TUZLARIJE - TUZLA DANAS

02.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Izostanak komunikacije, zdrave rasprave, problem je i u porodici, privatnom i javnom životu. Razgovor bi trebao biti mogućnost razmjene mišljenja, iznošenja svog stava i slušanja sagovornika. Da li zbog temperamenta našeg naroda, prostora za kojeg se ne bez razloga kaže da je "bure baruta", osjetljivosti mnogih tema, kod nas se slabo vode kvalitetne, konstruktivne rasprave u cilju poboljšanja situacije.

Tuzlarije


Tema jeste osjetljiva ali imam potrebu da se opet osvrnem na priču o pokrivenosti žena. Već sam pisala da je odlukom VSTV-a zabranjeno nošenje vjerskih obilježja pa se pojavio problem u tumačenju u kojem su se pokrivene žene našle prozvane, te su i one, i mnogi drugi, podržali pravo na nošenje marame. Posebno treba naglasiti da se odluka odnosi samo na one koji rade u sudstvu i tužilaštvu.

Tuzlarije


Zbog odjeka koji je ova odluka izazvala zaista je potrebno da se tačno definiše na šta se odnosi, da se ne leti pred rudu. Dakle, napisala sam i i dalje mislim da žene u sudstvu i tužilaštvu, i inače javnim ustanovama, imaju pravo da budu pokrivene maramom. Međutim, u prilogu koji je jučer kolega radio, na jednoj od slika je žena sa pokrivenim licem. To je već nešto drugo. Zato kažem, neka definišu vjerska obilježja, neka se pojasni šta je hidžab, šta nikab, šta burka, jer meni lično nije isto da li komuniciram sa službenom osobom kojoj vidim lice (briga me šta joj je na glavi) ili sa osobom kojoj ne vidim ni oči.

Tuzlarije


Cijeli život je neko prilagođavanje, prema interesima i mogućnostima biramo i profesiju pa bi se o ovoj temi moglo zaista puno razgovarati. Ne mogu se običaji kulture i vjere ispoštovati u svakoj profesiji i na svakom radnom mjestu.

Da malo idemo i na drugu stranu, žene slobodnijeg stila odjevanja, koje vole mini suknje, bluze sa velikim dekolteom, jakom šminkom, da li su uvijek tako odjevene ili se na jedan način oblače za posao, a na drugi za izlazak? Svo to prilagođavanje društvu u kojem živimo dio je kulture i svjesno ili nesvjesno, manje ili više, vodimo računa šta obući na posao, zabavu, sahranu, dženazu, roditeljski sastanak i slično.

Tuzlarije


Zasmetao mi je i jedan transparent na kojem piše "pokriveno je sve što je vrijedno". Je li to neka poruka ženama koje nisu pokrivene? Mogle bi se neke naći i uvrijeđene jer im se tako poručuje da su manje vrijedne? Tolerantnost prema pokrivanju na ovim našim prostorima mislim da nije sporna ali se sad pitam kolika je tolerantnost zagovarača pokrivanja prema nepokrivenim ženama?

Mislim da bi posebno trebala da se njeguje vrijednost principijelnosti, a test koji svi možemo probati je da postavimo pitanje koliko smo široki za druge i drugačije. Da li bi sa istim žarom branili kulturu odijevanja kada se radi o osobama koje dolaze iz dijelova svijeta u kojima su običaji bitno drugačiji od onih na koje smo navikli na našim prostorima. Mislim da je jasno o čemu pričam te da zaista u svemu treba krenuti prvo od sebe.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno 6 beba, 4 djevojčice i 2 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 213 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je 11 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla 01.02.2016. godine krv su darovala 24 davaoca.
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Policija i DORH u posrnulom koncernu: Slučaj Agrokor: Uhićeno 12 osoba, Todorići nedostupni

VIDEO: Direktor Autocesta FBiH s predstavnicima općina USK-a: U Bihaću o brzim cestama i povezivanju Krajine sa Sarajevom

VIDEO: Općinski sud u Čapljini: Održana glavna rasprava u predmetu \'Kaplan i ostali\'

VIDEO: Bosanka Alma Zadić u Parlamentu Austrije: Hoće li Beč ostati naklonjen BiH, ključna pozicija kancelara

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH u Beogradu: Čović: Povijest ne treba biti prepreka za budućnost

Moguća optužnica za podstrekivanje na pobunu: Određen pritvor dvojici katalonskih vođa dok traje istraga

Povrijeđeno 56 osoba, Lisabon zatražio međunarodnu pomoć: U požarima u Portugalu i Š paniji 35 mrtvih

Izbjegli iz Mijanmara zbog gladi i nasilja: Hiljade novih Rohingya izbjeglica stigle u Bangladeš

Skinuli kurdsku zastavu sa zgrade pokrajinske vlade: Iračke vladine snage ušle u grad Kirkuk

Pink otvoreno o životu, ljubavi i sedmom albumu: \'Mrzim što se toliko mrzimo\'