TUZLARIJE - TUZLA DANAS

30.09.2015.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


U toku je sjednica Gradskog vijeća Tuzle. Iako su mnogi imali primijedbe, usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci tekuće godine. Inače, primjedbe su se više odnosile na nezadovoljstvo radom pojedinih gradskih službi nego na izvršenje budžeta. Ima tu problema na koje je ukazao Mensur Alić, tipa, odobri se neki grant a onda služba koja radi na realizaciji kasni pa se neki dobro načekaju da dođu do sredstava koja su im odobrena.

Tuzlarije


Od Vijeća je bila zanimljivija jučerašnja sjednica Skupštine TK na kojoj su poslanici jednoglasno podržali Prijedlog zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK. Ostaje da vidimo koliko će to stvarno poboljšati stanje sa kantonalnim budžetom. Biće da je to ipak urađeno zato da bi se sindikatima budžetskih korisnika moglo reći "mi smo sebi smanjili, smanjite sada i vi sebi".

Tuzlarije


I povodu 2. Oktobra pripremaju se razne aktivnosti, a taj dan se već tradicionalno uručuju priznanja zaslužnim građanima Tuzle. Između ostalih će i nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić, biti proglašen počasnim građaninom. Iako je ta odluka u Gradskom vijeću donesena još u junu, danas je HDZ uputio saopštenje za javnost u kojem negoduje zbog te odluke, pa između ostalog navode: "Gradski odbor HDZ BiH Tuzla g.Mesiću posebice zamjera što se za deset godina vođenja Republike Hrvatske i nekoliko posjeta Tuzli, nijednom nije zaozbiljno raspitao o stvarnom položaju i životu tuzlanskih Hrvata i uvjetima u kojima žive. Mesić je propustio šansu spoznati da brojni stanovnici našega grada još uvijek nemaju gradsku vodu, kanalizaciju, puteve, rasvjetu... Da ga je zanimalo, kao što nije, mogao je motivirati gradske vlasti da na vrijeme porade na stvaranju boljih uvjeta života u tim sredinama."

Tuzlarije


Kao građanin Tuzle mogu reći da se Stjepan Mesić, kad je dolazio u Tuzlu, raspitivao samo o Hrvatima, zanimao se za položaj jedino Hrvata i uslova u kojima žive, ne bi ni bio proglašen počasnim građaninom Tuzle. Još uvijek većina Tuzlaka, bez obzira na stranku i naciju, poštuje prije svega one ličnosti koje se raspituju o Tuzlacima i brinu o Tuzlacima, a ne samo za svoj nacionalni tor. Jasno je da se HDZ ne može složiti sa bišim HDZ-ovcem Mesićem samim tim što je bivši. Jasno je i da Mesić kao i svi drugi ima svoje loše i dobre osobine ali je činjenica da je taj čovjek u javnim nastupima uvijek pričao o važnosti očuvanja jedinstvene BiH.

Tuzlarije


Moram da kažem i to, da u Tuzli, ne Hrvati ili Srbi ili Bošnjaci, peti i deseti, nego neka naselja nemaju vodovod i kanalizaciju. To jeste problem i šteta je da to do sada nije rješeno ali nema to veze ni sa vjerom ni nacijom, niti je voda uvođena po sistemu "e ti si Bošnjak, evo tebi, ti si Hrvat, tebi nema".

Što se tiče priznanja, to je mač sa dvije oštrice, uvijek se nekome dođe na hater pa kod prijedloga i odluka treba imati u vidu onu "tri puta mjeri jednom sijeci".

Vidjela sam da je danas umrla Danica Jovičić, kojoj je Dragiša Trifković bio ujak.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 14 beba, 5 djevojčica i 9 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 166 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 6 krivičnih djela, dogodilo se 8 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 30.09.2015. godine krv su darovala 22 davaoca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: U F+ Snježana Kordić i Halid Bulić: Bogato jezičko naslijeđe okosnica bh. kulturne raznolikosti

VIDEO: Održana vanredna sjednica: Skupština USK-a odustala od kredita, bolnici novac iz budžeta

VIDEO: Pozvali Ambasadu SAD-a, OSCE i EK da se uključe: SDP, SBB i DF o Mostaru: Izbori se moraju održati

VIDEO: \'E-građanin\' čekanja pred šalterima poslao u historiju: Digitalizirana javna uprava u Hrvatskoj olakšala život građanima

VIDEO: Posjeta BiH planiran za srijedu: Juncker u Skoplju: Primjetan ozbiljan napredak Makedonije

Kancelarka mu nudi da sam pokrene promjene koje želi : Merkel će svog najvećeg kritičara postaviti za ministra u vladi

Razgovori nakon UN-ove rezolucije o prekidu vatre: Putin, Macron i Merkel za pojačanu razmjenu vijesti o Siriji

Četvrto kolo kvalifikacija za SP u Kini: Košarkaši BiH poraženi od Rusije 70:53

Podijeljene 102 medalje, najuspješnija Norveška sa 39: Završene Zimske olimpijske igre u Pjongčangu