TUZLARIJE - TUZLA DANAS

24.01.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Evo nam opet snijega, nema ga puno, a izgleda i da su već posipali so jer se topi na ulicama i trotoarima uz same saobraćajnice. Mogu se vidjeti i kamioni za čišćenje samo mi nije jasno sta mogu čistiti kad je snijeg 2 centimetra. Kako je u Americi ovih dana, naše nevolje sa snijegom nećemo ni spominjati.

Tuzlarije


Ako bude dovoljno snijega možda ćemo dobiti i snješka u liku Fadila Novalića, koji je trenutno naš "najpopularniji" političar. Svijet se samo zeza, i kod nas i u Hrvatskoj odakle stižu izjave sve "bolje od bolje". Tomislav Karamarko je rekao da su u vladi konačno oni koji se znaju prekrižiti, to je vjerovatno najvažnija referenca za vođenje jedne države. Pripremaju i registar izdajnika pa se svijet počeo sam upisivati, još da čujemo definiciju izdajnika.

Tuzlarije


Dok se mnogi za velike pare bave nebitnim stvarima, dešava se humanitarna katastrofa sa ljudima koji bježe iz ratom zahvaćenih zemalja. Svaki dan čujemo koliko se novih utopilo, kako put najteže podnose djeca, i sve je manje onih kojih se to tiče. Najlakše je zatvoriti granice, staviti ograde, spasiti sebe, a koga je briga za druge. Jasno je da sve ima svoje granice ali ako se ne nađe pravo rješenje za ove ljude, neće nikome biti dobro. Evropska unija pokazuje da se sa većim problemima nije u stanju nositi i da joj se ruše temlji demokratije na kojima je i zasnovana.

Tuzlarije


U ratu, kada se nije imalo ništa, Tuzla je primila na hiljade izbjeglica, šta da je rekla "nema ni za nas, idite negdje drugo", nego su se svi digli da se pomogne, pa su neki od njih ostali neki produžili dalje u druge zemlje, snalazili su se kako ko zna i umije. Mnogi od njih su se pošteno naradili, pa obezbijedili i sebe i djecu, i doprinijeli zemlji u kojoj jesu.

Sirijske izbjeglice, od kojih su mnogi visoko obrazovani, sposobni mladi ljudi, značajan su radni potencijala zemaljama u kojima im pruže uslove. Pogrešno je držati ljude kao u torovima, gdje se osjećaju loše pa nije ni čudo što se dešavaju problemi kao što su nedavno bili u Kelnu. Sve ih treba imenovati i kazniti, kao i one koji su puno puta napadali izbjegličke kampove. Normalno je da nije sve med i mlijeko, da se u tolikoj masi nađu i loši ali ubijeđena sam, da ako se ima dovoljno volje, može naći rješenje.

U 96. godini umrla je Žuži Jelinek. Draga mi je ta žena bila jer je svojim pisanjem na neki način učila ljude da žive, davala tako lijepe savjete, govorila ljudima da pokušaju razumjeti druge, a žene učila da budu žene u pravom smisli te riječi.

Tuzlarije


Pisala je o ljubavi, seksu, braku, zavođenju, savjetovala žene da budu prije svega uredne i sređene. Zaista sam se iznenadila kada sam shvatila koliko ta žena ima godina, a o čemu piše. Daleko ispred svog vremena po stavovima i načinu života, pisala je i sa 95 godina. Sjećam se kad je pisala da je morala obrisati godine na nadgrobnom spomeniku jer je za godine smrti pisalo "19 .." a umrla je evo u 2016. Doživjela je duboku starost i umrla bez patnje, što je lijep završetak jednog bogatog života.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 10 beba, 3 djevojčice i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 176 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 5 puta, prijavljeo je 5 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla 22.01.2016.godine krv je darovalo 11 davalaca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: FUCZ vizuelno pretražuje korito: Nastavljena potraga za mladićima koji su upali u Miljacku

Š ef Delegacije EU-a u Sarajevu: Wigemark: Mladi u BiH trebaju napraviti društvo kakvo oni žele

VIDEO: Brojne teme na dnevnom redu ovoga četvrtka: PSBiH o trasi puta Sarajevo-Beograd, akcizama, Izbornom zakonu

Tematska rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu: Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Izvještavali o egzodusu Rohingya: U Mijanmaru uhapšeni novinari Reutersa

Lideri više od 50 islamskih zemalja: OIC: Istočni Jerusalem je glavni grad države Palestine

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

Bolji zvuk, više kanala, niža cijena difuzije: Norveška isključila FM radio i prešla na digitalni

VIDEO: Š ta su ljudi najviše pretraživali tokom ove godine: Kako Google vidi 2017. godinu

VIDEO: Džumhur nakon proglašenja za najboljeg sportistu BiH: "Želim doći do 20 najboljih na svijetu i na megdan Đokoviću"
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
Theresa May izgubila ključno glasanje o Brexitu
Objavljeno prije 9 sati
VIDEO Indijski ministar: "Žene koje se žele udati ne bi trebale nositi traperice"
Objavljeno prije 9 sati
NATO seli u novi stožer u Bruxellesu
Objavljeno prije 10 sati
Nizozemska tuži Njemačku zbog naplaćivanja cestarine
srijeda, 13.12.2017. 20:52
Bijela kuća protiv Tillersona: "Nema nikakvih pregovora dok Sjeverna Koreja ne poboljša ponašanje"
srijeda, 13.12.2017. 20:32
WHO potvrdio: Medicinska marihuana nema štetnih posljedica na zdravlje