TUZLARIJE - TUZLA DANAS

01.01.2016.
Servisne informacije
...i malo tuzlarija
Prvi dan 2016.godine, očekivano protiče mirno. Neki još spavaju, mladi su kapaciteti, oni će i večeras negdje. E, ili eh, kad sam ja bila mlada (počela i ja s ovim) prvog januara mi je znalo biti bolje nego na sam doček.

Drago mi je da je sinoć na Trgu bilo dobro. Jedva da je bilo petardi, sve prošlo bez problema, pa se nadam da će to biti podstrek za organizovanje sljedećeg dočeka. Malo se s tim popustilo, ali jedno vrijeme su bili malobrojni ali vrlo glasi oni koji su pričali priče da “Nova godina nije naš praznik”. Trudili su se da kvare atmosferu, ne mogu tvrditi jer nema dokaza, ali bilo je priče da su baš oni na jednom dočeku bacali one jake petarde.

Neka svako radi kako misli da treba samo neka ne goviri drugima šta bi trebali raditi.

TV u kuhinji je za mene otkriće, od kako sam ga tu stavila, mogu da sastavim ugodno sa korisnim pa tako obavezno kuham uz zanimljive emisije. Danas sam odgledala koncert Bečke filharmonije i to uz razvijanje pite. Malo neobična, ali efikasna kombinacioja, može kod Bosanke sve, uglavnom baš sam uživala. Za divljenje je čuvanje tradicije, a imaju i šta čuvati, u pitanju je najpoznatiji novogodišnji koncert na svijetu. Kada su sitigli i Bečki dječaci, baš sam gledala koliko ima dječaka koji su azijskog porijekla i mislim koliko su široki i fleksibilni. Imamo mi još puno da učimo, kod nas je demokratija u povojima.

Kad sam kod povoja, iako onoh klaičnih više nema, prve bebe u TK su blizanci iz Živinica.

Sinoć sam imala jednu malo gošću, koja je nakon pogleda na novogodišnju trpezu, zaključila da tu nema ništa za nju i tražila da joj se naruče ćevapi. Kao dokaza da se više ne može naručiti dam joj telefon da sama čuje kad javlja se čivjek i kaže “Limenka izvolite”. Pa stavrno sam se iznenadila, obično kad se prave prilozi o onima koji dežuraju, kao policiji, zdravstvebim radnicima, vatrogasicima, nema onih o onima koji kuhaju, onosno peku te noći. Zahvaljujući Limeniki niko nije ostao gladan.

Nakon što je ustao oko podne, kaže mu muž “znaš šta sam odlučio” pitam ja šta, misleći da je pala naka teška odluka, kaže on “da ne radim ništa”. Rekoh jesi li sam to smislio ili si imao savjetnike. Uglavnom čovjek od riječi, vjerujem da će se držati odluke od ponedjeljka i alarma za buđenje.

Evo još jedna prilog koji je kolega Čupo snimao. Vrijedno je to, prešao je put od džamije preko Trga do kafića. Kaže da je bilo zima – hljebe. To znači Sibir. Kod nas se hljebe, matero, Bože, zemljo, ... ustalilo kada se želi pojačati efekat prve riječi.

I danas je zima Bože, nedostaje samo snijeg za pravi zimski ugođaj. Što se tiče beba koje su se rodile sinoć, primiejtila sam da ima dosta onih koji su rođeni 1. januara, a isto sam primijetila da mnogi koji slave Novu godinu na Vlašiću, vrlo brzo objave da se vjenačavaju. Znam čak četiri para koji devet mjeseci nakon Vlašića dobili bebu. Izgleda da tamo rode češće kruže.

Hvala svima na čestitkama, baš sam se obradivala.

Pozdrav

S.M.

OSTALE VIJESTI
Reakcije na usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a: Vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija

Cilj opozicije nisu prijevremeni izbori, već vladavina prava: Govedarica: Raspustiti parlament RS-a

Odluka zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući umjesto Nikole Š pirića

Usluge će se i dalje pružati samo u hitnim slučajevima: Nema pomaka u pregovorima, štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja

VIDEO: Stock se sastao s ministrom sigurnosti BiH: Generalni sekretar INTERPOL-a: BiH u samom vrhu zemalja članica

Županijski sud u Zagrebu o slučaju Agrokor: Ivici Todoriću istražni zatvor, ostali se brane sa slobode

Proširuju se ovlaštenja vlasti u borbi protiv terorizma: Francuski parlament usvojio kontroverzni antiteroristički zakon

Susret šefova država Hrvatske i Rusije: Grabar-Kitarović i Putin za novi zamah u odnosima dvije zemlje

Gdje je sada Colin Kaepernick?: Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio naciju

U narednom kolu \'Plavi\' će igrati protiv Lokomotive iz Zagreba: Pobjeda Željezničara za plasman u 2. kolo omladinske Lige prvaka
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Sve više Hrvata vjeruje u Europsku uniju
Objavljeno prije 3 sata
Svjetski židovski kongres pokreće međunarodnu kampanju zbog ustašluka u Hrvatskoj
Objavljeno prije 3 sata
Predsjednica pozvala Putina u Hrvatsku, predstavila mu Inicijativu tri mora
Objavljeno prije 4 sata
"Hrabri" Trump se povukao pred dogovorom senatora oko Obamacarea
Objavljeno prije 4 sata
Europska komisija izdvaja 120 milijuna eura za bolju zaštitu javnog prostora od terorista
Objavljeno prije 4 sata
Pucnjava u američkom Marylandu: Upucano pet osoba, tri ubijene, ubojica u bijegu