TUZLARIJE - TUZLA DANAS

20.09.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Nakon vrlo sunčanih dana u Tuzli je danas oblačno i povremeno pada kiša. Nije ni to loše, onima koji moraju učiti i pisati zadaće će biti lakše da sjede u kući i rade. I prije je bilo roditelja koji su pomagali djeci da uče, rade nešto što se mora za školu, a više je bilo onih koji bi sa jednom od onih rečenica "škola ti je jedina obaveza" otpremili dijete. Danas ima dosta onih koji ne samo da pomažu djeci nego rade njihove zadaće što se, nakon nekog vremena, pokaže kao loše.

Tuzlarije


Dosta djece nema radne navike, ne znaju sama učiti i normalno im je da roditelji s njima rade. Pa je i taj rad s djecom, odvođenje na razne vanškolske aktivnosti, u bračnim raspravama razlog za prebacivanje i brojanje ko se više posvećuje djeci. Ili ono slanje djece drugom "to ti bolje tata zna" ili "idi mami", a dijete hoda sa sveskom iz sobe u sobu.

Tuzlarije


Kad već znaju diktirati djeci zadaće, jer s crtanjem se mogu učiteljica i nastavnica prevariti ali teško sa dječijim rukopisom, nije neko čudo ni da roditelji čitaju lektire za djecu, a bolja varijanta je da čitaju djeci. Tako mi je prijateljica pričala kako se udubila u čitanje a kćerka joj u neko doba kaže "pa de bona požuri, čujes li koliko me djeca zovu pod prozorima".

Tuzlarije


Kad neki od roditelja kažu da uz djecu idu ponovo u školu, to je zbilja tako. Znala sam se i ja uključiti u pisanju zadaća, čak sam uživala da šta crtam, bojim, a plastelin mi je tiha patnja. I sad mi je krivo kad se sjetim kako je jedna mama, i to nezasluženo, dobila veću ocjenu za crtež. Sigurno je bila štela u pitanju jer ne znam po čemu je to ona dobila 5, a ja 4, i dan danas je jedva pozdravim zbog te epizodice. Ma šta da vam kažem, fali mi škola, ima li ko školsko dijete da mi iznajmi na koji sat?

Tuzlarije


Nermin Nikšić, Miro Lazović, Emir Đikić, Svetozar Pudarić ili Jasmin Imamović, neko od njih će biti novi predsjednik SDP-a. Uglavnom su u pitanju poznata imena. Nema "nove krvi" pa sumnjam da će se situacija u SDP-u popraviti ali ko zna.

Kiša nije smetala pa je počela biciklistička trka na Panonici – Memorijal Avdo Šerak, i ako sam dobro shvatila, njegov sin je jedan od najmlađih učesnika.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba, 4 djevojčice i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 266 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljena su 3 krivična djela, dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 18.09.2015. godine krv su darovala 36 davaoca.OSTALE VIJESTI
Kozlić i Omerović na \'Krugu 99\': Haški tribunal ostvario svoju misiju i većinu ciljeva

Prijevremeni izbori za načelnika: Na izborima u Glamoču do 11 sati glasalo 12,54 posto birača

Baza operacija seli se na Kamberović polje: Nastavljena potraga za Aldinom Mulićem

Okupljanje u Sarajevu: \'Zemlja Palestinaca ne može se nikome poklanjati\'

\'Odsustvo iskrene želje bh. lidera\': Fajon: Nedostatak dogovora unutar BiH usporava put ka EU

Program započet 2007., a zatvoren 2012. godine : Pentagon potrošio 20 miliona dolara na istraživanje UFO-a

45 ranjenih: U samoubilačkom napadu na crkvu u Pakistanu najmanje osam žrtava

VIDEO: U Australiji prikupljao sredstva za režim u Pyongyangu: Sjevernokorejski agent optužen za pokušaj prodaje dijelova rakete

FOTO: Predmeti prikupljani od kolekcionara i prijatelja: Muzej \'Zagreb 80-ih\' prikazuje život porodica u bivšoj Jugoslaviji

Misija duga više od četiri mjeseca: Raketa Sojuz poletjela prema ISS-u s tri astronauta