TUZLARIJE - TUZLA DANAS

05.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


UN je odlučio – pravo na abortus je pravo svake žene i nitko joj to ne smije uskratiti, donesena je važna odluka, a reakcije su razne. Od početka spominjanja ljudskih prava, a nije to tako davno bilo kada mnogi nisu imali nikakva prava, kada žene nisu imale pravo glasa, a i sada je u mnogim dijelovima svijeta situacija izuzetno loša, puno se toga promijenilo, poboljšalo, a posla ima još puno. Poseban je problem kada su prava priznata, usvojena, ali su deklarativna i od primjene gotovo da nema ništa.

Tuzlarije


Puno se više borilo za ženska prava i to jer je bilo potrebe da se ostvare prava u mnogim oblastima. Dugo se već priča o pravu žena na prekid trudnoće, a u praksi imamo sve, od totalne zabrane, preko medicinski indikovane potrebe do prepuštanje odluke ženi.

Tuzlarije


Moram reći da po meni svaka odrasla osoba treba da bude odgovorna prije svega prema sebi pa i drugima. Ima načina i treba sve učiniti da do neželjene trudnoće ne dođe ali nema te mašte koja može predvidjeti sve okolnosti zbog kojih se žena našla u situaciji da želi prekinuti trudnoću. Žrtve raznog seksualnog zlostavljanja, djevojčice žrtve pedofila, silovane od očeva, braće, rođaka, žene koje imaju djecu a čija je trudnoća toliko rizična da ne znaju hoće li preživjeti, trudne maloljetnice koje se ne znaju ni o sebi brinuti a ne o djetetu, samo su neke situacije koje treba imati u vidu kada se ozbiljnije razmišlja o namjernom prekidu trudnoće.

Tuzlarije


Politika određuje prava, dovoljno je pogledati ko je na vlasti i odmah se može pretpostavi koji je “paket prava” na snazi. Kada su već na vlasti političkim diskursom se utiče na sve segmente društa pa vremenom mnogi misle, tačnije prihvataju što je društveno prihvatljivo većini, a svi koji su izvan toga se marginaliziraju.

Čovjek živi u BiH 20 godina, ode u inostranstvo, provede kraće ili duže vrijeme i za mnogo šta promijeni shvatanja, ne što je povodljiv, nego što mu nova sredina omogući da sagleda stvari i drugačije.

Tuzlarije


Naglašavam da nemam ništa protiv vjere, raznih religija, samo sam protiv manipulisanja ljudima i licemjerstva kod pojedinih vjerskih službenika, sljedbenika i samoprozvanih vođa. Mnoge religije su kategorično protiv abortusa na način da se žena koja se našla u takvoj situaciju osjeća kao ubica, pa će joj onda moralisati, vrijeđati je, šta sve ne. Muškarce, posebno one koji su za neželjenu trudnoću isključivi krivci, niko ne proziva. Kako se soli pamet ženama treba i muškarcima koji se ponašaju neodgovorno.

Tuzlarije


Puno je zemalja u svijetu gdje se nešto moglo pa ne može, samo malo pogledate šta se dešavalo u zadnje vrijeme u Egiptu recimo, počeo civilizacijski točak da se kreće unazad, zato me ne bi čudilo da i kod nas nekad dođu neki koji će zabraniti ono za šta su se neki itekako borili. Zato sam za pravo na izbor, svaka stega izaziva kontraefekat, a zabrana abortusa samo poveća broj očajnih žena koje traže pomoć od nadriljekara, nakon čijih intervencija često ne mogu više ni rađati, a o onima koje su glavom platile da ne pričam.

Neka se ima pravo na izbor, a sve snage treba uložiti u prevenciju, da se neželjene trudnoće svedu na minimum.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno 10 beba, 4 djevojčice i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 158 intervencija

Vatrogasci - imali su 4 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježene su 4 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla 04.02.2016. godine krv su darovala 24 davaoca.OSTALE VIJESTI
VIDEO: FUCZ vizuelno pretražuje korito: Nastavljena potraga za mladićima koji su upali u Miljacku

Š ef Delegacije EU-a u Sarajevu: Wigemark: Mladi u BiH trebaju napraviti društvo kakvo oni žele

VIDEO: Brojne teme na dnevnom redu ovoga četvrtka: PSBiH o trasi puta Sarajevo-Beograd, akcizama, Izbornom zakonu

Tematska rasprava na plenarnoj sjednici u Strasbourgu: Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu

Izvještavali o egzodusu Rohingya: U Mijanmaru uhapšeni novinari Reutersa

Lideri više od 50 islamskih zemalja: OIC: Istočni Jerusalem je glavni grad države Palestine

Roy Moore optužen za seksualno napastovanje tinejdžerica: Trumpov kandidat izgubio izbore u Alabami

Bolji zvuk, više kanala, niža cijena difuzije: Norveška isključila FM radio i prešla na digitalni

VIDEO: Š ta su ljudi najviše pretraživali tokom ove godine: Kako Google vidi 2017. godinu

VIDEO: Džumhur nakon proglašenja za najboljeg sportistu BiH: "Želim doći do 20 najboljih na svijetu i na megdan Đokoviću"