TUZLARIJE - TUZLA DANAS

13.09.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Jučer je umro Tomislav Trojak, čovjek kojeg smo stalno viđali sa foto aparatima u rukama i oko vrata za vrijeme raznih, posebno sportskih događaja. Autor je i velikog broja ratnih fotografija ali najviše se njegov rad veže za sport i sportske redakcije.

Tuzlarije


Kada sam čula da je umro više od dva sata tražila sam po arhivi Tuzlarija njegovu fotografiju, i nisam našla iako znam da smo ponekad pratili iste događaje, da sam ga morala bar slučajno slikati. Kolega ga je jednom davno slikao u Podgori ali ta nije primjerena za "in memoriam”. Onda sam vidjela da ni drugi nemaju fotografija nego iz istog izvora preuzimaju jednu istu, neki je "recikliraju” ali to je ta. Mislila sam da će bar Oslobođenje, u čijoj je redakciji dugo radio, imati neku valjanu ali ništa ne bi ni od toga.

Nije li tužno da kad umre neko ko je decenijama slikao druge, da niko od medija nema njegovu fotografiju? Sutra mu je posljednji ispraćaj pa mogu još reći neka mu je laka tuzlanska zemlja na kojoj je proveo cijeli život.

Tuzlarije


Imali smo dosta priloga o bajkerima, odnosno njihovim susretima na Panonici. U toku dana, a i noći, vozali su se tako da sam sinoć jedva zaspala ali sve je to bilo lijepo i dobro organizovano i mislim da je i njima u Tuzli svima bilo lijepo.

Tuzlarije


Kako sam neki dan pisala, u nekim tuzlanskim naseljima je sve raskopano. Prvo su počeli da mijenjaju dotrajale cijevi od grijanja, radnici radili svojim tempom i taman su se pomjerili do drugih zgrada, kad nakon jedno mjesec dana dolaze radnici iz Vodovoda, da mijenjaju vodovodne cijevi. Odlično je da ih mijenjaju, to je sve staro preko 40 godina ali se pitam zar dva javna preduzeća ne mogu uskladiti svoje radove kada se već sijeće asfalt. Da ne pričam da će se načekati da se asfaltira kada se oni povuku, ako do toga i dođe. Kažem to s razlogom jer je nakon svakog pucanja cijevi ostajao komad koji nije asfaltiran. Usput da kažem i to da ne znam da li im je lakši posao ali iz Vodovoda su puno brži od onih iz Centralnog.

Tuzlarije


Pošto ih često viđam, zapazila sam jednu ženu koja im je valjda šefica, po ponašanju mi tako izgleda. Čak pomalo, zbog ženske solidarnosti, uživam da je gledam i slušam kako radnicima govori, a to govori se nekad, kada je izgleda ne razumiju, pretvori u oštre tonove. Gledajući kako ih dovodi u red, pomislila sam da bi žene koje su 8. marta još 1857. u New Yorku protestovale zbog loših uslova rada i niskih plata, bile sretne da je vide. Clari Zetkin, na čiji je prijedlog i ustanovljen Međunarodni praznik žena, kao i drugim ženama koje su se borile za bolji i ravnopravniji položaj u svijetu muškaraca, možda bi bilo i nevjerovatno da vide koliko se status žena od tada promijenio.

Tuzlarije


Ipak, ostaje tu još puno da se radi, što se tiče našeg područja, mislim da će proći još puno dok se promijeni mentalitet koji kod nas dobro opisuje ona "učila ne učila, šerpa ti ne gine". Kod nas su zaposlene žene uglavnom preopterećene, ako nemaju nekih mama – svekrva servisa, uglavnom lete da sve stignu. Puno će biti drugačije kada se prestane govoriti "on pomaže ženi" jer ne pomaže on njoj, nego radi za sebe, svoju kuću i djecu.

Tuzlarije


Nedavno sam srela prijateljicu, koja je što se tiče karijere, baš daleko dogurala, pričamo tako u prolazu o obavezama, a ona kaže "znaš šta, moja mama je za mene bila prava hanuma". Mama joj je bila domaćica i zaista su žene koje ne rade često u boljem položaju od zaposlenih koje se u toku dana ubacuju u razne uloge i jedva stignu posvetiti malo vremena i sebi.

Tuzlarije


Eto, i na kraju mi je drago što me ova "šefica" inspirisala da pišem o položaju žena bez povoda, jer se to obično radi prigodno za 8. Mart.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 15 beba, 8 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljen je 231 pregled

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljena su 3 krivična djela, dogodile su se 4 saobraćajne nesreće

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 11.09.2015. godine krv je darovalo 13 davalaca.OSTALE VIJESTI
Vijeće ministara BiH u Dohi - unapređenje bilateralnih odnosa: Potpisano nekoliko sporazuma, dogovorena vizna liberalizacija

VIDEO: Hoće li bh. logoraši tužiti Hrvatsku?: Za svaki dan u logoru odšteta od 100 do 50.000 eura

VIDEO: Miro Kovač u Sarajevu: \'Otvaranje pitanja državne granice štetnije za BiH nego za RH\'

VIDEO: Objekti napušteni i porušeni: U selu Kotezi kraj Popovog polja žive samo dvije starice

Režimske trupe gađale Istočnu Gutu: Više od 50 civila poginulo u napadima u Siriji

VIDEO: Moskva se ne protivi približavanju regije EU: Lavrov: Poruka Brisela \'Rusija ili Zapad\' je pogrešna politika

Protesti derviša iz reda Gonabadi: Poginula trojica policajaca u Teheranu

VIDEO: Upozorili Damask da ne podstiče podjele: Turska nastavlja operaciju u Afrinu

VIDEO: Zasijedao Odbor za dodjelu Š estoaprilske nagrade: Još se ne zna ko uz Hadžihafizbegovića ide pred Gradsko vijeće

Prvi reket BiH bolji od Mikhaila Kukuškina: Džumhur u drugom kolu ATP turnira u Marseilleu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 5 sati
Turska je žestoko zaprijetila Siriji i Asadu: "Ako pomognete Kurdima, ništa neće zaustaviti naše vojnike"
Objavljeno prije 6 sati
VIDEO U urušavanju smetlišta u Mozambiku najmanje 17 mrtvih
Objavljeno prije 6 sati
KFC zatvorio 800 restorana u Britaniji. Razlog? Nestalo im piletine
Objavljeno prije 6 sati
Island želi zabraniti obrezivanje dječaka, židovi i muslimani zgroženi
Objavljeno prije 6 sati
Kod vozača koji je vozio novinare Trumpu pronađeno oružje
Objavljeno prije 8 sati
VIDEO Vozač Ubera u Atlanti osumnjičen za ubojstvo mušterije