TUZLARIJE - TUZLA DANAS

05.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


UN je odlučio – pravo na abortus je pravo svake žene i nitko joj to ne smije uskratiti, donesena je važna odluka, a reakcije su razne. Od početka spominjanja ljudskih prava, a nije to tako davno bilo kada mnogi nisu imali nikakva prava, kada žene nisu imale pravo glasa, a i sada je u mnogim dijelovima svijeta situacija izuzetno loša, puno se toga promijenilo, poboljšalo, a posla ima još puno. Poseban je problem kada su prava priznata, usvojena, ali su deklarativna i od primjene gotovo da nema ništa.

Tuzlarije


Puno se više borilo za ženska prava i to jer je bilo potrebe da se ostvare prava u mnogim oblastima. Dugo se već priča o pravu žena na prekid trudnoće, a u praksi imamo sve, od totalne zabrane, preko medicinski indikovane potrebe do prepuštanje odluke ženi.

Tuzlarije


Moram reći da po meni svaka odrasla osoba treba da bude odgovorna prije svega prema sebi pa i drugima. Ima načina i treba sve učiniti da do neželjene trudnoće ne dođe ali nema te mašte koja može predvidjeti sve okolnosti zbog kojih se žena našla u situaciji da želi prekinuti trudnoću. Žrtve raznog seksualnog zlostavljanja, djevojčice žrtve pedofila, silovane od očeva, braće, rođaka, žene koje imaju djecu a čija je trudnoća toliko rizična da ne znaju hoće li preživjeti, trudne maloljetnice koje se ne znaju ni o sebi brinuti a ne o djetetu, samo su neke situacije koje treba imati u vidu kada se ozbiljnije razmišlja o namjernom prekidu trudnoće.

Tuzlarije


Politika određuje prava, dovoljno je pogledati ko je na vlasti i odmah se može pretpostavi koji je “paket prava” na snazi. Kada su već na vlasti političkim diskursom se utiče na sve segmente društa pa vremenom mnogi misle, tačnije prihvataju što je društveno prihvatljivo većini, a svi koji su izvan toga se marginaliziraju.

Čovjek živi u BiH 20 godina, ode u inostranstvo, provede kraće ili duže vrijeme i za mnogo šta promijeni shvatanja, ne što je povodljiv, nego što mu nova sredina omogući da sagleda stvari i drugačije.

Tuzlarije


Naglašavam da nemam ništa protiv vjere, raznih religija, samo sam protiv manipulisanja ljudima i licemjerstva kod pojedinih vjerskih službenika, sljedbenika i samoprozvanih vođa. Mnoge religije su kategorično protiv abortusa na način da se žena koja se našla u takvoj situaciju osjeća kao ubica, pa će joj onda moralisati, vrijeđati je, šta sve ne. Muškarce, posebno one koji su za neželjenu trudnoću isključivi krivci, niko ne proziva. Kako se soli pamet ženama treba i muškarcima koji se ponašaju neodgovorno.

Tuzlarije


Puno je zemalja u svijetu gdje se nešto moglo pa ne može, samo malo pogledate šta se dešavalo u zadnje vrijeme u Egiptu recimo, počeo civilizacijski točak da se kreće unazad, zato me ne bi čudilo da i kod nas nekad dođu neki koji će zabraniti ono za šta su se neki itekako borili. Zato sam za pravo na izbor, svaka stega izaziva kontraefekat, a zabrana abortusa samo poveća broj očajnih žena koje traže pomoć od nadriljekara, nakon čijih intervencija često ne mogu više ni rađati, a o onima koje su glavom platile da ne pričam.

Neka se ima pravo na izbor, a sve snage treba uložiti u prevenciju, da se neželjene trudnoće svedu na minimum.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno 10 beba, 4 djevojčice i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 158 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla 04.02.2016. godine krv su darovala 24 davaoca.
OSTALE VIJESTI
Rahimić u F+ o finansijskim podrškama za studiranje: Š ta je ponudio Sajam stipendija u Sarajevu?

Više od dvije godine su od početka primjene Reformske agende: Kakvi su rezultati?

Misno slavlje predvodio kardinal Puljić: Molitveni pohod Bobovcu \'Molitva za Domovinu\'

Imaju samo jedan zahtjev - potpisivanje kolektivnog ugovora: Ljekari za 6. novembar najavili generalni štrajk u FBiH

Katalonski lider o ukidanju autonomije: Puigdemont: Ne prihvatamo ‘ilegalne’ mjere

Osumnjičen u slučaju Agrokor, nedostupan hrvatskom pravosuđu: Raspisana potjernica za Ivicom Todorićem

Hiljade strana strogo povjerljivih informacija: Trump najavio otvaranje dosjea o ubistvu Kennedyja

F+: Nedim Alibegović, koordinator projekta Socijalni dan: Kad srednjoškolci zamijene školske klupe za radna mjesta

12. kolo BH Telecom Premijer lige BiH: Trijumfi Čelika, Š irokog, Sarajevu derbi u Mostaru

Bh. teniser se do sada tri puta sastao s Litvancem : Džumhur protiv Berankisa za titulu na \'Kremlin kupu\' u Moskvi