TUZLARIJE - TUZLA DANAS

04.01.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Jutros je bilo pravo hladno, svi su dodali koji stepen, voli se pretjerati ali deset ispod nule je sigurno bilo. Toliko sam se utoplila da nisam mogla da spustim ruke, od mene svijet nije mogao da hoda.

Tuzlarije


Ima trotoara gdje se hoda uskim stazicama, neke su čistili i posuli so. Isti slučaj je i sa cestama. Znam da sam vjerovatno u manjini ali meni je bolji utabani snijeg neko ono posipanje solju jer se napravi kao pijesak, ispod kojeg je led i vrlo je teško hodati. Zanimljivo i kola se više kližu jer one neravnine od čišćenja "bacaju" kola tako da bih ja pustila da se sve utaba i mislim da bi bolje bilo.

Tuzlarije


Pošto se kod nas sa prvim snijegom jave i dežurni stručnjaci koji znaju kako to treba, ne bi bilo loše da nam raja iz dijaspore pošalje slike ulica iz gradova gdje žive pa da vidimo "kako je to u svijetu". Inače, kao da postojimo mi i svijet, i ispada da je sve što je "u svijetu" svuda potpuno isto, u svim državama ista pravila, samo kod nas je drugačije. Zaista me zanima kako se gdje rješava problem čišćenja snijega.

Tuzlarije


Nemojte uzalud slati slike ljudi s lopatama, prije bi se oni iz plemićkih proodica uhvatili lopate nego naši. Jutros komšije, k´o od brda odvaljeni, stali ispred zgrade i komentarišu kako nije ništa očišćeno, odmah ide ono "ovo nigdje u svijetu nema", a još je bolje kad se kaže "ja bih i čistio ali kad neće ovaj neću vala ni ja, nisam budala".
Taj moj komšija inače nije mrdno dalje od Hametove pijace ali zna on sve. Kad sam kod Hameta, vlasnika pijaca, odnosno najposjećenije "robne kuće" gdje mnogi nađu markirane stvari, umro je. Neki dan sam vidjela posmrtnicu, žao mi je, nisam sigurna kako se zove ali svakako će njegov nadimak ostati još dugo.

Tuzlarije


I bez obzira na hladnoću, kukanje mnogih, mene snijeg oduševljava. Samo mi treba da uhvatim koje dijete da se imam s kim sankati. Kako sam prije, sin kad je bio mali, sve ja s njim pa kad je malo narastao, hoće sam, kaže ne boji se, a ja "neka i mama će s tobom, da ja tebe čuvam", a samo da se i ja spustim. E tu sam na oca, on se volio s nama švercati na sankama, bar koji put da se spusti, morali smo bježati od njega. To se i nekako podnosilo, a kad iznese tepih i kaže da zovnemo naše društvo pa da skačemo (za one koji ne znaju to je zimska metoda čišćenja tepiha. Sad bi to moglo spadati u maltretiranje djece. Dođes po drugaricu na vrata da se idete igrati, a njena mama te pošalje po hljeb i još ne daj Bože da se ne posluša. Moglo je to prije, nije bilo mobitela, sad ova djeca imaju pametne telefone, odmah bi SOS telefon radio.

Pozdravi

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba i to 10 djevojčica i 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 188 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je 5 krivičnih djela, dogodile su se 4 saobraćajne nesreće

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 04.01.2016. godine krv je darovao 21 davalac.
OSTALE VIJESTI
22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

Analiza zajedničkih aktivnosti i saradnje u regionu: Crnadak danas s ambasadorima zemalja zapadnog Balkana

Žestoki navijački obračun: U obračunu navijača sudjelovali Hrvati, Bugari, Rusi i Grci

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox

Kandidovaće se na parlamentarnim izborima u Brazilu: Ronaldinho ulazi u politiku
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
EU zabranjuje Europljanima financijska ulaganja u Rusiji
Objavljeno prije 2 sata
Putin i Trump razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku
Objavljeno prije 2 sata
Japan uvodi dodatne sankcije Sjevernoj Koreji
četvrtak, 14.12.2017. 22:37
John McAfee: Pojest ću svoj penis na televiziji ako bitcoin ne dosegne milijun dolara do 2020.
četvrtak, 14.12.2017. 22:06
Napad nožem u Nizozemskoj, dvije osobe mrtve, više ozlijeđenih
četvrtak, 14.12.2017. 20:48
VIDEO NASA otkrila solarni sustav s osam planeta: "Izgleda kao mini verzija našeg sustava"