TUZLARIJE - TUZLA DANAS

01.01.2016.
Servisne informacije
...i malo tuzlarija
Prvi dan 2016.godine, očekivano protiče mirno. Neki još spavaju, mladi su kapaciteti, oni će i večeras negdje. E, ili eh, kad sam ja bila mlada (počela i ja s ovim) prvog januara mi je znalo biti bolje nego na sam doček.

Drago mi je da je sinoć na Trgu bilo dobro. Jedva da je bilo petardi, sve prošlo bez problema, pa se nadam da će to biti podstrek za organizovanje sljedećeg dočeka. Malo se s tim popustilo, ali jedno vrijeme su bili malobrojni ali vrlo glasi oni koji su pričali priče da “Nova godina nije naš praznik”. Trudili su se da kvare atmosferu, ne mogu tvrditi jer nema dokaza, ali bilo je priče da su baš oni na jednom dočeku bacali one jake petarde.

Neka svako radi kako misli da treba samo neka ne goviri drugima šta bi trebali raditi.

TV u kuhinji je za mene otkriće, od kako sam ga tu stavila, mogu da sastavim ugodno sa korisnim pa tako obavezno kuham uz zanimljive emisije. Danas sam odgledala koncert Bečke filharmonije i to uz razvijanje pite. Malo neobična, ali efikasna kombinacioja, može kod Bosanke sve, uglavnom baš sam uživala. Za divljenje je čuvanje tradicije, a imaju i šta čuvati, u pitanju je najpoznatiji novogodišnji koncert na svijetu. Kada su sitigli i Bečki dječaci, baš sam gledala koliko ima dječaka koji su azijskog porijekla i mislim koliko su široki i fleksibilni. Imamo mi još puno da učimo, kod nas je demokratija u povojima.

Kad sam kod povoja, iako onoh klaičnih više nema, prve bebe u TK su blizanci iz Živinica.

Sinoć sam imala jednu malo gošću, koja je nakon pogleda na novogodišnju trpezu, zaključila da tu nema ništa za nju i tražila da joj se naruče ćevapi. Kao dokaza da se više ne može naručiti dam joj telefon da sama čuje kad javlja se čivjek i kaže “Limenka izvolite”. Pa stavrno sam se iznenadila, obično kad se prave prilozi o onima koji dežuraju, kao policiji, zdravstvebim radnicima, vatrogasicima, nema onih o onima koji kuhaju, onosno peku te noći. Zahvaljujući Limeniki niko nije ostao gladan.

Nakon što je ustao oko podne, kaže mu muž “znaš šta sam odlučio” pitam ja šta, misleći da je pala naka teška odluka, kaže on “da ne radim ništa”. Rekoh jesi li sam to smislio ili si imao savjetnike. Uglavnom čovjek od riječi, vjerujem da će se držati odluke od ponedjeljka i alarma za buđenje.

Evo još jedna prilog koji je kolega Čupo snimao. Vrijedno je to, prešao je put od džamije preko Trga do kafića. Kaže da je bilo zima – hljebe. To znači Sibir. Kod nas se hljebe, matero, Bože, zemljo, ... ustalilo kada se želi pojačati efekat prve riječi.

I danas je zima Bože, nedostaje samo snijeg za pravi zimski ugođaj. Što se tiče beba koje su se rodile sinoć, primiejtila sam da ima dosta onih koji su rođeni 1. januara, a isto sam primijetila da mnogi koji slave Novu godinu na Vlašiću, vrlo brzo objave da se vjenačavaju. Znam čak četiri para koji devet mjeseci nakon Vlašića dobili bebu. Izgleda da tamo rode češće kruže.

Hvala svima na čestitkama, baš sam se obradivala.

Pozdrav

S.M.


OSTALE VIJESTI
Vijeće ministara BiH u Dohi - unapređenje bilateralnih odnosa: Potpisano nekoliko sporazuma, dogovorena vizna liberalizacija

VIDEO: Hoće li bh. logoraši tužiti Hrvatsku?: Za svaki dan u logoru odšteta od 100 do 50.000 eura

VIDEO: Miro Kovač u Sarajevu: \'Otvaranje pitanja državne granice štetnije za BiH nego za RH\'

VIDEO: Objekti napušteni i porušeni: U selu Kotezi kraj Popovog polja žive samo dvije starice

Režimske trupe gađale Istočnu Gutu: Više od 50 civila poginulo u napadima u Siriji

VIDEO: Moskva se ne protivi približavanju regije EU: Lavrov: Poruka Brisela \'Rusija ili Zapad\' je pogrešna politika

Protesti derviša iz reda Gonabadi: Poginula trojica policajaca u Teheranu

VIDEO: Upozorili Damask da ne podstiče podjele: Turska nastavlja operaciju u Afrinu

VIDEO: Zasijedao Odbor za dodjelu Š estoaprilske nagrade: Još se ne zna ko uz Hadžihafizbegovića ide pred Gradsko vijeće

Prvi reket BiH bolji od Mikhaila Kukuškina: Džumhur u drugom kolu ATP turnira u Marseilleu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Turska je žestoko zaprijetila Siriji i Asadu: "Ako pomognete Kurdima, ništa neće zaustaviti naše vojnike"
Objavljeno prije 4 sata
VIDEO U urušavanju smetlišta u Mozambiku najmanje 17 mrtvih
Objavljeno prije 5 sati
KFC zatvorio 800 restorana u Britaniji. Razlog? Nestalo im piletine
Objavljeno prije 5 sati
Island želi zabraniti obrezivanje dječaka, židovi i muslimani zgroženi
Objavljeno prije 5 sati
Kod vozača koji je vozio novinare Trumpu pronađeno oružje
Objavljeno prije 7 sati
VIDEO Vozač Ubera u Atlanti osumnjičen za ubojstvo mušterije