TUZLARIJE - TUZLA DANAS

07.01.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije
Na Trgu je u povodu pravoslavnog Božića organizovana manifestacija "Zimska čarolija". Dijele se kolači i kuhano vino, dobra kombinacija u ove zimske dane.

Tuzlarije
Srpsko građansko vijeće je neki dan organizovalo "Istorijski čas" o muftiji Kurtu, plemenitom čovjeku koji je u Drugom svjetskom ratu spašavao tuzlanske Srbe. Žao mi je što nisam bila jer se uvijek nešto novo može čuti.

Tuzlarije
Nadležnost je izraz koji se kod nas vrlo često koristi. Lokalni nivo vlasti nam objašnjava šta je u nadležnosti Kantona, Federacije, Države, na sjednicama Skupštine TK se čuje šta trebaju oni "gore" a i "dole" da rade, i tako stalno. Satraše se pričajući šta drugi treba da rade, a od te priče nikakve koristi.

Tuzlarije


Svi stanari u zgradama, vlasnici stanova, znaju da je njihovo metar od temelja. To se ponavlja za slučaj da neko "privatizira" javni prostor, postavi šta i slično. Kaže se i da su dužni i da se brinu o onom što je u njihovom vlasništvu. Danas je objavljeno obavještenje u kojem se kaže:
"Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzla obavještava i upozorava upravitelje stambenih zgrada na području Grada Tuzla, vlasnike ili korisnike stanova u zgradama, vlasnike ili korisnike poslovnih prostora u zgradama, da su shodno članu 134. stav 3., 4. i 6. Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik općine Tuzla br. 4/10, 9/10, 1/11, 3/11 i 11/15) dužni ukloniti snijeg i led s krovova poslovnih i stambenih zgrada i trotoara oko istih.
U slučaju da snijeg i led nisu uklonili do sada, dužni su odmah postaviti odgovarajuće znakove upozorenja i fizički obezbijediti potencijalno opasne prostore oko zgrada i poslovnih objekata do izvršenja obaveze iz gore pomenutog člana Odluke.
U slučaju nepostupanja u skladu sa obavezom iz člana 134., komunalni inspektori Grada Tuzla će postupiti u skladu sa članom 168. Odluke o komunalnom redu."


Tuzlarije
Izgleda da se podrazumijeva da se zna šta piše u kojem članu Odluke o komunalnom redu, ja ne znam pa me zanima je li treba čistiti metar od temelja ili sve? Dalje me zanima kako se postupa ako ne uradi posao onaj ko je nadležan za čišćenje ulica? Da li postoji bilo koji oblik sankcije ako nešto nije izvršeno, urađeno, regulisano od strane javnih komunalnih preduzeća?

Što se mene tiče, nije mi ni teško ni mrsko, na svaku radnu akciju ću se odazvati.

Tuzlarije
Ljudi koji za prevoz koriste autobuse, kažu da se vozi do "zimskih stanica", a one znaju biti poprilično daleko od krajnjih "nezimskih" stanica. Nakon pješačenja ide drugi problem, autobusi se dugo čekaju, a nekad i ne dočekaju. Iako se u našim krajevima snijeg podrazumjeva, svake godine je ista priča, evidentna je neorganizovanost, kako onih famoznih nadležnih tako i ostalih.

Tuzlarije
Ušli smo u izbornu godinu, riječ je o lokalnim izborima, a već su počeli sa raznim saopštenjima. Gradonačelnik Imamović je znao reći da se više neće kandidovati a sada kaže da ne zna, što je velika razlika. Imam utisak i da će se Zlatko Berbić opet kandidovati. Ima vremena, isplivaće na površinu još koje ime, možda se pojavi neko zanimljiv.

Pozdrav.

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba i to 5 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 183 intervencije

Vatrogasci - nisu imali intervencija

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljena su 3 krivična djela, zabilježeno je 7 saobraćajnih nesreća

Darivanje krvi - U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana 7.1.2016. godine krv je darovalo 29 osoba.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Fuad Husić u F+ kardiovaskularnim bolestima : Koliko smo zdrava nacija?

S papom Franjom o unapređenju političkih odnosa i reformama: Članovi Predsjedništva BiH u Vatikanu

Višenamjenska vakuum presa Zvjezdana Višta: Dobojski patent potpomognut projektom LIR

VIDEO: Obratili se vlasti KS-a: Roditelji djece s poteškoćama zahtijevaju sistemsko rješenje

Pripadnici Oružanih snaga BiH čiste snijeg: Vodu u Bihaću prije konzumiranja prokuhavati!

Kandidat SDS-a za predsjednika entiteta: Govedarica: Zadatak mi je da oslobodim RS od okupacije SNSD-a

Traže da sve strane neodložno prekinu neprijateljstva: Usvojena rezolucija o prekidu vatre u Siriji

Dodijeljene nagrade filmskog festivala u Berlinu: Touch Me Not dobitnik Zlatnog medvjeda

Ruski atletičari u Pyeongchangu pod olimpijskom zastavom: Prisustvo Rusije na ceremoniji zatvaranja ZOI i dalje upitno

VIDEO: Susreti 20. kola Premijer lige BiH: Minimalna pobjeda Željezničara nad Slobodom