TUZLARIJE - TUZLA DANAS

13.02.2016.
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija
Tuzlarije


Zar nije nevjerovatna vijest da su naučnici tek prije par dana potvrdili postojanje gravitacionih valova, nečega što je Albert Einstein u svojoj teoriji relativnosti predvidio još prije 100 godina, a imao je samo papir i olovku, i naravno svoj mozak. Uz sadašnju tehnologiju i protok informacija, ne čudim se ni dokazivanju teorija ni pronalaženju novih stvari, ono što mi je fascinantno je kako su neki genijalci u stara vremena dolazili do epohalnih otkrića a imali su na raspolaganju, kao i Einstein, samo papir i olovku.

Koliko je sad mnogo lakše u svemu, dovoljan nam je računar i eto nas u moru informacija, ne mora se ni ići do fakultetskih i drugih biblioteka u potrazi za stručnom literaturom. Nema te mašine koja će ubaciti znanje u glavu, i dalje treba učiti i raditi ali je ključno što se sad na lakši način može doći do potrebnih informacija.

Tuzlarije


Živimo u vremenu kada su (kod nas) i sama nauka, a i naučnici, dosta degradirani, em odnosom vlasti prema nauci, em brate dragi i hiperprodukcijom naučnika. Oko nas sve neki naučnici, ljudi sa zvučnim titulama pa se pitam u kojoj bi onda kategoriji bili oni nekadašnji naučnici? Naučni radovi su često rađeni na način "uzmi od raznih autora po dodaj nešto svoje bar u formi zaključka" i eto rada. Ista je situacija u skoro svim oblastima, a da ne bude da ja samo tuđe kritikujem odmah da kažem da je isto i u sferi medija.

Dovoljno je pogledati neku stariju emisiju pa da se odmah uoči koliko reporter, voditelj, novinar, vlada materijom o kojoj priča. Od stava, vokabulara, doslovnog vođenja razgovora pa do izgleda. Mnogo je šta drugačije, gore nego što je bilo, pa i same vijesti jer vijest je postala sve. Neke osobe o kojima se sada piše na par strana prije bi teško i red dobile. Druga su vremena ali u svakom vremenu sve profesije imaju svoje dobre i loše predstavnike, one koji se više trude, nešto pokušavaju, tako da sam apsolutno protiv generalizacije u bilo čemu. Naknada za rad i dobra radna atmosfera itekako utiče na motivaciju, a bez nje je teško raditi.

Tuzlarije


Gotovo svaki dan imamo neke izjave oko eventualnog kandidovanja za gradonačelnika iz redova SDP-a, drugi se jedva čuju a vrijeme je da počnu. Baš me zanima kome je sve interesantna pozicija prvog čovjeka Tuzle. Neki kažu da će se kandidovati i Selim Bešlagić, mišljenja sam da je bolje da se ne kandiduje. Kao i mnogi, i ja imam određene simpatije prema Bešlagiću zbog njegove uloge u ratnom periodu. Držao je ljude na okupu, nije dolazilo do divljanja nacionalizma, kako je razmišljao govori i podatak da se, dok su na Tuzlu padale granate s Majevice i Ozrena, renovirala Pravoslavna crkva.

Tuzlarije


Nakon tog perioda Bešlagić je bio i ostao političar, bio i guverner Tuzlanskog kantona, stigao je i do Parlamenta ali ne bih znala reći šta je uradio kao političar. Kada je ona Majkićka uzela otpremninu na nju su svi i drvlje i kamenje, a isto je uradio i Bešlagić. Meni je on drag kao čovjek ali mislim da ima dosta i godina i previše političke istrošenosti da se opet kandiduje. Jasmin Imamović je oborio rekord sa 16 godina vlasti, sumnjam da će to iko skoro ponoviti, a i vrijeme je za nova lica.

Tuzlarije


Spominje se i da će se kandidovati sadašnji predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić, što mi je teško razumjeti jer se čovjek dovodi u direktnu vezu sa uništavanjem Direkcije za izgradnju. Previše je sujete, međusobne netrpeljivosti, zato sam za nova lica iako se iskreno bojim da bi na čelo Tuzle mogao doći neko iz stranaka koja nacionalno stavljaju ispred svega jer kod nas nije jačanje nacije na način na koji to rade Amerikanci, nego se kod nas pretvara u nacionalizam.

Čekam nova imena pa da možemo analizirati, za sada je jedino vrlo izvjesno da će se Zlatko Berbić kandidovati.

Pozdrav

S.M.

Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno 10 beba, 7 djevojčica i 3 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 179 intervencija

Vatrogasci - imali su 1 intervenciju

MUP TK - javni red i mir je narušen 4 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, zabilježeno je 6 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 12.2.2016.godine krv je darovalo 1940 davalaca.

OSTALE VIJESTI
Potvrđen u oba doma Parlamenta: Usvojen budžet Federacije BiH za 2018. godinu

Nakon odbijanja amandmana DF-a, nada roditeljima: Novalić najavio rješenje problema obrazovanja djece s autizmom

Radnici nestrpljivi: Željezarci ponovo blokirali cestu prema pogonima Arcelor Mittala

Odlučeno na sjednici Vlade ovog kantona: Pregovori radnika u zdravstvu i Vlade HNK-a počinju 26. januara

Identifikovan posljednji vlasnik "opel astre": Kosovska policija ispitala šest svjedoka

Ukupan broj ugrožene djece oko četiri miliona: Zbog rata u Iraku raseljeno 1,3 miliona djece

Korak do ispunjenja jednog od najvećih ciljeva u medicini: BBC: Naučnici bliži univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka

Pokušao se ubiti prije nego što je uhapšen: Tinejdžer sjekirom ranio pet školskih drugova i nastavnicu

VIDEO: Pavle Komlen najbrži bio u utrci za časni krst: Bogojavljenje u Ortiješu pokraj Mostara

Poražen sa 6:1, 6:3, 6:1: Džumhur nemoćan protiv Nadala
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Češkom premijeru ukinut imunitet
Objavljeno prije 2 sata
Žena u Sjevernoj Irskoj donirala sinu dva organa i spasila mu život
Objavljeno prije 2 sata
VICE "Ne, Oprah se ne bi trebala kandidirati za predsjednicu Amerike"
Objavljeno prije 2 sata
U Moskvi je u prosincu sunce sjalo samo šest minula
Objavljeno prije 3 sata
Američka vojska objavila nacionalnu obrambenu strategiju, prioritet postale Rusija i Kina
Objavljeno prije 3 sata
Više od pola Nijemaca protiv velike koalicije, pao rejting socijaldemokrata