TUZLARIJE - TUZLA DANAS

06.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Kod nas se još priča o Odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine o zabrani nošenja vjerskih obilježja zaposlenima u pravosudnim institucijama. Kao što to često bude, problem se pojavio u tumačenju, dilema je šta su tačno vjerska obilježja?

Tuzlarije


Dok se to ne razjasni, pojavljuju se i nova pitanja, a jedno koje mene zanima je zašto žene u Javnoj ustanovi Bosanski kulturni centar, u javnom prostoru na javnoj tribini, sjede u pozadini?

Tuzlarije


Tribina je organizovana zbog njih, o ženama je riječ, a sve žene sjede u zadnjim redovima. Bila sam u BKC-u mnogo puta pa znam da se slabo čuje, i još teže vidi iz zadnjih redova. Kod nas je uobičajeno, i ne samo kod nas, da se raspored sjedenja pravi po važnosti gostiju, a važnost gostu uglavnom daju položaj i zvanje. Tako se prvi redovi obično rezervišu za "face”, a ostali kako ko uspije da sjedne.

Tuzlarije


Ovdje u prvim redovima vidim i neke momčiće, a žene su od sredine sale do kraja. Ako pokrivene žene, vjernice, svjesno i dobrovoljno pristaju da u javnom prostoru na javnom skupu budu neravnopravne sa muškarcima, u ovom slučaju i vjernicima, muslimanima, koji bi ih trebali najviše razumjeti i podržati, kako očekuju podršku od drugih? Kako ovakav vid spolne diskriminacije od strane muškaraca i spolne samodiskriminacije od strane žena, povezati sa radom u sudstvu i tužilaštvu i svim drugim javnim ustanovama koje po ustavu ne smiju tolerisati bilo kakvu diskriminaciju?

Tuzlarije


Odnosi gdje su muškarci daleko ispred žena po pravima ali ne i po obavezama, česti su u svim nerazvijenijim sredinima. Dobar je primjer crnogorske serije Đekna. Prizori žena koje hodaju par metara iza muškaraca s kojima žive i rađaju djecu, nisu ništa novo ali se protiv toga borilo, mnoge žene su se i izborile.

Tuzlarije


Znam da će me neki dočekati na nož zbog mog stava i pričati mi priče kako se na mnogo načina štiti i poštuje žena, da postoje razlozi zašto je to tako, pa da još jednom naglasim da ovdje ne govorim o odnosima i ponašanju unutar porodice, vjerske zajednice i vjerskih objekata već o javnom prostoru i javnoj službi.

Tuzlarije


Imam pitanje i koje se tiče vjerskih objekata, zašto je u jednoj džamiji kod Gračanice klimatiziran prostor za muškarce a ne i za žene? Za vrijeme ljetnjih vrućina i posta, žene samo što ne padaju u nesvijest dok se njihovi sinovi od 10 godina rashlađuju u prostoru za muškarce?

Tuzlarije


Zašto je u nekim stvarima prilagođavanje vremenu u kojem živimo dopušteno pa se bez ikakvih problema koristi sva savremena tehnologija, a tamo gdje nekima (muškarcima) tako odgovara pazi se da bude sve kako je bilo nekada davno?

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno 11 beba, 5 djevojčica i 6 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 179 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 6 puta, prijavljena su 4 krivična djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla 05.02.2016. godine krv su darovala 22 davaoca.

OSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržano povećanje plata za vojnike

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Ivanić za Tanjug: \'Izetbegović će biti još tvrđi po pitanju granice sa Srbijom\'

VIDEO: Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Zbog bacanja suzavca policija privela sedam poslanika: Skupština Kosova usvojila demarkaciju granice s Crnom Gorom

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

Obećao da će Facebook uvesti velike promjene: Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu