TUZLARIJE - TUZLA DANAS

23.01.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Ovih dana imamo vrlo hladna jutra ali je u toku dana prijatno, nije previše hladno, bez padavina je i sa sunčanim intervalima. Kao i svaki vikend i ovog je gužva u gradu, mnogima je to vrijeme koje provode s djecom, porodično šetaju, ručaju, kupuju i obilaze rodbinu i prijatelje.

Tuzlarije


U Bosanskom kulturnom centru odigrana je predstava za djecu "Maša i medvjed". Puno je bilo, još je predstava igrana u dva termina. Maša je jedan od popularnih animiranih likova, posebno manjoj djeci. Predstava i nije nešto ali je najvažnije da su djeca bila zadovoljna, smijala se, pa poslije hoće da se slikaju na pozornici. Djeca su zahvalna za svaku pažnju, treba im se posvetiti dok su mali, sve se to poslije vrati.

Tuzlarije


U cilju sprječavanja nasilja nad i među djecom, danas su u mnogim bh gradovima pa i u Tuzli, održane protestne šetnje. Povod je tragični slučaj dječaka Mahira. Tako to obično bude, skloni smo zakašnjelim reakcijama, sanaciji posljedica, a uzroci su zadnji na spisku prioriteta.

Tuzlarije


Teme su to za skupove stručnjaka, laici mogu samo da se pitaju, djece je manje, puno je porodica sa jednim, dvoje djece, troje je rijetkost, a ako neka porodica ima više već se pojave i na TV-u. U razredima je puno manje djece, nema više odjeljenja sa preko 35, čak i 40 učenika, a problema je više. Da li su realni pokazatelji, koliko se šta evidentira, da li je to samo utisak ali problema ima, a nekako su i djeca, i oni koji se bave djecom, kroz obrazovne, kulturne institucije, od nadležnih često marginalizirani.
Kao da je sve važnije od djece.

Tuzlarije


Pošto sam sam zbog sina češće u Sarajevu mogu da poredim neke stvari sa Tuzlom pa mogu da kažem da mi imamo daleko bolje grijanje. Ima i kod nas naselja u kojima je grijanje slabo, nekad su se žalili da je u Solini loše ali mnoga tuzlanska naselja imaju dobro grijanje, često je i pretoplo. Radijatori prže. U Sarajevu je dosta lošije, a i skuplje. Ne sviđa mi se ni plin, a oni koji se griju na struju imaju visoke račune. Mnogo šta im je bolje, skloniji su im političari, ipak je to glavni grad i red je da je dosta toga uređeno ali imaju i dosta veliki problem da vodom, na snazi im je restrikcija vode. Sjećam se vremena kada su se mnogi iz ex Yuge čudili našim nestašicama vode koje smo imali decenijama, kojih hvala Bože više nema ali eto imaju ih sada u mnogim sarajevskim naseljima.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 13 beba, 9 djevojčica i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 169 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeo je 10 krivičnih djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nesreća

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla 22.01.2016.godine krv je darovalo 11 davalaca.OSTALE VIJESTI
VIDEO: Amer Kapo u Federaciji plus: U posjeti Sajmu privrede, poljoprivrede i zanatstva u Skenderiji

Parlament FBiH opet će donositi budžet Mostara: Negodovanja zbog odlučivanja o raspodjeli novca u Gradu na Neretvi

Veliki predmeti su u ladicama: Različite su ocjene borbe s korupcijom u TK-u

Uvoz viši za oko osam miliona KM: Izvoz mesoprerađivačke industrije manji za sedam miliona KM

Sebastian Kurz postao novi kancelar : Predsjednik Austrije odobrio novu vladu

Vlasti obećale da neće biti diskriminacije u saobraćaju: S. Arabija: Ženama će biti dozvoljeno da voze motore i kamione

Upozorenje UN-ovog ureda OCHA: Pola miliona Palestinaca u Gazi u opasnosti zbog poplava

F+: Iva Pašić, profesorica u Muzičkoj i baletskoj školi: Kako je oboren Ginis u najmnogoljudnijem sviranju klavira?

FOTO: Š estosjed i četverosjed dva nova najznačajnija projekta: Otvorena skijaška sezona na Bjelašnici

U finalu bolji od brazilskog Gremija : Real Madrid klupski svjetski šampion