vremena
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
Objavljeno prije 2 sata
Soroš dao 18 milijardi dolara svojoj zakladi, desničari nisu sretni
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO Manijak u Kini usred dana pokušao oteti djevojčicu od oca, sve zabilježile nadzorne kamere
Objavljeno prije 2 sata
Studija pokazala: Imigranti u Italiji proizvode gotovo trostruko veći BDP od hrvatskog