TUZLARIJE - TUZLA DANAS

20.09.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Nakon vrlo sunčanih dana u Tuzli je danas oblačno i povremeno pada kiša. Nije ni to loše, onima koji moraju učiti i pisati zadaće će biti lakše da sjede u kući i rade. I prije je bilo roditelja koji su pomagali djeci da uče, rade nešto što se mora za školu, a više je bilo onih koji bi sa jednom od onih rečenica "škola ti je jedina obaveza" otpremili dijete. Danas ima dosta onih koji ne samo da pomažu djeci nego rade njihove zadaće što se, nakon nekog vremena, pokaže kao loše.

Tuzlarije


Dosta djece nema radne navike, ne znaju sama učiti i normalno im je da roditelji s njima rade. Pa je i taj rad s djecom, odvođenje na razne vanškolske aktivnosti, u bračnim raspravama razlog za prebacivanje i brojanje ko se više posvećuje djeci. Ili ono slanje djece drugom "to ti bolje tata zna" ili "idi mami", a dijete hoda sa sveskom iz sobe u sobu.

Tuzlarije


Kad već znaju diktirati djeci zadaće, jer s crtanjem se mogu učiteljica i nastavnica prevariti ali teško sa dječijim rukopisom, nije neko čudo ni da roditelji čitaju lektire za djecu, a bolja varijanta je da čitaju djeci. Tako mi je prijateljica pričala kako se udubila u čitanje a kćerka joj u neko doba kaže "pa de bona požuri, čujes li koliko me djeca zovu pod prozorima".

Tuzlarije


Kad neki od roditelja kažu da uz djecu idu ponovo u školu, to je zbilja tako. Znala sam se i ja uključiti u pisanju zadaća, čak sam uživala da šta crtam, bojim, a plastelin mi je tiha patnja. I sad mi je krivo kad se sjetim kako je jedna mama, i to nezasluženo, dobila veću ocjenu za crtež. Sigurno je bila štela u pitanju jer ne znam po čemu je to ona dobila 5, a ja 4, i dan danas je jedva pozdravim zbog te epizodice. Ma šta da vam kažem, fali mi škola, ima li ko školsko dijete da mi iznajmi na koji sat?

Tuzlarije


Nermin Nikšić, Miro Lazović, Emir Đikić, Svetozar Pudarić ili Jasmin Imamović, neko od njih će biti novi predsjednik SDP-a. Uglavnom su u pitanju poznata imena. Nema "nove krvi" pa sumnjam da će se situacija u SDP-u popraviti ali ko zna.

Kiša nije smetala pa je počela biciklistička trka na Panonici – Memorijal Avdo Šerak, i ako sam dobro shvatila, njegov sin je jedan od najmlađih učesnika.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 8 beba, 4 djevojčice i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 266 intervencija

Vatrogasci - imali su 2 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljena su 3 krivična djela, dogodilo se 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 18.09.2015. godine krv su darovala 36 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Susret šefova država Hrvatske i Rusije: Grabar-Kitarović i Putin za novi zamah u odnosima dvije zemlje

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
Objavljeno prije 2 sata
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea
Objavljeno prije 2 sata
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista
Objavljeno prije 2 sata
Pucnjava u američkom Marylandu: Upucano pet osoba, tri ubijene, ubojica u bijegu
Objavljeno prije 3 sata
Zakon o Brexitu u britanskom parlamentu sporo napreduje
Objavljeno prije 4 sata
Soroš dao 18 milijardi dolara svojoj zakladi, desničari nisu sretni