TUZLARIJE - TUZLA DANAS

09.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović primili su jučer u radnu posjetu delegaciju potencijalnih turskih investitora zainteresiranih za otvaranje fabrike za reciklažu motornih i drugih korištenih ulja.

Tuzlarije


U nastavku ove vijesti piše da smo im plaho zanimljivi, nadam se da je to nešto dobro i da će biti koristi i za nas, posebno što se tiče novih radnih mjesta. Drago mi je ako je onako kako piše samo sam malo skeptična jer su posljednjih godina kroz Kanton prošli mnogi potencijalni investitori koji su i ostali samo na potencijalu.

Tuzlarije


Bilo bi zanimljivo doći do podatka koliko je puta Bakir Izetbegović išao u Tursku i najavljivao investicije. Pričali su i neki drugi političari bajke o investitorima iz arapskog svijeta ali kapital nema ni vjeru ni naciju. I Turci i Arapi investirali su kod nas tek par procenata od onoga što su investirali u Srbiju. Prepisujem zvanične podatke koji su mi posebno zanimljivi: Prema ukupnim investicijama od 1994. do decembra 2014, zemlja koja je u BiH investirala najviše je Republika Austrija sa 1.3 milijarde eura, zatim slijede Srbija (1.1 milijarda eura), Hrvatska (780 miliona eura) i Rusija (518 miliona eura).

Tuzlarije


Jedna od fabrika koja se pokazala kao gotovo nepotrebna je ona za reciklažu smeća u Desetinama, na Moluhama. Dobrim dijelom i zato jer kod nas ima dosta onih koji od skupljanja otpada žive pa prije komunalaca iz kontejnera izvuku sve što vrijedi. Možda će jednog dana, ako dođu bolja vremena, i ta fabrika raditi, prerano je kod nas napravljena, ipak smo mi zemlja u kojoj je kontejner nekima mjesto gdje bacaju smeće, a nekima gdje pronalaze stvari koje dalje mogu koristiti ili prodati. Žalosno ali tako je.

Tuzlarije


Radnici nekadašnje Livnice a sada Bosnia Valves, i dalje štrajkuju glađu. Slušajući šta ljudi govore, a govore jer tako shvataju medijske izvještaje, jasno je da ima dosta nerazumijevanja. Već smo više puta pisali ali nije loše da se ponovi, Bosnia Valves nije isto što i Livnica čelika. Iako je ta fabrika otvorena na istom mjestu, koristila resurse Livnice, pa i zaposlila određen broj radnika Livnice, privatno je vlasništvo. I Federalna vlada, i Kanton, i Grad Tuzla, i ko god drugi hoće, mogu pomagati ovim radnicima ali ne mogu riješiti njihov radno pravni status.

Tuzlarije


Što se tiče vedrijih tema, dan je predivan, u Tuzli je održan maskenbal. Vrijeme je bilo idealno za šarenu povorku. Kako su neka djeca maštovita, bude divnih kreacija, privuku pažnju i bude dosta onih koji rado stanu da malo pogledaju šta se dešava.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno 15 beba, 11 djevojčica i 4 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 169 intervencija

Vatrogasci - imali su 3 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 13 krivičnih djela, zabilježene su 3 saobraćajne nezgode

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 8.2.2016.godine krv je darovalo 27 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Rasprava o zahtjevu za hitni postupak: Poslanici i dalje traže da im se odgovori ko je predlagač

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Austrijski prijevoznik prizemljio svoje avione: Hiljade putnika ostalo na aerodromima zbog aviokompanije Niki

Milioni budu zbog liječenja gurnuti u ekstremno siromaštvo: Pola stanovništva nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Napad nožem u Nizozemskoj, dvije osobe mrtve, više ozlijeđenih
Objavljeno prije 2 sata
VIDEO NASA otkrila solarni sustav s osam planeta: "Izgleda kao mini verzija našeg sustava"
Objavljeno prije 3 sata
Balkan na popisu regija kojima prijeti rat: "Ekstremističko nasilje može dovesti do sukoba"
Objavljeno prije 4 sata
Hamas prijeti da će poništiti Trumpovu odluku: "Marširamo prema Jeruzalemu"
Objavljeno prije 5 sati
Potjera u Indiji: Pobjegao ministar sreće optužen za ubojstvo opozicijskog političara
Objavljeno prije 5 sati
Vojnici iz Konga osuđeni na doživotni zatvor: "Silovali su djecu da bi dobili natprirodne moći"